Τετάρτη 5 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο ... ύψος του ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μάρτη ο επίσημος τιμάριθμος αυξήθηκε γύρω στο 2,8 - 2,9% και σε δωδεκάμηνη βάση έτρεχε με ρυθμό γύρω στο 10,4%, έναντι 10,2% την περσινή περίοδο. Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες καθώς έρχονται νέες αυξήσεις σε τιμολόγια ΔΕΚΟ κ.λπ.

Στο ..."ύψος" του παρέμεινε και το Μάρτη ο επίσημος πληθωρισμός, ενώ δείχνει τα δόντια του για τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος το Μάρτη, ο επίσημος τιμάριθμος, αυξήθηκε γύρω στο 2,8% - 2,9%, γεγονός που σημαίνει ότι σε δωδεκάμηνη βάση (δηλαδή συγκριτικά με πέρσι το Μάρτη), έτρεχε με ρυθμό γύρω στο 10,3% με 10,4%. Αυτό σημαίνει ότι ο επίσημος πληθωρισμός φέτος το Μάρτη, κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα Φλεβάρη. Ομως, έτρεχε με μεγαλύτερο ρυθμό από τον περσινό Μάρτη, που ήταν 10,2%.Οσο για τον Απρίλη, δεν αποκλείεται να "τσιμπήσει" και να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς οι τιμές θα αυξηθούν λόγω δώρου Πάσχα αλλά και άλλων παραγόντων (νέες τιμές ανοιξιάτικων ειδών κ.λπ.), παραπέμποντας έτσι στο αόριστο μέλλον το στόχο της κυβέρνησης για μονοψήφιο πληθωρισμό από το Μάη.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ακόμη μαρτυρία για την αστήρικτη αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που προσδοκούσε νέα μείωση του πληθωρισμού καθώς περίμενε συγκράτησή του στο 10,2%. Η κυβέρνηση, ακολουθώντας τη θεωρία που λέει ότι "για όλα υπάρχει μια δικαιολογία", θα επιχειρήσει να χρεώσει το γεγονός ότι δε σημειώθηκε νέα μείωση του πληθωρισμού το Μάρτη στις αγροτικές κινητοποιήσεις (!), αποσιωπώντας ότι υπήρξε και η ευνοϊκή συγκυρία της μείωσης της τιμής του δολαρίου, η σιωπηρή παράταση των εκπτώσεων κ.λπ.

Δυσοίωνες, διαγράφονται οι προοπτικές και για το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, να έχει μειωθεί ο πληθωρισμός στο τέλος του χρόνου σε μονοψήφιο αριθμό και συγκεκριμένα κάτω από 8%. Δεν είναι τυχαίο στο τελευταίο δελτίο του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - που απηχεί τις θέσεις του ΣΕΒ - η πλειοψηφία των βιομηχάνων προβλέπει για τους επόμενους μήνες, ότι"οι προοπτικές για την άνοδο των βιομηχανικών τιμών, παρουσιάζονται εντονότερες, απ' ό,τι ήταν πριν 3-4 μήνες"... Και δε διστάζουν να προαναγγείλουν από τώρα μέχρι τους θερινούς μήνες, "επιτάχυνση των βιομηχανικών τιμών", επικαλούμενοι τις αναπροσαρμογές του "εργατικού κόστους"!

Αρμόδιος παράγοντας, δήλωνε στο "Ρ", πως πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης, εξακολουθεί να παραμένει η μείωση του πληθωρισμού,ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για μείωσή του σε ποσοστό κάτω από 8% στο τέλος του χρόνου. Ανεξάρτητα όμως από τις επιθυμίες, υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα, που λέει ότι η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, είναι αυτή που τροφοδοτεί το "τέρας" του πληθωρισμού. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμα τα σενάρια για τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ από τον Ιούνη, ενώ τον Αύγουστο έρχονται οι αυξήσεις στα ενοίκια καταστημάτων και γραφείων λόγω επαγγελματικής στέγης και κανείς δεν είναι σε θέση σήμερα να προδικάσει την πορεία των τιμών στα υγρά καύσιμα, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει στη δραχμή μια νέα νομισματική κρίση.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ