Πέμπτη 6 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΛΗΡΩΜΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Ψηφίστηκε ο νόμος από τη Βουλή

Με ομοφωνία στα περισσότερα άρθρα ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πληρωμή των υπαλλήλων του δημοσίου μέσω τραπεζών. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να επιβαρυνθούν από το νέο σύστημα, υποχρεωνόμενοι να πληρώσουν τα διάφορα τραπεζικά έξοδα. Ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί, προσθέτοντας ότι οι υπάλληλοι θα μπορούν να εισπράττουν το μισθό τους, κάνοντας χρήση όλων των διευκολύνσεων του τραπεζικού συστήματος. Επίσης σημείωσε ότι το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί αρχικά στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και θα ακολουθήσουν κατά προτεραιότητα τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης. Ο υφυπουργός, τοποθετούμενος σε σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου, διευκρίνισε εκ νέου ότι από την εφαρμογή του νόμου δε θα γεννηθεί θέμα επιστροφής χρημάτων από υπαλλήλους που ενδεχομένως είχαν κακώς εισπράξει κατά το παρελθόν.

Ο Δ. Κουμπούρης καταψήφισε το άρθρο που αναφερόταν στην αποδέσμευση του ανώτατου πλαφόν στις αποδοχές των δικαστικών, τονίζοντας ότι πρέπει να εξακολουθήσει η ισχύς του σημερινού καθεστώτος. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση άλλου άρθρου, πρότεινε στους προερχόμενους από δημόσια επιχείρηση εργαζόμενους, που πουλήθηκε σε ιδιώτη, να δίνονται αναδρομικά τα χρήματα που διεκδικούν με βάση την προϋπηρεσία τους, επισημαίνοντας ότι ήδη υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση.

Επίσης οι διατάξεις για το προσωπικό των ΑΕΙ να ισχύσουν και για το προσωπικό των ΤΕΙ. Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι οι προτάσεις του βουλευτή του ΚΚΕ δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, διότι... θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.

Τέλος, ο Δ. Κουμπούρης καταψήφισε τις διατάξεις που αναφέρονταν στις τιμές φορολόγησης πετρελαίου.

Συζήτηση επί των τροπολογιών

Με πρόφαση την εξυγίανση του υπάρχοντος συστήματος, η κυβέρνηση πρότεινε τροπολογία για την παρακράτηση της εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων από τις μηνιαίες αποδοχές τους. Ο Δ. Κουμπούρης σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο σταδιακά θα αποκοπούν οι συνδικαλιστές από τους εργαζόμενους και καταψήφισε την τροπολογία.

Επί πολύ χρόνο συζητήθηκε η τροπολογία για την κατά παρέκκλιση των ισχυόντων διατάξεων πρόσληψη στο δημόσιο του προσωπικού του καταστήματος αφορολόγητων ειδών στους Ευζώνους, μετά την ανάληψη της εκμετάλλευσης του καταστήματος από το κράτος. Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι έτσι καταστρατηγείται ο νόμος 2190, η τροπολογία θέτει θέμα ηθικής τάξης, άνισης μεταχείρισης και πελατειακών σχέσεων. Τελικά ο υφυπουργός Οικονομικών απέσυρε τη σχετική διάταξη, για να δεχτεί στη συνέχεια τα πυρά των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι ζητούσαν και την απόσυρση σχετικής τροπολογίας που αναφερόταν στους εργαζόμενους της ΧΡΩΠΕΙ, που πρόσφατα έκλεισε.

Ο Δ. Κουμπούρης, σχολιάζοντας άλλη τροπολογία αναφερόμενη στη ρύθμιση χρεών των ΠΥΡΚΑΛ, ΕΑΒ και ΕΒΟ, είπε ότι το ΚΚΕ συμφωνεί, τονίζοντας ότι η αμυντική βιομηχανία της χώρας δε θα σωθεί μόνο από τη ρύθμιση των χρεών, προτείνοντας να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ