Τρίτη 4 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέσω τραπεζών, η πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων

Ομόφωνα ψηφίστηκε χτες στη Βουλή επί της αρχής το νομοσχέδιο για την πληρωμή των υπαλλήλων του δημοσίου μέσω του τραπεζικού συστήματος. Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση δεν απέφυγε τη γνωστή τακτική της να συνοδεύσει το νομοσχέδιο με σειρά τροπολογιών, πολλές από τις οποίες οι αρμόδιοι υπουργοί κατέθεσαν μόλις χτες. Τελικά μπροστά στη διαμαρτυρία σύσσωμης της αντιπολίτευσης οι τροπολογίες θα συζητηθούν αύριο Τετάρτη, προκειμένου να δοθεί χρόνος στοιχειώδους προετοιμασίας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οι δημόσιοι υπάλληλοι, αρχής γενομένης από αυτούς του υπουργείου Οικονομικών, θα πληρώνονται από τις τράπεζες. Οπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος,με την εφαρμογή του νέου συστήματος αναμένεται να εξοικονομηθούν τελικά 10.000 υπάλληλοι. Οι τράπεζες, που θα συνεργαστούν με το δημόσιο θα επιλεγούν μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος. Ο υπουργός δε διευκρίνισε αν θα είναι κρατικές ή ιδιωτικές, λέγοντας μόνο ότι θα επιλεγούν μία ή δύο. Ξεκαθάρισε όμως ότι σε καμία περίπτωση δε θα επιβαρυνθούν από τις προμήθειες, τα έξοδα κλπ. οι υπάλληλοι, οι οποίοι μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ να πληρώνονται από την τράπεζα της αρεσκείας τους.

Χορός τροπολογιών

Τροπολογίες που κατέθεσαν χτες το μεσημέρι οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος,Εθνικής ΑμυναςΓ. Αρσένης,Υγείας - Πρόνοιας Δ. Κρεμαστινός και ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλος,προβλέπουν:

- Την παραγραφή των αξιώσεων του Δημοσίου, από όσους είχαν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, ή του προέδρου Οργανισμού, ή του Διευθύνοντος Συμβούλου, ή του μέλους Διοικητικού Συμβουλίου, εφόσον οι αξιώσεις προέρχονται από πράξεις ή παραλείψεις τους που συνδέονται με ενέργειες πολιτικών προσώπων που τους έχει χορηγηθεί χάρις. Επίσης καταργούνται οι εκκρεμείς για τους προαναφερόμενους δίκες. Είναι προφανές ότι η τροπολογία κινείται στη λογική της "αποκατάστασης" των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ενεπλάκησαν στα σκάνδαλα του 1989.

- Αλλη τροπολογία προβλέπει ότι τα χρέη των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών κεφαλαιοποιούνται με αντίστοιχη αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

- Τρίτη τροπολογία που αναφέρεται στις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΒ, ΕΒΟ, ΕΛΒΟ, και ΑΕΕΠ - Κ, προβλέπει ότι για εκπρόθεσμες συμβατικές παραδόσεις υλικών σε κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, δεν επιβάλλονται οι συμβατικές ποινικές ρήτρες.

- Τέλος, με τροπολογία αποκτά ισχύ νόμου η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που αναφέρεται στις αυξήσεις αποδοχών του προέδρου, αντιπροέδρων και μελών του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ανάλογες με τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης προβλέπεται η χορήγηση επιδομάτων εορτών και αδείας.

Συνολικά οι κατατεθειμένες τροπολογίες έως χτες βράδυ ήταν είκοσι εννέα!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τροπολογία από το ΚΚΕ για τις «διαθεσιμότητες» (2014-12-23 00:00:00.0)
Επαναφέρει τροπολογία ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία (2013-05-09 00:00:00.0)
Υποχρεωτικές μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού (2011-05-14 00:00:00.0)
Αμοιβές κατά παρέκκλιση κάθε νόμου... (2006-07-08 00:00:00.0)
Νομιμοποιούν την τραπεζική τοκογλυφία (2000-01-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1995-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ