Πέμπτη 6 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Παγκόσμιοι πρωταθλητές στο κυνήγι των εξοπλισμών

Πρώτες η Ελλάδα και η Τουρκία μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου στις αγορές όπλων, με τρίτη τη Σαουδική Αραβία, ενώ οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση στις πωλήσεις όπλων

Παγκόσμιο ρεκόρ σπάει η κούρσα των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δύο χώρες κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις στις εισαγωγές όπλων μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Στο στοιχείο αυτό πρέπει να προσθέσουμε και αυτό που είναι εδώ και χρόνια γνωστό, ότι η Ελλάδα σε σταθερή βάση είναι η πρώτη μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Βέβαια, τα στοιχεία δεν εκπλήττουν αλλά επιβεβαιώνουν με τον πιο σαφή τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί και τις δύο χώρες το, κατευθυνόμενο από αυτούς που υποδαυλίζουν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών για να πουλάνε όπλα, κυνήγι των εξοπλισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση στις εξαγωγές των προϊόντων καταστροφής.

Η έξαρση αυτή των εξοπλισμών ανάμεσα στα δύο παράλια του Αιγαίου αναμένεται να κλιμακωθεί παραπέρα τα επόμενα χρόνια, προκειμένου, όπως εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, να διατηρηθεί η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία διαρκώς ενισχύει και εκσυγχρονίζει το οπλοστάσιό της. Νέες "αγορές του αιώνα" για την Πολεμική Αεροπορία, με αεροσκάφη τρίτης γενιάς και το Πολεμικό Ναυτικό με νέες φρεγάτες, βρίσκονται ήδη στα σκαριά. Αγορές που συνδέονται και με την εξυπηρέτηση της διεύρυνσης των ορίων των ΝΑΤΟ προς την Αν. Μεσόγειο και τον αντίστοιχο ρόλο που διεκδικεί η κυβέρνηση για την Ελλάδα. Σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και το "ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου", για την υλοποίηση του οποίου απαιτούνται πρόσθετοι εξοπλισμοί.

Τα στοιχεία αναφέρονται σε έκθεση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα για τη διακίνηση των όπλων διεθνώς κατά το 1994. Η έκθεση, βέβαια, δεν καταγράφει - και ήταν αδύνατο να το κάνει - τον οπλισμό που διακινείται μέσω του λαθρεμπορίου, και που βέβαια είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Την έκθεση συνέθεσαν από κοινού το Ιδρυμα Διεθνών Σπουδών του Μοντερέι της Καλιφόρνια και το Ιδρυμα Ερευνών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης. Τα δύο ιδρύματα βασίστηκαν στα επίσημα στοιχεία για την υπογραφή 214 συμφωνιών πώλησης όπλων, που αφορούσαν ποσότητα 8.000 περίπου κομματιών οπλισμού. Στην έκθεσή τους δεν παρατίθεται, όμως, η συνολική αξία του υλικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, σχεδόν η μισή από την ποσότητα αυτή διατέθηκε στην Ευρώπη. Και τούτο εξαιτίας της μεγάλης εισροής οπλισμού που πραγματοποιούν η Τουρκία και η Ελλάδα, οι οποίες άλλωστε αποτελούν και τους δύο μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων παγκοσμίως. Για τη Γιουγκοσλαβία δεν αναφέρεται τίποτα, αφού το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί σε αυτήν από τον ΟΗΕ δεν επιτρέπει τις επίσημες αγοραπωλησίες. Πάντως, είναι γνωστό ότι όλες οι πλευρές εφοδιάζονται με όπλα λαθραία από διάφορες αγορές.

Το υπόλοιπο 1/4, σχεδόν, δηλαδή ποσοστό 26% εισήγαγαν οι χώρες της Μέσης Ανατολής και το 13% από αυτά πήγαν στη Σαουδική Αραβία, που είναι η τρίτη κατά σειρά μεγαλύτερη εισαγωγέας όπλων στον κόσμο.

Ο μεγάλος εξαγωγός ήταν φυσικά οι ΗΠΑ, που εξήγαγαν το 40% του οπλισμού, ο οποίος διακινήθηκε σε νόμιμους δρόμους το 1994 παγκοσμίως, πραγματοποιώντας βέβαια υπέρογκα κέρδη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασύλληπτα ποσά για την υπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών (2012-04-14 00:00:00.0)
Εγκληματίες, λαθρέμποροι, μαφιόζοι και... "ανθρωπιστική" βοήθεια (1999-08-22 00:00:00.0)
Διαιωνίζεται η ομηρία από τις ΗΠΑ (1999-07-18 00:00:00.0)
Στα ύψη το εμπόριο όπλων (1997-07-20 00:00:00.0)
Στην παγίδα με ταχύτητα τρισεκατομμυρίων (1996-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ