Τετάρτη 5 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα - "ασπιρίνες" για ανάπτυξη της Θράκης
  • Σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί διπλασιασμός των πιστώσεων από το ΠΔΕ
  • Υπογράφτηκε απόφαση για ρύθμιση χρεών κεφαλαίων κίνησης με επιδότηση του επιτοκίου και πενταετή εξόφληση

Σειρά οικονομικών μέτρων για την περιοχή της Θράκης, ετοιμάζεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει ήδη έτοιμες τις σχετικές αποφάσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα, που θα καλυφθούν με το διπλασιασμό των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προς την περιοχή της Θράκης. Ενα μεγάλο μέρος των αυξημένων πιστώσεων που θα δοθούν από το ΠΔΕ για την ανάπτυξη της Θράκης, θα το καρπωθούν βιομηχανικές και άλλες επιχειρήσεις της περιοχής, με τη μορφή επιδότησης του κόστους εργασίας.

Εξάλλου με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εθνικής ΟικονομίαςΓ. Παπαντωνίου και Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου,αποφασίστηκε νέα ρύθμιση δανείων που αφορούν κεφάλαια κίνησης και χορηγήθηκαν μέχρι την 31/12/94 στις κτηνοτροφικές, χοιροτροφικές και γαλακτοκομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Θράκη.

Πρόκειται για επιδερμικά μέτρα "ασπιρίνες", τα οποία σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τα οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της ακριτικής περιφέρειας. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι μελέτη που είχε συντάξει επιτροπή υπό τον ακαδημαϊκό Α. Αγγελόπουλο είχε στείλει σήμα κινδύνου για την προοπτική οικονομικής ερήμωσης και επιδείνωσης των κοινωνικών, φυλετικών σχέσεων, ενώ είχε επισημάνει ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νομοί της Θράκης, απαιτούνται επενδύσεις ύψους 1 τρισ. δραχμών.

Στη ρύθμιση των υφιστάμενων μέχρι 31/12/94 ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών από δάνεια κεφαλαίου κίνησης των γαλακτοκομικών, κτηνοτροφικών και χοιροτροφικών επιχειρήσεων που εδρεύουν στους νόμους της Θράκης προβλέπονται τα ακόλουθα. Το σύνολο των δανείων αυτών θα αποτελέσει νέο δάνειο που θα εξοφληθεί σε πέντε χρόνια - περιλαμβάνεται περίοδος χάριτος ενός έτους - σε ίσες εξαμηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις ή εξαμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις (απλό χρεολύσιο). Το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει να επιδοτεί το επιτόκιο του δανείου κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες, την περίοδο χάριτος και τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Συνολικά δηδαδή θα υπάρξει επιδότηση επιτοκίου τα 2,5 από τα 5 χρόνια εξόφλησης του νέου δανείου. Το επιτόκιο, που επιβαρύνει τον οφειλέτη κατά την περίοδο χάριτος, θα κεφαλαιοποιηθεί στο τέλος της περιόδου χάριτος και θα προστεθούν στο αρχικό ρυθμιζόμενο κεφάλαιο.

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ