Πέμπτη 12 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Πόθεν έσχες" των πολιτικών αρχηγών

Σε δικομματική ανταλλαγή άσφαιρων πυρών οδήγησε η χτεσινή δημοσιοποίηση από την "Ελευθεροτυπία" των δηλώσεων "πόθεν έσχες" των πολιτικών αρχηγών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του πρωθυπουργού, όπου εμφανίζονται ως δανειστές του για την αγορά οικίας και υπουργοί της κυβέρνησης, απάντησε: "Υπάρχει διάταξη που να απαγορεύει οι υπουργοί να είναι φίλοι με τον πρωθυπουργό;". Οσο για τη ΝΔ, ανταπαντώντας εμφανίστηκε δύσπιστη στο ότι ο Α. Παπανδρέου δανείζεται από τους υπουργούς του, ενώ στην περίπτωση που αυτό συμβαίνει χαρακτηρίζεται "απαράδεκτο" από τη ΝΔ. Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε "ουσιαστικό έλεγχο του "πόθεν έσχες"" και στο ίδιο δικομματικό επίπεδο κατέληξε ότι "με τέτοιο "πόθεν έσχες" όλοι αντιλαμβάνονται γιατί ο κ. Παπανδρέου έσπευσε να αρνηθεί ουσιαστικό έλεγχο των δηλώσεων...".

Οσον αφορά τις δηλώσεις του "πόθεν έσχες", βάσει των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν στην "Ελευθεροτυπία", έχουν ως εξής:

Α. Παπανδρέου

Οπως προκύπτει από τη δήλωση του Α. Παπανδρέου, οι καταθέσεις σε μετρητά ανέρχονται στα 162 εκατ. δραχμές, ενώ το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε φτάνει τα 30,8 εκατ. δραχμές. Επίσης, στην κυριότητα του πρωθυπουργικού ζεύγους, εκτός ενός αυτοκινήτου "Μερσεντές 2000", ανήκει διώροφη κατοικία ακάλυπτης έκτασης 3744 τ.μ., ενώ η συνολική έκταση των κτισμάτων είναι 532 τ. μ. και η οποία ανήκει στην κ. Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου. Η παραπάνω οικία, όπως δηλώνεται, αγοράστηκε έναντι 170 εκατ. δραχμών συν 28,4 εκατ. δραχμές που αποτέλεσαν φόρους μεταβίβασης και συμβολαιογραφικά έξοδα, τα οποία προήλθαν: από εκποίηση διαμερίσματος (60 εκατ. δραχμές), από δωρεά του Α. Παπανδρέου προς τη σύζυγό του (40 εκατ. δραχμές), από έντοκο δάνειο 65 εκατ. δραχμών και από άτοκα δάνεια ύψους 90 εκατ. δραχμών (δάνεια που μεταξύ άλλων δόθηκαν και από υπουργούς, όπως οι Κ. Παπούλιας, Γ. Κατσιφάρας και Α. Λιβάνης). Το συνολικό ποσό που προκύπτει είναι 246 εκατ. δραχμές, στο οποίο προφανώς περιλαμβάνονται και τα έξοδα για τις επισκευές του σπιτιού.

Μ. Εβερτ

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζει στη δήλωσή του εισόδημα ύψους 14,4 εκατ. δραχμών, ενώ στην κυριότητά του έχει δυο αυτοκίνητα 4.500 και 2.000 κυβικών. Οσον αφορά τη σύζυγό του κ. Αλίκη Εβερτ, η οποία δηλώνει επάγγελμα "φωτογράφος - εκδότης", στη δήλωση παρουσιάζει εισόδημα ύψους 6,4 εκατ. δραχμών και καταθέσεις 19,3 εκατ. δραχμών. Επίσης, είναι ιδιοκτήτρια ή συνιδιοκτήτρια 3 διαμερισμάτων στην Αθήνα, της ανήκει κληρονομιά αξίας 121 εκατ. δραχμών και ετήσιας απόδοσης 4,6 εκατ. δραχμών. Επίσης, στη δήλωση επισυνάπτεται κατάσταση με τα περιουσιακά στοιχεία της κ. Κορνηλίας Βάντερπουλ (158 εκατ. δραχμών και ετήσιας απόδοσης 6,2 εκατ. δραχμών), η σχέση της οποίας με την κ. Εβερτ δε διευκρινίζεται. Τέλος, στη δήλωση δε διευκρινίζεται πού ανήκουν η οικία της Ρηγίλλης, στην οποία διαμένει ο Μ. Εβερτ και το εξοχικό στο Πικέρμι.

Αντ. Σαμαράς

Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς,δεν προσδιορίζει στη δήλωση του "πόθεν έσχες" τα ακριβή εισοδήματά του. Γι' αυτά παραπέμπει στη φορολογική του δήλωση. Η σύζυγος του Αντ. Σαμαρά, Γεωργία Κρητικού, εμφανίζει εισόδημα 1.9 εκατ. δραχμών από συμμετοχή της σε εταιρία, ενώ το εισόδημα του ζεύγους αυξήθηκε κατά 6 εκατ. δραχμές, μέσα στο 1994, από ρευστοποίηση μετοχών. Ο Αντ. Σαμαράς και η σύζυγός του εμφανίζονται ιδιοκτήτες σημαντικής ακίνητης περιουσίας. Στα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους περιλαμβάνονται 12 οικόπεδα ή διαμερίσματα, στα οποία έχει συνιδιοκτησία εξ αδιαιρέτου ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης ή η σύζυγός του. Οι καταθέσεις του ζεύγους ανέρχονται σε 19 εκατ. δραχμές και βρίσκονται είτε σε τράπεζες, είτε σε τίτλους του δημοσίου. Επίσης, αναφέρεται η κατοχή μικρού αριθμού χρηματιστηριακών μετοχών. Τέλος, ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται ιδιοκτήτης δυο αυτοκινήτων.

Αλέκα Παπαρήγα

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,αναφέρει στη δήλωση του "πόθεν έσχες" την ιδιοκτησία (εξ αδιαιρέτου με το σύζυγό της Θανάση Παπαρήγα) ενός διαμερίσματος 90 τ.μ. στα Εξάρχεια και ενός εξοχικού 60 τ. μ. στην Κεφαλονιά, που είναι κτισμένο σε οικόπεδο 505 τ.μ. Τα ετήσια εισοδήματα της Αλέκας Παπαρήγα ανέρχονται σε 3.8 εκατ. δραχμές, εκ των οποίων οι 2.599.736 δραχμές είναι η βουλευτική της αποζημίωση. Ο σύζυγός της εμφανίζει ετήσιο εισόδημα 3.3 εκατ. δραχμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ