Πέμπτη 12 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Φύλλο συκής"

Η χτεσινή "πανηγυρική" εξαγγελία του υπουργού Προεδρίας για τη διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο, παρά το θετικό χαρακτήρα της, δεν αποτελεί παρά το "φύλλο συκής" μπροστά στην τεράστια ρουσφετολογική αξιοποίηση του κρατικού μηχανισμού από το κυβερνών κόμμα.

* * *

Η πραγματικότητα, σε πείσμα των διακηρύξεων των κυβερνητικών παραγόντων για "καταπολέμηση του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων", είναι εντελώς διαφορετική και "κραυγάζει" ακριβώς τα αντίθετα.

  • Κατ' αρχήν, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε δεκαοχτώ μήνες για να... εξαγγείλει και προετοιμάσει τη διεξαγωγή του γραπτού διαγωνισμού.

Το "κρίσιμο" αυτό διάστημα ήταν απαραίτητο στην κυβέρνηση για να εξαργυρώσει προεκλογικές επιταγές σε "ημετέρους". Επωφελήθηκε στο διάστημα αυτό για να διορίσει πάνω από 10.000 άτομα σε θέσεις μόνιμου προσωπικού, να"αποκαταστήσει", μέσω των επαναπροσλήψεων, τουλάχιστον άλλα τόσα, χωρίς να υπολογίζονται τα δεκάδες χιλιάδες ρουσφέτια μέσω των ορισμένου χρόνου συμβάσεων εργασίας.

Προβάλλοντας ως δικαιολογία την αδυναμία του ΑΣΕΠ να αναλάβει τη διεξαγωγή διαγωνισμού, καθυστέρησε την πραγματοποίησή του για να προχωρήσει σε διορισμούς, κατά παράβαση του νόμου, τους οποίους νομιμοποίησε, ως συνήθως, εκ των υστέρων.

  • Αν και δεν έχει καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των υπαλλήλων που θα προσληφθούν στο δημόσιο μέσω του γραπτού διαγωνισμού, ο υπουργός Προεδρίας άφησε να εννοηθεί ότι δε θα ξεπερνούν τις 2-3.000. Με άλλα λόγια, ο αριθμός όσων προσλαμβάνονται με αξιοκρατικές διαδικασίες είναι υποπολλαπλάσιος του συνολικού αριθμού που προσλαμβάνονται στο δημόσιο.
  • Η εξήγηση είναι απλή. Ο ίδιος ο νόμος, που από τους κυβερνώντες προβάλλεται ως πανάκεια για την καταπολέμηση του ρουσφετιού, έχει περιορίσει ασφυκτικά τις κατηγορίες του προσωπικού που προσλαμβάνονται με γραπτό διαγωνισμό μόνο για το λεγόμενο διοικητικο-οικονομικό κλάδο.
  • Η εμπειρία της τελευταίας 20ετίας επιβεβαιώνει ότι ο γραπτός διαγωνισμός γίνεται μόνο μια φορά στη διάρκεια της θητείας μιας κυβέρνησης. Επί ΝΔ, π.χ., ο μοναδικός διαγωνισμός έγινε το Σεπτέμβρη του 1991 και δεν... επαναλήφθηκε.

* * *

Το κυριότερο είναι ότι οι προσλήψεις, έστω και με γραπτό διαγωνισμό, γίνονται χωρίς να έχει γίνει καμία σοβαρή μελέτη για τις πραγματικές ανάγκες προσωπικού στο δημόσιο. Αποτέλεσμα, να συσσωρεύονται τα γνωστά προβλήματα "ανορθολογισμού" και κυρίως να μη γίνονται προσλήψεις στους τομείς - κυρίως υγεία, ασφαλιστικά ταμεία, παιδεία, περιβάλλον κ.ά. - που έχουν τεράστιες ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση δεν έχει πείσει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να καταπολεμήσει το ρουσφέτι. Ακριβώς το αντίθετο.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ