ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Μονόδρομος!

Του Ανδρέα ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΥ*

Η ανεργία που μαστίζει τον κλάδο, τα τελευταία χρόνια, συνεχώς διογκώνεται. Χιλιάδες οικοδόμοι και εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα, βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της πείνας και της εξαθλίωσης. Εκατοντάδες μεταναστεύουν τον τελευταίο καιρό στη Γερμανία, στο Βέλγιο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πέφτοντας, στις περισσότερες περιπτώσεις, θύματα αδίστακτων εκμεταλλευτών, που καλύπτονται πίσω από τον τίτλο μιας εταιρίας. Βάσει των επίσημων στοιχείων, τα τελευταία πέντε χρόνια, η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε συνεχή πτώση, που πλησιάζει το 40% (μεγαλύτερη κρίση τα τελευταία 30 χρόνια), ενώ σε έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας τονίζεται ότι για το 1995 η οικοδομική δραστηριότητα θα σημειώσει και νέα πτώση. Η σημερινή κυβέρνηση, στα χνάρια της προηγούμενης, δεν πήρε και δε σκέφτεται να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, αφού καμιά αναφορά δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα για την κατάργηση των μέτρων που οδήγησαν στην πτώση της. Δηλαδή, την άρση των φορολογικών βαρών, τη χορήγηση στεγαστικών δανείων και επιδότηση των επιτοκίων, την ανάπτυξη προγραμμάτων της Εργατικής Κατοικίας, κύρια του κατασκευαστικού κλπ. Αντίθετα, μάλιστα, προωθεί και νέα φορολογικά μέτρα σε βάρος της κατοικίας.

Η αναλγησία και η προκλητική ανευθυνότητα της κυβέρνησης, απέναντι στο δράμα των χιλιάδων ανέργων και των οικογενειών τους, εκφράστηκε από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας όταν - κατά την απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου την 1η Μάρτη - στην αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας μας δήλωσε αναρμόδιος για όλα! Στην απεργιακή κινητοποίηση στις 29 του Μάρτη, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήρθε, με τη σειρά του, να επιβεβαιώσει παραπέρα τις εκτιμήσεις μας, αρνούμενος την προώθηση και λύση των ασφαλιστικών μας προβλημάτων και την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων 1902/90, 1976/91, 2084/92, ξεχνώντας για άλλη μια φορά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για κατάργησή τους. Η αναλγησία και αδιαλλαξία της κυβέρνησης δεν είναι αποσπασματική και δεν έχει την έκφρασή της μόνο στο δικό μας κλάδο. Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να φανεί αρεστή στα αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών, φθάνει στην έσχατη δουλοπρέπεια. Αδίστακτα προχωρά στο ξεπούλημα της παραγωγικής βάσης της χώρας, λεηλατεί το εισόδημα των εργαζομένων, στρέφεται ενάντια σε κατακτήσεις και δικαιώματά τους, κτυπά το σύνολο όλων των κοινωνικών στρωμάτων.

Για να πετύχει τους στόχους και τις επιδιώξεις της, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μεθόδους καταδικασμένες στη συνείδηση του λαού μας. Η ένταση του αυταρχισμού, που εκφράστηκε με τη βάρβαρη, άνανδρη επίθεση ενάντια στους συνταξιούχους, η άθλια προσπάθεια συκοφάντησης και υπονόμευσης των αγροτικών κινητοποιήσεων, δικαιολογούν το πιο βαρύ χαρακτηρισμό που μπορεί σήμερα κανείς να δώσει στην κυβέρνηση. Η αδιαλλαξία, που επιδεικνύει, εντάσσεται στα γενικότερα σχέδιά της για το σπάσιμο των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων, το πέρασμα της ηττοπάθειας στις γραμμές τους και τη φίμωση κάθε φωνής αντίστασης. Τους προειδοποιούμε, και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους, ότι τα σχέδιά τους δε θα περάσουν. Ο κλάδος μας βρέθηκε μπροστά και σε πιο δύσκολες καταστάσεις. Στάθηκε όμως όρθιος, ποτέ δεν υποτάχθηκε, ήταν πάντα νικητής. Η ανάπτυξη των αγώνων και της ταξικής πάλης για το δικαίωμα στη δουλιά, για την περιφρούρηση και διεύρυνση των κατακτήσεών μας, είναι μονόδρομος για μας και σ' αυτόν αποφασιστικά θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε, με εμπιστοσύνη στα αποτελέσματά του, γιατί όλες οι κατακτήσεις του κλάδου μας, μικρές και μεγάλες, στον αγώνα μας και μόνο σ' αυτόν οφείλονται. Απευθυνόμαστε προς την κυβέρνηση και της δηλώνουμε ότι, αν δε βάλει φρένο στην ανευθυνότητα και την αναλγησία που τη διακρίνει, αν δεν πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την επιβίωση των ανέργων, αν δε λύσει τα καυτά ασφαλιστικά προβλήματα του κλάδου, θα μας έχει συνεχώς στα πόδια της. Την προειδοποιούμε να μην τρέφει αυταπάτες, ότι μπορεί να μας στριμώξει στη γωνιά, ότι μπορεί να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Εχουμε τη δύναμη, το κουράγιο, τη θέληση και την υπομονή, να αντιστρέψουμε την εις βάρος μας κατάσταση και στη γωνιά του καναβάτσου να βρεθεί αυτή και οι όμοιοί της ριγμένοι. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η συγκρότηση ενός αγωνιστικού μετώπου αντίστασης και διεκδίκησης, για την ανατροπή των αντεργατικών αντιλαϊκών σχεδίων, που φτιάχνουν ντόπια και ξένα κέντρα και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για μια άλλη συνολική πορεία στον τόπο, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Οι οικοδόμοι θα πρωτοστατήσουν για άλλη μια φορά προς αυτή την κατεύθυνση. Οι καιροί το επιβάλλουν.

* Ο Ανδρέας Ζαζόπουλος είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Αποφασισμένοι να νικήσουν

Νέα πανελλαδική απεργία σήμερα και συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις. Στην πλατεία Κάνιγγος στις 9.30 το πρωί οι απεργοί της Αθήνας και του Πειραιά

Ξανά στο δρόμο του αγώνα βρίσκονται, για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα, οι οικοδόμοι,οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα με απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου, 24ωρη πανελλαδική απεργία,αποφασισμένοι με την ενότητα και την πάλη τους να κάμψουν την κυβερνητική αδιαλλαξία και να επιβάλουν άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Οι απεργοί της Αθήνας και του Πειραιά θα συγκεντρωθούν στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος,ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Η κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, η όξυνση της ανεργίας, η συνεχής επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις που με αγώνες και θυσίες πέτυχε ο κλάδος, έχουν οδηγήσει χιλιάδες οικοδόμους στην οικονομική εξαθλίωση. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης των οικοδόμων την 1η Μάρτη, όπου, ούτε λίγο - ούτε πολύ, δήλωσε αναρμόδιος για όλα!

Την προκλητική άρνηση της κυβέρνησης, έρχεται να συνοδεύσει η επίθεση και σε κλαδικές κατακτήσεις. Οι αιχμές εναντίον του νέου αντικειμενικού τρόπου ασφάλισης των οικοδόμων στις ιδιωτικές οικοδομές, που άφησε ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την κατάργηση του οποίου ζητούν οι μεγαλοεργολάβοι, αποδείχνει και τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

"Στην άρνηση και στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, αντιπαραθέτουμε τη δική μας άρνηση να υποταχθούμε", τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και προειδοποιεί πως "οι αγώνες θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δυναμισμό, μέχρι να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να δώσει λύσεις".

Οι οικοδόμοι παλεύουν και είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν: Αμεσα μέτρα για την κατοικία και την επιβίωση των ανέργων. Να γίνουν τα μεγάλα έργα με διαφάνεια και προγραμματισμό. Επαναφορά των προϋποθέσεων για την τακτική επιδότηση και το χειμερινό βοήθημα. Επαναφορά του ύψους της σύνταξης στα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου. Σύνταξη στα 55 για τα βαρέα και στα 60 γενικά, καθώς και ένταξη στα βαρέα όλων των ειδικοτήτων. Αποτελεσματικά μέτρα κατά της "μαύρης εργασίας". 7ωρο - 35ωρο με νόμο και ανθρώπινες αυξήσεις στην κλαδική σύμβαση. Οι οικοδόμοι απαιτούν από την κυβέρνηση να μην ενδώσει στις απαιτήσεις των ευρωεργολάβων, για μεταφορά Ασιατών εργατών και αξιοποίησή τους κάτω από άθλιες συνθήκες στα μεγάλα έργα. Επίσης, όσον αφορά το Επικουρικό τους Ταμείο, απαιτούν την άμεση αναθεώρηση των παράνομα εκδοθέντων συνταξιοδοτικών αποφάσεων και την ένταξη του Ταμείου στο ΤΕΑΜ.

Πανεργατική απεργία στο Αγρίνιο

Το δρόμο του αγώνα επιλέγουν και οι εργαζόμενοι του Αγρινίου, ενάντια "στη φτώχεια, την ανεργία, τη λιτότητα". Με απόφαση του Εργατικού Κέντρου της πόλης, πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη πανεργατική απεργία και συγκέντρωση στις 10 το πρωί, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο. Ζητάνε μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κατάργηση του αντεργατικού ασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου κ.ά.

Συλλαλητήριο στην Πάτρα

Να λειτουργήσει ενιαία ο όμιλος της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" υπό τονέλεγχο του ΟΑΕ και μέτρα ενάντια στην αποβιομηχάνιση, απαιτούν οιαπολυμένοι της Π - Π Πάτρας, που από κοινού με το Εργατικό Κέντρο τηςπόλης διοργανώνουν αύριο Πέμπτη παμπατραϊκό συλλαλητήριο. Στο συλλαλητήριοπου θα γίνει στις 7 το απόγευμα, έξω από το Εργατικό Κέντρο, θα συμμετέχουνκαι οι απολυμένοι της Π - Π Χαλκίδας, καθώς και οι εργαζόμενοι στα γραφείατης μητρικής εταιρίας στην Αθήνα, στα πλαίσια 24ωρης απεργίας πουπραγματοποιούν.

Η καταβολή του δωρόσημου

Από τις 11 Απρίλη έως τις 8 Μάη θα καταβληθεί από το ΙΚΑ το δώρο του Πάσχα στους οικοδόμους, πλην των ημερομηνιών 15, 16, 20-25, 29, 30 Απρίλη και 1, 6 και 7 Μάη. Τα επαρχιακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ θα αναγγείλουν με δική τους ανακοίνωση τις ημερομηνίες πληρωμής των οικοδόμων της περιοχής τους. Η πληρωμή του δωρόσημου για τους οικοδόμους της Αττικής θα γίνει από το υποκατάστημα του ΙΚΑ που αναγράφεται στο ασφαλιστικό βιβλιάριο και τις ώρες 4-7 μμ.

Απεργοί οικοδόμοι διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας

Απεργοί οικοδόμοι διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας

Στάση αύριο στην Ελληνική Χαλυβουργία

Απάντηση στις απολύσεις και στην προσπάθεια πλήρους κατάργησης του οχτάωρου και των συλλογικών συμβάσεων

Με δίωρη στάση εργασίας αύριο, Πέμπτη, το πρωί και γενική συνέλευση, όπου θα συζητήσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, απαντούν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας στις αιφνιδιαστικές τρομοκρατικές απολύσεις έξι συναδέλφων τους. Οι απολύσεις έγιναν την περασμένη Παρασκευή, μετά από την πρωτοφανή συμμετοχή των εργαζομένων σε στάσεις εργασίας που κήρυξε το σωματείο και την ώρα που η εργοδοσία απαντούσε αρνητικά στα αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς τους, τη χορήγηση γάλατος και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς.

"Στόχος της εργοδοσίας είναι να τρομοκρατήσει το σύνολο των εργαζομένων, ώστε να επιβάλει ριζική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις", επισημαίνει το σωματείο. Στην ίδια ανακοίνωση, το σωματείο καταγγέλλει ότι ουσιαστικά το 8ωρο έχει καταργηθεί στην Ελληνική Χαλυβουργία και έχει επιβληθεί η 12ωρη εργασία με αποδοχές που αναλογούν σε οχτώ ώρες!Επόμενος στόχος, σημειώνεται ότι είναι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η αναγκαστική επιβολή ατομικών συμβάσεων εργασίας."Με δυο λόγια, επιστροφή σε έναν εργασιακό Μεσαίωνα, όπως προβλέπει η "Λευκή Βίβλος"", τονίζει το σωματείο και καλεί το εργατικό κίνημα της περιοχής, ολόκληρο τον κλάδο μετάλλου, τη ΓΣΕΕ να αντιδράσουν, να αντισταθούν απέναντι σε τέτοια μέτρα. "Το κύριο βάρος όμως πέφτει στους δικούς μας ώμους", επισημαίνει, απευθυνόμενο στους εργαζόμενους της Ελληνικής Χαλυβουργίας, τους οποίους και καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα για την ανάκληση των απολύσεων και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα.

Συμπαράσταση

Τη συμπαράστασή της στους εφτά εργαζόμενους του Δήμου Πρέβεζας, που δικάζονται αύριο γιατί πήραν μέρος στη μεγάλη απεργία του κλάδου τον Απρίλη του 1992, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ και τονίζει ότι η συγκεκριμένη δίωξη, αλλά και οι γενικότερες διώξεις που ασκούνται, στόχο έχουν την τρομοκράτηση των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ