Τρίτη 4 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το μυστήριο του Ιρακινού πυρηνικού επιστήμονα
  • "Απλό μύθευμα" το χαρακτηρίζει ο Ιρακινός πρέσβης
  • Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας

"Απλό μύθευμα" χαρακτήρισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρέσβης του Ιράκ στην Αθήνα Ισάμ Σαούντ Χαλίλ, το προχτεσινό δημοσίευμα των "Κυριακάτικων Τάιμς", που υποστηρίζει ότι ένας διαφυγών πυρηνικός επιστήμονας με το όνομα Χιντίρ Αμπντούλ Αμπάς Χάμζα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το βράδυ της 27ης Φλεβάρη από δρόμο κοντά στο διαμέρισμά του στη Γλυφάδα, ενώ προσπαθούσε να αποκαλύψει στην εφημερίδα λεπτομέρειες από το λεγόμενο σημερινό απόρρητο πυρηνικό πρόγραμμα του Σαντάμ Χουσεφιν.

Ο Ιρακινός πρέσβης υποστήριξε, μάλιστα, ότι το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας ίσως προήλθε από πηγές που αντιτίθενται στις προσπάθειες που καταβάλλει η Βαγδάτη για την άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα του από τα Ηνωμένα Εθνη, σημειώνοντας ότι "από καιρού εις καιρόν διαδίδονται ειδήσεις, για να γίνει αρνητικό το περιβάλλον για την άρση των κυρώσεων". Επανέλαβε ακόμη ότι το Ιράκ έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου το εμπάργκο "σκοτώνει καθημερινά 800 με 1.000 άτομα καθημερινά"...

Οι "Κυριακάτικοι Τάιμς" επικαλούνται στο σχετικό άρθρο τους "πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στη Μέση Ανατολή" που είπαν την περασμένη βδομάδα στη βρετανική εφημερίδα "ότι η εξαφάνιση του επιστήμονα που ονομάζεται Χιντίρ Αμπντούλ Αμπάς Χάμζα, έφερε τα σημάδια της απαγωγής και της δολοφονίας από μονάδα της "Μουχαμπαράτ", της ιρακινής υπηρεσίας πληροφοριών".

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η σύζυγος του φερόμενου ως εξαφανισθέντος πυρηνικού επιστήμονα είπε ότι δύο άνδρες παρακολουθούσαν τον Χιντίρ μέρες πριν από την εξαφάνισή του τη νύχτα της 27ης Φλεβάρη, θεωρώντας ότι απήχθη, ενώ προσπαθούσε να τηλεφωνήσει στους "Κυριακάτικους Τάιμς".

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι μέχρι ο Χιντίρ να φύγει από το Ιράκ τον περασμένο Αύγουστο, εργαζόταν ως σύμβουλος στο προεδρικό κέντρο πυρηνικής ενέργειας του πεθερού του Σαντάμ Χουσεφιν Στρατηγού Χουσεφιν Καμέλ Χασάν, προσθέτοντας ότι πρέπει να εγκατέλειψε τη χώρα του με πενήντα σελίδες απορρήτων ντοκουμέντων που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες από το πρόγραμμα για τη δημιουργία ιρακινής πυρηνικής βόμβας.

Αναφορικά με την περίεργη αυτή υπόθεση, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Κολιοκώστας διέταξε χτες προκαταρκτική εξέταση, την οποία θα διενεργήσει η Ασφάλεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το μεγάλο παζάρι για τα κοιτάσματα του Ιράκ (2008-03-30 00:00:00.0)
Εκτακτα μέτρα ασφαλείας ενόψει Πρωτοχρονιάς (2003-12-31 00:00:00.0)
Η μάχη που δεν τελείωσε ποτέ (2003-08-12 00:00:00.0)
Ενα σατανικό σχέδιο για προσκόμιση «αποδείξεων ενοχής» (2002-12-04 00:00:00.0)
Με απειλές η επανέναρξη των επιθεωρήσεων (2002-11-26 00:00:00.0)
Το Ιράκ κατηγορείται για βιολογικό εξοπλισμό (1995-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ