• Εξαίρεση από τις διατάξεις του νόμου ζητά ο Δ. Κρεμαστινός
  • Απειλεί με παραίτηση ο Α. Πεπονής
  • Καθησυχάζει ο Γ. Ποττάκης, αλλά θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα τροποποιεί το νόμο!
  • Νέες προσλήψεις εξήγγειλε ο υπουργός Προεδρίας
  • - Ανοιχτή διαμάχη έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του υπουργικού συμβούλιου για τη μοιρασιά των ρουσφετολογικών διορισμών, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται έντονα ο νόμος για τις προσλήψεις, γνωστός ως... - 1995-04-06 00:00:00.0"/>
  • Εξαίρεση από τις διατάξεις του νόμου ζητά ο Δ. Κρεμαστινός
  • Απειλεί με παραίτηση ο Α. Πεπονής
  • Καθησυχάζει ο Γ. Ποττάκης, αλλά θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα τροποποιεί το νόμο!
  • Νέες προσλήψεις εξήγγειλε ο υπουργός Προεδρίας
  • - Ανοιχτή διαμάχη έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του υπουργικού συμβούλιου για τη μοιρασιά των ρουσφετολογικών διορισμών, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται έντονα ο νόμος για τις προσλήψεις, γνωστός ως... - 1995-04-06 00:00:00.0" /> Ανοιχτή διαμάχη για τη μοιρασιά | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 6 Απρίλη 1995
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 7
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
    Ανοιχτή διαμάχη για τη μοιρασιά
    • Σε κυβερνητική κρίση και "αμφισβήτηση" του "νόμου Πεπονή" οδηγεί η άγρια διαμάχη υπουργών για τη μοιρασιά των ρουσφετιών
    • Εξαίρεση από τις διατάξεις του νόμου ζητά ο Δ. Κρεμαστινός
    • Απειλεί με παραίτηση ο Α. Πεπονής
    • Καθησυχάζει ο Γ. Ποττάκης, αλλά θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα τροποποιεί το νόμο!
    • Νέες προσλήψεις εξήγγειλε ο υπουργός Προεδρίας

    Ανοιχτή διαμάχη έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του υπουργικού συμβούλιου για τη μοιρασιά των ρουσφετολογικών διορισμών, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται έντονα ο νόμος για τις προσλήψεις, γνωστός ως "νόμος Πεπονή", πριν καν προλάβει να εφαρμοστεί.

    Ορισμένοι υπουργοί, μεταξύ αυτών ο υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός,ο υπουργός Μεταφορών Θ. Τσούρας,ο υπουργός Βιομηχανίας και ΕμπορίουΚ. Σημίτης καθώς και διοικητές ορισμένων ΔΕΚΟ, ασκούν πιέσεις, ώστε να εξαιρεθούν από τις διατάξεις του νόμου εποπτευόμενοι φορείς των υπουργείων τους και η διαδικασία των διορισμών να γίνεται με ευθύνη των υπουργείων και των δημοσίων οργανισμών.

    Στις πιέσεις αυτές αντιστέκεται ο "πνευματικός πατέρας" και "θεματοφύλακας" του νόμου 2190/1994, ο πρώην υπουργός Προεδρίας και νυν υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Πεπονής,ο οποίος έσπευσε χτες να επισείσει την απειλή παραίτησής του από το υπουργικό αξίωμα, καθώς και ο σημερινός υπουργός Προεδρίας Γ. Ποττάκης,ο οποίος όμως προτίθεται να φέρει το επόμενο διάστημα στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο θα τροποποιούνται διατάξεις του νόμου 2190.

    Ο υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός έχει καταστήσει σαφή τη βούλησή του να εξαιρεθούν οι προσλήψεις στο χώρο του υπουργείου του από τις διατάξεις του νόμου 2190, περιλαμβάνοντας σχετική διάταξη σε υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, επικαλούμενος την ευελιξία που πρέπει να υπάρχει στους διορισμούς στο χώρο της Υγείας. Στην άποψη αυτή ουσιαστικά επέμεινε και χτες σε δηλώσεις που έκανε από την Πάτρα. Αργά το βράδυ με δελτίο Τύπου του υπουργείου ανακοινώθηκε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του και ο υπουργός δεν προτίθεται να σχολιάσει οποιοδήποτε άρθρο του πριν δοθεί στη δημοσιότητα. Παράλληλα και ο υπουργός Μεταφορών Θ. Τσούρας έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξαιρεθούν από το σύστημα προσλήψεων του νόμου, εποπτευόμενοι φορείς από το υπουργείο του όπως ο ΟΤΕ και η Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Απειλεί με παραίτηση

    Στο ενδεχόμενο για καθιέρωση εξαιρέσεων από το νόμο, όσον αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο ο Α. Πεπονής απάντησε με γραπτή δήλωση, στην οποία αφού εκφράζει την ελπίδα ότι η είδηση είναι αβάσιμη, τονίζει: "Παραιτήθηκα από υπουργός Προεδρίας σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για ένα δημοσίευμα που έκρινα ότι υπονόμευε την εφαρμογή του νόμου. Θα ήμουν ανακόλουθος εάν δίσταζα να εκφράσω κατά τον ίδιον τρόπο τη διαφωνία μου σε περίπτωση που θα επιχειρείτο ρήγμα στο αδιάβλητο σύστημα προσλήψεων και διορισμών και μάλιστα όταν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προτείνει τη συνταγματική κατοχύρωσή του". Απαντώντας στις αιτιάσεις που εκφράζουν ορισμένοι υπουργοί για υπέρμετρες καθυστερήσεις στις προσλήψεις, υποστηρίζει ότι "αυτές είχαν διατυπωθεί και το 1994 από υπονομευτές του νέου συστήματος".

    Στο ίδιο θέμα παρέμβηκε ο υπουργός Προεδρίας Γ. Ποττάκης κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον προκάτοχό του. Διαβεβαίωσε ότι όλες οι προσλήψεις που έχουν εγκριθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης θα πραγματοποιηθούν με την εφαρμογή του νόμου 2190, είτε δηλαδή με διαγωνισμό είτε με "μόρια" και υπογράμμισε ότι "εξαίρεση από το σύστημα αυτό ούτε υπήρξε ούτε προβλέπεται να υπάρξει".

    Προσλήψεις κάθε μέρα!

    Παράλληλα, όμως, ο Γ. Ποττάκης προχώρησε χτες σε εξαγγελία νέων διορισμών στο δημόσιο τόσο τακτικού διοικητικού προσωπικού όσο και ειδικευμένου, μέσω των "αντικειμενικών κριτηρίων". Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δεν αποκλείεται μέσα στο χρόνο να γίνουν νέες προσλήψεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού, αφού προηγηθεί η σύνταξη των νέων οργανισμών των υπουργείων και πραγματοποιηθεί ο ετήσιος προγραμματισμός τους για διορισμούς. Επειδή, όμως, το διοικητικό προσωπικό, σύμφωνα με το νόμο, προσλαμβάνεται με τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, ο υπουργός δήλωσε ότι οι προσλήψεις θα γίνουν είτε με νέο διαγωνισμό είτε από τους πίνακες των επιλαχόντων του γραπτού διαγωνισμού, ο οποίος διεξάγεται μεθαύριο Σάββατο και την Κυριακή. Ο ίδιος, πάντως, είπε κλίνει υπέρ της δεύτερης λύσης, δηλαδή να καλυφθούν οι ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό από τους επιλαχόντες του διαγωνισμού. Γι' αυτό το λόγο θα φέρει τροπολογία στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει.

    Οσον αφορά τις προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού με τη διαδικασία των "μορίων", προανήγγειλε καινούριους διορισμούς πέραν των 5.649 που ήδη έχουν γίνει ή εγκριθεί (!). Η διαδικασία έγκρισης των διορισμών αυτής της κατηγορίας θα γίνεται αδιάκοπα εντός του έτους.

    Επιπλέον ο Γ. Ποττάκης ανακοίνωσε ότι κανένα υπουργείο δεν είχε συντάξει και υποβάλει στο υπουργείο Προεδρίας, μέσα στην προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία, δηλαδή μέχρι τις 3 Απριλίου 1995, το σχέδιο για το νέο οργανισμό.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή θα υπάρχει τροπολογία για την ολοκλήρωση της σύνταξης των οργανισμών "σε σύντομο χρονικό διάστημα".

    Παράλληλα, όμως, επειδή η σύνταξη των οργανισμών συνδέεται με τις μετατάξεις θα φέρει τροπολογία, με την οποία θα τις αποσυνδέσει, "ώστε οι εθελούσιες μετατάξεις ιδίως στις υπηρεσίες που έχουν διαπιστωθεί κενά και ανάγκες να μπορούν να πραγματοποιηθούν". Ερωτηθείς αν ταυτόχρονα πραγματοποιηθούν και υποχρεωτικές μετατάξεις, απάντησε ότι αυτές δε θα πραγματοποιηθούν τώρα.

    Τέλος, αποσυνδέεται από τη διαδικασία ολοκλήρωσης των οργανισμών και η πρόσληψη όσων επιτύχουν στο διαγωνισμό που πραγματοποιείται στις 8 και 9 Απρίλη, οι οποίοι θα προσληφθούν άμεσα. Αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο Γ. Ποττάκης, έχει γίνει πρόβλεψη για το τακτικό προσωπικό που εγκρίθηκε και θα προσληφθεί με το διαγωνισμό.

    Π. Κ.

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Σχέδια επί χάρτου και εν κρυπτώ (1996-01-04 00:00:00.0)
    Δεν τα βρήκαν στη μοιρασιά (1995-04-20 00:00:00.0)
    "Απελευθέρωση" του ρουσφετιού (1995-04-06 00:00:00.0)
    Στο τραπέζι της μοιρασιάς (1995-03-23 00:00:00.0)
    "Φαγωμάρα" για τον αριθμό (1995-01-21 00:00:00.0)
    Προσλήψεις και με διαγωνισμό (1995-01-12 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ