Πέμπτη 12 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
Προσλήψεις και με διαγωνισμό

Στις 7 και 8 Απρίλη θα διεξαχθεί ο γραπτός διαγωνισμός, με τον οποίο υπολογίζεται να εισαχθούν στο δημόσιο 2-3.000 υπάλληλοι

Μετά από δεκαοχτώ μήνες περίπου κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία μελέτη για τις πραγματικές ανάγκες προσωπικού στο δημόσιο, εξαγγέλθηκε η διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού για τις προσλήψεις, μέσω του οποίου, όμως, θα προσληφθεί ένας δυσανάλογα μικρός αριθμός υπαλλήλων, σε σύγκριση με το συνολικό αριθμό που διορίζονται στο δημόσιο.

Ο υπουργός Προεδρίας, Γ. Ποττάκης,ανακοίνωσε χτες ότι καθορίστηκε ο χρόνος διεξαγωγής του διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο, στις 7 και 8 Απρίλη. Το γεγονός ότι την προηγούμενη μέρα θα διεξαχθεί, πλην απροόπτου, η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, πρέπει να θεωρείται απλή σύμπτωση...

Ο αριθμός των υπαλλήλων που θα προσληφθούν με το γραπτό διαγωνισμό, ο οποίος δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, θα ανακοινωθεί με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η οποία θα δημοσιευτεί στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη1995.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί από φορείς του δημοσίου 4.000 αιτήσεις για προσλήψεις μέσω του διαγωνισμού, οι οποίες, όπως δήλωσε ο υπουργός Προεδρίας, δεν πρόκειται να εγκριθούν στο σύνολό τους. Το υπουργείο θα περιμένει αιτήσεις και από τους υπόλοιπους φορείς τις επόμενες μέρες, προκειμένου να καθορίσει τον ακριβή αριθμό, ο οποίος δεν αναμένεται να ξεπερνά τις 2 - 3.000.

Για το σκοπό αυτό απέστειλε χτες εγκύκλιο προς όλα τα υπουργεία, με την οποία τα καλεί να υποβάλουν το συνολικό αίτημά τους για διορισμούς μέχρι το Φλεβάρη. Τα αιτήματα των υπουργείων πρέπει να κινούνται στα δημοσιονομικά πλαίσια που έχουν οριστεί από τον προϋπολογισμό και να παίρνουν υπόψη τους τις αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι μετά τη λήψη της εγκυκλίου δε θα υποβάλλονται μεμονωμένα αιτήματα για διορισμούς, με εξαίρεση το μέχρι 1.2.1995 χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου μπορεί να υποβληθούν μόνο αιτήματα άκρως επείγοντος χαρακτήρα. Εξαίρεση προβλέπεται και για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τα αιτήματα των οποίων θα υποβληθούν μετά την ολοκλήρωση των οργανισμών τους.

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο διαγωνισμό θα υποβάλλονται σε όλες τις νομαρχίες της χώρας, ενώ οι εξετάσεις θα γίνουν με το σύστημα των γενικών εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, όπως ορίζει ο νόμος 2190, με ευθύνη του ΑΣΕΠ.

Διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο, με γραπτό διαγωνισμό καλύπτονται θέσεις τακτικού προσωπικού για τις οποίες απαιτείται ως προσόν διορισμού, πτυχίο νομικής ή πολιτικών, οικονομικών, φιλοσοφικών και παιδαγωγικών σχολών ΑΕΙ, καθώς και κοινωνιολογίας, διοίκησης επιχειρήσεων, αρχειονομίας και βιβλιοθηκονομίας. Επίσης, στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν όσοι έχουν πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων ή λογιστικής ΤΕΙ, καθώς και οι κάτοχοι απολυτήριου λυκείου γενικής κατεύθυνσης, ενιαίου πολυκλαδικού, τεχνικού ή επαγγελματικού λυκείου, εξαταξίου γυμνασίου κλπ. Ο νόμος απαγορεύει τη λειτουργία ιδιωτικών φροντιστηρίων για την προετοιμασία συμμετοχής στους διαγωνισμούς και αναθέτει την προετοιμασία σε σεμινάρια που θα οργανώσει το Εθνικό Κέντρο Διοίκησης. Παραμένει, όμως, άγνωστο αν αυτό θα ισχύσει από αυτό το διαγωνισμό. Η προκήρυξη του διαγωνισμού περιλαμβάνει τον αριθμό των θέσεων κατά κατηγορίες και κλάδους ή ειδικότητες, την κατανομή των θέσεων κατά νομαρχία, τα απαιτούμενα προσόντα πρόσληψης, τα δικαιολογητικά, την εξεταστέα ύλη, την προθεσμία υποβολής αιτήσεων, ενώ η ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού έχει ανατεθεί στο ΑΣΕΠ.

"Στείρες" υπηρεσίες

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, άλλη μια φορά, ότι δε θα εγκρίνεται η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, ορισμένου χρόνου, συμβασιούχων έργου κ.ά., για κάλυψη πάγιων αναγκών και καλούνται οι υπηρεσίες να φροντίσουν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες με τακτικό προσωπικό, μέσω των απαραίτητων μεταβολών στους οργανισμούς και κανονισμούς. Η κατάρτιση των καινούριων οργανισμών των υπουργείων είχε σχεδιαστεί να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα. Ερωτηματικά, όμως, προκαλεί η χτεσινή δήλωση του υπουργού Προεδρίας, η οποία θα λάβει μορφή εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να εξεταστούν οι μη παραγωγικές δραστηριότητες του δημοσίου και να πάψουν να συντηρούνται "στείρες" δημόσιες υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ