ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα σκαριά νέα ρύθμιση σε φοροεκκρεμότητες κεφαλαίου

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέα ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων κεφαλαίου (κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών, μεταβιβάσεων κ.ά.) ενώ αποφάσισε να ξαναπαρατείνει μέχρι 30 Απρίλη την προηγούμενη ρύθμιση Μάνου για υποθέσεις ΦΑΠ κ.λπ.

Την πεπατημένη λογική των φορολογικών ρυθμίσεων ακολουθεί πάλι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προσανατολίζεται σε ρύθμιση μέσα στον ερχόμενο Μάη, στις υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου (μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές, κληρονομίες, γονικές παροχές). Στην περίπτωση της ρύθμισης αυτής ισχύει η εξής ιδιαιτερότητα: Μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ασχολούνται με την προηγούμενη ρύθμιση Μάνου (ν. 2120/93) η οποία εκτός των άλλων έδινε τη δυνατότητα να ρυθμιστούν οι υποθέσεις του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) καθώς και τα χρέη προς το Δημόσιο που είχαν δημιουργηθεί από τη μη καταβολή φόρου κληρονομιών, μεταβιβάσεων κλπ. Σύμφωνα με το νόμο Μάνου η ρύθμιση έληγε αρχικά στις 12/3/93, στη συνέχεια παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 1994, ενώ με εγκύκλιό του το υπουργείο, Οικονομικών στις 10/1/95, έδωσε και νέα παράταση μέχρι 30/4/95.

Εξάλλου με χτεσινή της ανακοίνωση η αρμόδια Διεύθυνση Κεφαλαίου του υπουργείου, υπενθυμίζει στις οικονομικές υπηρεσίες ότι η ρύθμιση Μάνου για οφειλόμενα χρέη πρέπει να περαιωθεί μέχρι τις 30 Απρίλη 1995. Η ημερομηνία αυτή δεν είναι τυχαία μιας και σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται αμέσως μετά και συγκεκριμένα το μήνα Μάη να εξαγγείλει τη νέα φορολογική ρύθμιση στο ίδιο ακριβώς αντικείμενο με προφανή στόχο να υπαχθούν σ' αυτή όσοι δεν εντάχθηκαν στη - χαριστική πρέπει να σημειώσουμε - ρύθμιση Μάνου. Η ενέργεια αυτή του υπουργείου Οικονομικών, έχει κίνητρα καθαρά φοροεισπρακτικά και συγκεκριμένα επιχειρεί να κλείσει τις εκκρεμείς αυτές υποθέσεις όπως όπως και να εισπράξει ό,τι είναι δυνατό για τη στήριξη των εσόδων του προϋπολογισμού. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η ρύθμιση Μάνου για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ΦΑΠ - φορολογίας κεφαλαίου που είχαν λήξει μέχρι το τέλος του 1992, πρόβλεπε την καταβολή του κύριου φόρου χωρίς προσαυξήσεις σε τέσσερις συνεχείς μηνιαίες δόσεις.

"Ψαλιδίζουν" κατά 350 δισ. τις κοινωνικές δαπάνες

Την ώρα που η λαϊκή οργή έχει απλωθεί στους δρόμους η κυβέρνηση σφαγιάζει ξανά τις επιχορηγήσεις - επιδοτήσεις για την υγεία, τον ΟΣΕ και τους λοιπούς κοινωνικούς φορείς

Σε σφαγιασμό δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, επιχορηγήσεων προς τον ΟΣΕ και άλλους συγκοινωνιακούς φορείς, καθώς και προμηθειών του δημοσίου, συνολικού ύψους 350 δισ. δραχμών προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό προκύπτει από χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ημερησία", η οποία αναφέρει ότι η περικοπή των δαπανών προβλέπεται από σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου με ημερομηνία 31/3/95.

Ασφαλώς, πρόκειται για απόφαση βάναυσης πρόκληση του λαϊκού αισθήματος μιας και η συγκεκριμένη απόφαση ανατρέπει - εννοείται προς το χειρότερο - τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, και επιβεβαιώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να κατεδαφίσει το "κράτος πρόνοιας".

Η περικοπή αποφασίστηκε όταν ακόμη στους εθνικούς δρόμους κυλούσε η οργή των αγανακτισμένων αγροτών, ενώ δύο ημέρες πριν - 29 Μάρτη - οι επαγγελματοβιοτέχνες, είχαν κηρύξει πανελλαδική απεργία καταδίκης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Αποδεικνύεται δηλαδή η ασφυκτική πρόσδεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των Βρυξελλών και η εχθρική και υποκριτική της στάση απέναντι στα λαϊκά αιτήματα.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι παρακάτω δαπάνες περικόπτονται κατά 20% μέχρι το τέλος του 1995.

  • Επιχορηγήσεις σε ιδρύματα, Οργανισμούς Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι περικοπές ανέρχονται σε 135,2 δισ. δραχμές.
  • Προμήθειες αγαθών και κεφαλαιουχικού εξοπλισμού. Περικοπές 77 δισ. δραχμών.
  • Υγειονομική περίθαλψη ασφαλισμένων δημοσίου. Περικοπές 26 δισ. δραχμών.
  • Ειδικά επιδόματα τακτικών πολιτικών υπαλλήλων. Περικοπές 10,4 δισ. δραχμών.

Επιχορηγήσεις σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Νομαρχιακά ταμεία, ΟΤΑ, γεωργικοί, βιομηχανικοί οργανισμοί). Περικοπές 5,5 δισ. δραχμών

Σύνολο περικοπών 250,1 δισ. δραχμές

Επίσης, οι δαπάνες της υποδιαίρεσης που ακολουθεί μέχρι το τέλος του 1995, περικόπτονται κατά 30%. Αυτές είναι:

  • Υποχρεώσεις από προμήθεια κύριου υλικού. Περικοπές 63 δισ. δραχμές.
  • Επιχορηγήσεις σε κατασκηνώσεις 0,39 δισ. δραχμές
  • Επιχορηγήσεις σε ΟΣΕ για κάλυψη ελλειμμάτων 9 δισ. δραχμές.
  • Οικονομικές ενισχύσεις ΟΣΕ για συμμετοχή σε δαπάνες συντήρησης και φύλαξης των γραμμών του δικτύου 0,30 δισ. δραχμές.
  • Επιχορηγήσεις στους συγκοινωνιακούς φορείς της πρωτεύουσας και στον ΟΑΣΘ για κάλυψη ελλειμμάτων τους 17,4 δισ. δραχμές.
  • Εθνική συμμετοχή σε έργα ΝΑΤΟ 0,60 δισ. δραχμές.

Σύνολο 90,1 δισ. δραχμές.

Στο ... ύψος του ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μάρτη ο επίσημος τιμάριθμος αυξήθηκε γύρω στο 2,8 - 2,9% και σε δωδεκάμηνη βάση έτρεχε με ρυθμό γύρω στο 10,4%, έναντι 10,2% την περσινή περίοδο. Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες καθώς έρχονται νέες αυξήσεις σε τιμολόγια ΔΕΚΟ κ.λπ.

Στο ..."ύψος" του παρέμεινε και το Μάρτη ο επίσημος πληθωρισμός, ενώ δείχνει τα δόντια του για τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος το Μάρτη, ο επίσημος τιμάριθμος, αυξήθηκε γύρω στο 2,8% - 2,9%, γεγονός που σημαίνει ότι σε δωδεκάμηνη βάση (δηλαδή συγκριτικά με πέρσι το Μάρτη), έτρεχε με ρυθμό γύρω στο 10,3% με 10,4%. Αυτό σημαίνει ότι ο επίσημος πληθωρισμός φέτος το Μάρτη, κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα Φλεβάρη. Ομως, έτρεχε με μεγαλύτερο ρυθμό από τον περσινό Μάρτη, που ήταν 10,2%.Οσο για τον Απρίλη, δεν αποκλείεται να "τσιμπήσει" και να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς οι τιμές θα αυξηθούν λόγω δώρου Πάσχα αλλά και άλλων παραγόντων (νέες τιμές ανοιξιάτικων ειδών κ.λπ.), παραπέμποντας έτσι στο αόριστο μέλλον το στόχο της κυβέρνησης για μονοψήφιο πληθωρισμό από το Μάη.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ακόμη μαρτυρία για την αστήρικτη αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που προσδοκούσε νέα μείωση του πληθωρισμού καθώς περίμενε συγκράτησή του στο 10,2%. Η κυβέρνηση, ακολουθώντας τη θεωρία που λέει ότι "για όλα υπάρχει μια δικαιολογία", θα επιχειρήσει να χρεώσει το γεγονός ότι δε σημειώθηκε νέα μείωση του πληθωρισμού το Μάρτη στις αγροτικές κινητοποιήσεις (!), αποσιωπώντας ότι υπήρξε και η ευνοϊκή συγκυρία της μείωσης της τιμής του δολαρίου, η σιωπηρή παράταση των εκπτώσεων κ.λπ.

Δυσοίωνες, διαγράφονται οι προοπτικές και για το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, να έχει μειωθεί ο πληθωρισμός στο τέλος του χρόνου σε μονοψήφιο αριθμό και συγκεκριμένα κάτω από 8%. Δεν είναι τυχαίο στο τελευταίο δελτίο του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - που απηχεί τις θέσεις του ΣΕΒ - η πλειοψηφία των βιομηχάνων προβλέπει για τους επόμενους μήνες, ότι"οι προοπτικές για την άνοδο των βιομηχανικών τιμών, παρουσιάζονται εντονότερες, απ' ό,τι ήταν πριν 3-4 μήνες"... Και δε διστάζουν να προαναγγείλουν από τώρα μέχρι τους θερινούς μήνες, "επιτάχυνση των βιομηχανικών τιμών", επικαλούμενοι τις αναπροσαρμογές του "εργατικού κόστους"!

Αρμόδιος παράγοντας, δήλωνε στο "Ρ", πως πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης, εξακολουθεί να παραμένει η μείωση του πληθωρισμού,ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για μείωσή του σε ποσοστό κάτω από 8% στο τέλος του χρόνου. Ανεξάρτητα όμως από τις επιθυμίες, υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα, που λέει ότι η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, είναι αυτή που τροφοδοτεί το "τέρας" του πληθωρισμού. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμα τα σενάρια για τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ από τον Ιούνη, ενώ τον Αύγουστο έρχονται οι αυξήσεις στα ενοίκια καταστημάτων και γραφείων λόγω επαγγελματικής στέγης και κανείς δεν είναι σε θέση σήμερα να προδικάσει την πορεία των τιμών στα υγρά καύσιμα, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει στη δραχμή μια νέα νομισματική κρίση.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Ακριβαίνουν 8% τα εισιτήρια πλοίων

Ακριβαίνουν και τα εισιτήρια των επιβατηγών πλοίων για τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή τιμών και εισοδημάτων και υπογράφτηκε η σχετική απόφαση, για αύξηση στα εισιτήρια των επιβατηγών πλοίων, που εκτελούν δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό, μετά από σχετικό αίτημα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Η απόφαση ορίζει ότι οι αυξήσεις θα ισχύουν από την 1η Μάη. Αξίζει να σημειωθεί ότι - σε αντίθεση με τους αγρότες που ζητούν φτηνότερο πετρέλαιο - οι ιδιοκτήτες των επιβατηγών πλοίων αγοράζουν το πετρέλαιο με 54 δραχμές το λίτρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ