Τρίτη 4 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εντείνεται η δημαγωγία

"Ομόφωνα" επικυρώθηκε από Εκτελεστική Επιτροπή και Πολιτικό Συμβούλιο η αντιπολιτευτική τακτική του Μ. Εβερτ

Στη γραμμή της δημαγωγίας, ώστε να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική και να ενισχύσει την εκλογική επιρροή της ενόψει της "κατάρρευσης", όπως εκτιμά, της κυβέρνησης, βαδίζει "με μεγαλύτερη ορμή" η ηγεσία της ΝΔ, μετά την "ομόφωνη αποδοχή" της τακτικής της χτες από την Εκτελεστική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα όμως η ηγεσία της ΝΔ δεν παραιτείται από την "εποικοδομητική και υπεύθυνη" αντιπολιτευτική τακτική, στηρίζοντας τις βασικές κυβερνητικές επιλογές στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στην οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη σε αυτή την τακτική του στο εσωτερικό του κόμματός του και να αποφύγει όσο το δυνατόν τις "εκ των ένδον βολές". Γι' αυτό συγκάλεσε εσπευσμένα χτες τα δύο κορυφαία όργανα (Εκτελεστική Επιτροπή και Πολιτικό Συμβούλιο), στα οποία μετά από μαραθώνια συνεδρίαση κατάφερε να εξασφαλίσει"ομόφωνες αποφάσεις".

Στα πλαίσια αυτά έγινε ομόφωνα αποδεκτή η τακτική του προέδρου της ΝΔ απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις, αφού "διευκρινίστηκε" ότι η ΝΔ δεν είναι "ούτε πίσω ούτε μπροστά αλλά δίπλα τους αγρότες, όπως και σε όλους τους άλλους εργαζομένους, όταν διεκδικούν δίκαια αιτήματα". Εξειδικεύοντας τη... δημαγωγία της η ηγεσία της ΝΔ διακήρυξε ότι "στηρίζει τις προσπάθειες των αγροτών για ένα καλύτερο εισόδημα" και υποσχέθηκε ότι "στόχος της ΝΔ είναι ο Ελληνας αγρότης να μείνει στην περιφέρεια, σε μια ύπαιθρο που θα του εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα και επίπεδο ζωής". Παράλληλα "δεσμεύεται" για τη μείωση του ΦΠΑ από 18% σε 8% και τη μείωση των καυσίμων για αγροτική χρήση κατά 30%.

Η ηγεσία της ΝΔ προβλέπει ότι οι κοινωνικές διεκδικήσεις θα συνεχιστούν (οικοδόμοι, συνταξιούχοι, επαγγελματοβιοτέχνες) αλλά το μόνο σημείο που διαφοροποιείται από την κυβερνητική πολιτική είναι τα αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία χαρακτηρίζει άδικα και ισοπεδωτικά και ζητά από την κυβέρνηση να τα αναθεωρήσει. Επικαλούμενη τη διεθνή εμπειρία (Πορτογαλία, Ιταλία), όπου απέτυχε η εφαρμογή τους, η ηγεσία της ΝΔ πιστεύει ότι "τα τεκμήρια εισοδήματος πρέπει να είναι μαχητά και τα τεκμήρια δαπάνης αμάχητα".

Επίσης, απέναντι στους συνταξιούχους η ΝΔ πλειοδοτώντας σε δημαγωγία ζητά κάλυψη της απώλειας του εισοδήματός τους για το 1994 και 1995.

Στο πολιτικό επίπεδο τα δύο κορυφαία όργανα της ΝΔ επικύρωσαν ουσιαστικά τις τελευταίες πρωτοβουλίες εντυπωσιασμού του Μ. Εβερτ περί παραίτησης πρωθυπουργού, ο οποίος "δεν υπάρχει", ενώ κατέστησαν συνυπεύθυνους τους "διαφωνούντες" και την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Παρ' όλα αυτά εκτιμήθηκε ότι δεν είναι σκόπιμη η κατάθεση πρότασης μομφής, μετά την "εκτόνωση της κατάστασης", γιατί κάτι τέτοιο, όπως υποστήριξε ο Μ. Εβερτ, θα συσπείρωνε το κυβερνών κόμμα και επιπλέον θα έδινε την ευκαιρία στον Αντ. Σαμαρά να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής εμφανιζόμενος έτσι ως "αντιπολιτευτική δύναμη".

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά ότι η κυβέρνηση "δε διαθέτει το επιβαλλόμενο κύρος για τον επιτυχή χειρισμό των σύνθετων και σοβαρότατων εθνικών μας θεμάτων". Ειδικότερα για το Σκοπιανό ομόφωνα το Πολιτικό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της διαπραγμάτευσης στα πλαίσια του ΟΗΕ στη βάση του "μεγάλου πακέτου", δηλαδή και του ονόματος του γειτονικού κράτους.

"Σκληρά νεοφιλελεύθεροι"

Στη συνεδρίαση, ωστόσο, του Πολιτικού Συμβουλίου δεν έλειψαν οι βολές κατά της αντιπολιτευτικής τακτικής της ηγεσίας από σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις. Στα πλαίσια αυτά κινήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γ. Σουφλιάς και Ντ. Μπακογιάννη.Ο πρώτος συμφωνεί με την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων, έστω με κάποιες διορθώσεις, για να αντιμετωπιστούν οι αδικίες.

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη επέκρινε την τακτική της ηγεσίας απέναντι στις κινητοποιήσεις των αγροτών, λέγοντας ότι "δεν μπορούμε να υιοθετούμε άκριτα τις διεκδικήσεις των κοινωνικών ομάδων". Επιπλέον ζήτησε να διαμορφωθούν "δικές μας θέσεις και να μη διολισθαίνουμε σε θέσεις που δεν υποστηρίζαμε στο παρελθόν και δε θα τηρήσουμε όταν έρθουμε στην κυβέρνηση". Στα πλαίσια αυτά ζήτησε η ΝΔ να διεκδικήσει με βάση τις θέσεις της "θετική ψήφο" από το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ