Πέμπτη 12 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΚΠΟΜΠΗ "ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ" ΤΗΣ ΕΤ-2
Ευθύνες ... "μισές - μισές"!

(για το Δεκέμβρη του '44)

Δεν έχουμε άσχημη εντύπωση από την εκπομπή "Αξιον εστί", κάθε Τρίτη, της ΕΤ-2, ούτε θέλουμε να αδικήσουμε τον Βασίλη Βασιλικό που την επιμελείται. Αλλά στις επιλογές του είναι υπερβέβαιο ότι μεροληπτεί. Αν δεν κάνουμε λάθος, οι εκλεκτοί του - κατά κανόνα - προέρχονται από συγκεκριμένους χώρους με αποκλεισμό - κυριολεκτικά - ενός άλλου συγκεκριμένου χώρου. "Ο νοών νοείτω"... Βέβαια, δικαίωμά του. Αλλά και δικαίωμά μας να σημειώνουμε και να ελέγχουμε τις επιλογές του. Και περισσότερο, να επικρίνουμε τις απαράδεκτες διακρίσεις του. Γιατί - έτσι κι αλλιώς - η εκπομπή του απευθύνεται σε όλους. Κι αυτό νομίζουμε το γνωρίζει και το επιδιώκει. Ούτε και σε μας αρέσει να μένουμε με απορίες ή να κλείνουμε με αγανάκτηση την τηλεόραση... Στο κάτω - κάτω, η ΕΤ-2, υποτίθεται, είναι κρατικό κανάλι και όχι ιδιωτικό. Εχει κι αυτό κάποιο νόημα, τουλάχιστον, όσον αφορά στην απαίτηση του κοινού να μη γίνονται διακρίσεις.

Και οι διακρίσεις αγαπητέ μας κ. Βασιλικέ είναι πάμπολλες, χτυπητές και δεν αποτελούν εξαίρεση. Αμφιβάλλετε; Να μη πάμε πολύ μακριά. Στην προχτεσινή εκπομπή, λίγο προ του τέλους έγινε και κάποια παρουσίαση (ρεκλάμα) ορισμένων βιβλίων: Κυριάκου Τσακίρη "Η δραπέτευση Βούρλων", Βαρδή Βαρδινογιάννη, και άλλων, που καμιά, τέλος πάντων, σχέση δεν είχαν με το θέμα της συζήτησης. Ενώ ξεχάστηκαν (μάλλον σκόπιμα) βιβλία για το Δεκέμβρη του '44 όπως των Σπ. Κωτσάκη, Νίκανδρου Κεπέση κ.ά.

Το κυριότερο όμως που θα θέλαμε να παρατηρήσουμε σ' αυτή την εκπομπή είναι όσον αφορά στις ευθύνες για τον Δεκέμβρη. Ο Βάσος Μαθιόπουλος έκανε ("ακριβοδίκαια") τούτη τη "μοιρασιά".

"Μισή και μισή".Στους Αγγλους, αφ' ενός. Και στην ελληνική πολιτική ηγεσία, αφ' ετέρου. Μάλιστα! Ισα κι όμοια! Αλλο που δε θα ήθελαν οι Εγγλέζοι. Κι εσείς συμφωνήσατε και το υιοθετήσατε σαν τελικό συμπέρασμα και σαν δίδαγμα για το μέλλον. Και κλείσατε με το "ενωτικό μήνυμα" την εκπομπή. Ομως, έτσι είναι η πραγματικότητα; Αλήθεια, πού πάει η ιμπεριαλιστική ένοπλη επέμβαση που έπληξε το Εαμικό κίνημα; Η μήπως είναι κρυφό ότι Τσόρτσιλ και Ρούσβελτ συναποφάσισαν ακόμα από το 1943 να χτυπηθεί το κίνημα αυτό που αποτελούσε κίνδυνο για τα σχέδιά τους; Μα, και για ποια πολιτική ηγεσία γίνεται λόγος; Ο παλαιός πολιτικός κόσμος και η άρχουσα τάξη, ο μισός και παραπάνω (έτσι χοντρικά) είχε δώσει "γην και ύδωρ" στον κατακτητή. Εγινε κυβέρνηση Κουίσλιγκ, έφτιαξε τα Τάγματα Ασφαλείας κλπ. Ο άλλος μισός, και λίγο παρακάτω, που βρέθηκε στο εξωτερικό, ή (σε "αγρανάπαυση") στο εσωτερικό και πήρε μέρος στην κυβέρνηση "Εθνικής Ενότητος", έπαιξε διπλό παιχνίδι. Ευλόγησε τα Τάγματα Ασφαλείας, χτύπησε το Κίνημα στη Μέση Ανατολή, είχε πάντα κύριο στόχο το Εαμικό κίνημα. Και σκοπό να επαναφέρει στην εξουσία την άρχουσα τάξη και το βασιλιά. Τελικά ήταν με τους Αγγλους στη Μάχη του Δεκέμβρη και στις κατοπινές εξελίξεις.

Μη ξεχωρίζετε, λοιπόν, αυτούς τους "κυρίους" από τους "συμμάχους" Εγγλέζους (Τσόρτσιλ, Σκόμπι) όπως αργότερα και απ' τους Αμερικάνους (Τρούμαν, Βαν Φλιτ). Από κει ήταν αυτοί. Κι από δω το ΕΑΜ, η τεράστια πλειονότητα του λαού. Πράγμα εντελώς αποδεδειγμένο και πασίγνωστο. (Υπάρχουν πλείστα όσα τεκμήρια, ακόμα και των αντιπάλων της Εθνικής μας Αντίστασης). Και αντί να μοιράζεται τις ευθύνες "μισές και μισές" (για να μην έχει παράπονο κανένας)... Πιο τίμιο θα ήταν να τις φορτώνατε όλες στο ΕΑΜ και κυρίως στο ΚΚΕ (να ξεμπερδεύετε). Κι όχι να σπέρνετε σύγχυση (για "να ψαρεύουν - οι ενδιαφερόμενοι - σε θολά νερά"). Αλλωστε αυτό έκανε η επίσημη και η ανεπίσημη προπαγάνδα του κράτους της άρχουσας τάξης, που επιβλήθηκε "με τις λόγχες των Αγγλων" και στη συνέχεια με το "Δόγμα Τρούμαν", εδώ και μισόν αιώνα! Δεν είναι αλήθεια; Είναι. Αυτό, μάλλον, υπηρετεί καλύτερα και σήμερα την (ελέω ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ) "νέα τάξη πραγμάτων", γενικότερα αλλά και ειδικά στον τομέα του βιβλίου και του πολιτισμού.

Γιώργης ΜΩΡΑ+ΔΚΙΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ