Τετάρτη 26 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ»
Νομιμοποιούν την τραπεζική τοκογλυφία
  • Η κυβέρνηση επιχειρεί με πυροτεχνήματα να θολώσει τα νερά
  • ΚΚΕ: Να καταργηθούν τα «πανωτόκια»

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ήδη ο κυβερνητικός εμπαιγμός με τις ρυθμίσεις για τα «πανωτόκια», αφού δυο μήνες μετά την αναθέρμανση του θέματος αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή έμεινε σταθερή στη θέση της να μην επιτρέψει ουσιαστική λύση του προβλήματος που μαστίζει ένα σημαντικό αριθμό πελατών των τραπεζών. Η συζήτηση της τροπολογίας συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ χτες στη Βουλή, ενώ παρά τα πυροτεχνήματα που επιχείρησε να εκτοξεύσει την ύστατη στιγμή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, η ουσία της δεν αλλάζει σε τίποτα. Ο Γ. Παπαντωνίου δικαιολόγησε την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει ουσιαστική λύση στο θέμα, με κινδυνολογίες για κατάρρευση του... Χρηματιστηρίου. Από την πλευρά του ΚΚΕ, καταγγέλθηκε το τεράστιο πολιτικό θέμα της «σύνθλιψης 2 εκατομμυρίων δανειοληπτών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εισηγητής του Κόμματος. Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής.

Νομιμοποιεί την τοκογλυφία

Τροπολογία νομιμοποίησης του τοκογλυφικού συστήματος των «πανωτοκίων» χαρακτήρισε, στην παρέμβασή του, τις κυβερνητικές ρυθμίσεις ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, ο οποίος τόνισε ότι το ΚΚΕ απαιτεί την κατάργηση του δικαιώματος των τραπεζών για ανατοκισμό! Παράλληλα, σημείωσε ότι θετική λύση έχουν προτείνει οι φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματοβιοτεχνών, ενώ παράλληλα ζήτησε την άμεση διακοπή κάθε πλειστηριασμού. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, έκανε λόγο για «ληστρικό σύστημα της τοκογλυφίας» που ακολουθούν οι τράπεζες, σημειώνοντας πως οι δανειολήπτες υποστηρίζουν πως «η τράπεζα σήμερα είναι ο αισχρότερος τοκογλύφος». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, έθεσε το ερώτημα γιατί παρέχει «αυτό το στήριγμα στις τράπεζες σε βάρος των δανειοληπτών», αφού «έχουν τη μεγαλύτερη κερδοφορία ανάμεσα στις τράπεζες των άλλων χωρών της ΕΕ». Σχετικά με τις διατάξεις που προβλέπει η τροπολογία, ο Νίκος Γκατζής αποκάλυψε ότι η «συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών μένει απέξω», ενώ ακόμα και στις περιπτώσεις που μπορούν να ενταχθούν είναι «αμφιβόλου ωφέλειας για τους δανειολήπτες». Παράλληλα, σχολιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον κίνδυνο «ανατροπής του τραπεζικού συστήματος» σημείωσε ότι «είναι γνωστό πως σε περιπτώσεις που οι τόκοι δεν εισπράττονται, δεν εγγράφονται τα χρέη στους ισολογισμούς». Πρόσθεσε μάλιστα: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για ρύθμιση - κοροϊδία. Εξασφαλίζει τρόπους είσπραξης των χρεών με παράνομες απαιτήσεις, ενώ καταστρέφονται χιλιάδες δανειολήπτες». Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα των αγροτών, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το "χάπι", τη στιγμή που δε συμφωνεί με τις προτάσσεις που έχει κάνει η Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών».

Ο Γ. Παπαντωνίου

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν στον πολλαπλασιασμό των χρεών των δανειοληπτών, σημείωσε πως «αν εξετάσετε την εξέλιξη αυτών των οφειλών και αναλύσετε τους λόγους, θα δείτε ότι τα πανωτόκια σε μικρό μόνο βαθμό συνέβαλαν», προσθέτοντας «ο βασικός λόγος ήταν τα εξαιρετικά υψηλά επιτόκια». Υποστήριξε παράλληλα ότι η προτεινόμενη τροπολογία «θέτει ένα όριο συνολικής οφειλής» υποστηρίζοντας ότι το οφειλόμενο κεφάλαιο είναι «το εναπομένον προς εξόφληση κεφάλαιο, στο οποίο προστίθενται οι εν καθυστερήσει τόκοι, δηλαδή οι συμβατικοί τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας», αποσαφηνίζοντας ουσιαστικά την τροπολογία, όπως οι τράπεζες επιθυμούν. Κατά τ' άλλα ο υπουργός επιχείρησε... εκτός προγράμματος, να εκτοξεύσει ακόμα ένα «πυροτέχνημα», λέγοντας ότι προσθέτει μια αλλαγή στην τροπολογία σύμφωνα με την οποία, στο οφειλόμενο ποσό «δεν περιλαμβάνονται τόκοι από ανατοκισμό». Πρόκειται για μια προσθήκη που στην πραγματικότητα είναι άνευ αντικρίσματος, αφού από τις ρυθμίσεις της τροπολογίας αποκλείονται όσοι οφειλέτες τραπεζών έχουν κάνει, υπό το εκβιαστικό καθεστώς των τραπεζών, στο παρελθόν κάποια ρύθμιση των οφειλών τους. Γνωρίζοντας ακριβώς αυτή την αλήθεια, ο υπουργός έσπευσε να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης σε υφιστάμενες συμφωνίες μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, αφού τέτοια έσοδα έχουν ήδη περάσει στους τραπεζικούς ισολογισμούς και η ανακοίνωση τέτοιου μέτρου θα σημάνει την «κατάρρευση των μετόχων των τραπεζών», με τεράστιες επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μηνάς Σταυρακάκης, στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι η εκτόξευση των επιτοκίων σε δυσθεόρατα ύψη πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1990 -'93 επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ενώ έκανε λόγο και για φαινόμενα...«αμελών δανειοληπτών» που παρατηρήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί «να βάλει τάξη» στην ισχύουσα από τότε κατάσταση. Χαρακτήρισε μάλιστα «ιδιαίτερα θετική την επέκταση της τροπολογίας στους αγρότες». Οσον αφορά στις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «οι προτάσσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ» οδήγησαν στην επέκταση της ρύθμισης στους αγρότες.

Ο Κ. Καραμανλής

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση παρενέβη χθες, ο πρόεδρος του κόμματος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, σημειώνοντας ότι «ο κατευθυντήριος άξονας της κυβέρνησης είναι ο εντυπωσιασμός» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να προχωρήσει σε μια δίκαιη λύση». Παράλληλα τόνισε ότι «τα θέματα αυτά πρέπει να ρυθμιστούν νομοθετικά. Τα πανωτόκια είναι σύγχρονη ντροπή. Επί δυο χρόνια εθελοτυφλούσε η κυβέρνηση από τη στιγμή που εκδόθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου. Προχώρησε μόνο σε μπαλώματα με τη ρύθμιση του εξάμηνου ανατοκισμού». Ειδικά για την επέκταση των ρυθμίσεων στους αγρότες, σημείωσε ότι «η ρύθμιση αυτή αφορά ένα μικρό ποσοστό, ενώ υπάρχουν πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγροτών όπως οι κτηνοτρόφοι». Τέλος, ήταν αιχμηρός για το διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνοντας ότι «έγινε προεκλογικός προπαγανδιστής».

  • Χτες διενεργήθηκε και η - αιτηθείσα από την προηγούμενη Πέμπτη εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας - ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 16, του υπό συζήτηση νόμου, που αφορά στη δημιουργία προϋποθέσεων ταχείας ιδιωτικοποίησης της ΕΑΒ, μέσω της δημιουργίας «ΑΕ Πάγιων Κεφαλαίων» της επιχείρησης. Το άρθρο εγκρίθηκε με 134 ψήφους υπέρ και 110 κατά, σε σύνολο 244 παρόντων βουλευτών. Το ΚΚΕ, είχε ταχθεί κατά του εν λόγω άρθρου, επισημαίνοντας την επιζήμια για την εθνική οικονομία, αλλά και την εθνική άμυνα επιλογή της κυβέρνησης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ