Πέμπτη 6 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπαιγμός

Το πρώτο δείγμα της κοινωνικής ευαισθησίας, την οποία ευαγγελίστηκε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, είχαμε χτες με τις εξαγγελίες για τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες. Ούτε λίγο, ούτε πολύ τα μέτρα συμποσούνται σε 1.500 περίπου στεγαστικά δάνεια σε αγρότες, με την προϋπόθεση ότι δηλώνουν εισόδημα άνω των 2,5 εκατομμυρίων δραχμών (!) και σε κάποιες ρυθμίσεις για την εγκατάσταση πολυκαταστημάτων, που επιεικώς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν οδηγός για την καλύτερη επέκταση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Μέτρα ανέξοδα που συνεχίζουν τον εμπαιγμό και αφήνουν αναπάντητα τα αιτήματα τόσο των αγροτών, όσο και των μικρομεσαίων, όπως εκφράστηκαν μέσα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους.

Τι να τα κάνουν τα στεγαστικά δάνεια οι αγρότες, όταν η επίσημη κυβερνητική πολιτική καταδικάζει σε δραματική μείωση την αγροτική παραγωγή και σε ερήμωση τα χωριά; Για να μην αναφερθούμε στους όρους για τη χορήγηση των δανείων, αφού ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών πριν λίγες μέρες κατέτασσε τους αγρότες, που δηλώνουν πάνω από 2,5 εκατομμύρια, στην κατηγορία των μεγαλοτσιφλικάδων;

Και πώς προστατεύονται οι μικρομεσαίοι από την ασύδοτη δραστηριότητα των πολυεθνικών του εμπορίου, με ρυθμίσεις που αφορούν στην εγκατάσταση πολυκαταστημάτων σε περιοχές με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους; Ποιο πολυκατάστημα θα ανοίξει σε τέτοια περιοχή;

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χτες δεν αντέχουν, βέβαια, σε σοβαρή κριτική. Ωστόσο, θα πρέπει να εκτιμήσει κανείς ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες, έστω και με τέτοιες εξαγγελίες - κοροϊδία φαίνεται ότι έλαβε κάποιο μήνυμα από τις κινητοποιήσεις. Αυτό, βεβαίως, πρέπει να το εκτιμήσουν και οι ίδιοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αγρότες και μικρομεσαίοι. Οχι, γιατί μπορεί να θεωρηθούν ικανοποίηση των αιτημάτων τα μέτρα αυτά, αλλά γιατί η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει, μετά τις κινητοποιήσεις τις αδιάλλακτες θέσεις.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση, όσο παραμένει εγκλωβισμένηστις δεσμεύσεις, που αναλαμβάνει στα πλαίσια είτε της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είτε της ΓΚΑΤΤ, δεν μπορεί και δε θέλει να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Εξάλλου η ίδια είναι που συνυπογράφει όλες τις σχετικές αποφάσεις.

Και μάταια προσπαθεί να δείξει φιλικό πρόσωπο προς τους μικρομεσαίους, όταν έχει αποδεχτεί πλήρως τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων προς όφελος των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Με τέτοια μέτρα η κυβέρνηση το πιθανότερο είναι ότι θα ρίξει "λάδι στη φωτιά", αφού επιχειρεί μια άνευ προηγουμένου κοροϊδία και φαίνεται ότι εκλαμβάνει το χρονικό διάστημα της αναστολής των κινητοποιήσεων, που παρείχαν οι αγρότες, σαν ευκαιρία για να τους εμπαίξει και όχι για να αναζητήσει τρόπους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Αυτό και μόνο την καθιστά υπεύθυνη για ό,τι προκύψει και φαίνεται ότι σύντομα θα προκύψει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ