Τετάρτη 5 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Ψαλιδίζουν" κατά 350 δισ. τις κοινωνικές δαπάνες

Την ώρα που η λαϊκή οργή έχει απλωθεί στους δρόμους η κυβέρνηση σφαγιάζει ξανά τις επιχορηγήσεις - επιδοτήσεις για την υγεία, τον ΟΣΕ και τους λοιπούς κοινωνικούς φορείς

Σε σφαγιασμό δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, επιχορηγήσεων προς τον ΟΣΕ και άλλους συγκοινωνιακούς φορείς, καθώς και προμηθειών του δημοσίου, συνολικού ύψους 350 δισ. δραχμών προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό προκύπτει από χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ημερησία", η οποία αναφέρει ότι η περικοπή των δαπανών προβλέπεται από σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου με ημερομηνία 31/3/95.

Ασφαλώς, πρόκειται για απόφαση βάναυσης πρόκληση του λαϊκού αισθήματος μιας και η συγκεκριμένη απόφαση ανατρέπει - εννοείται προς το χειρότερο - τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, και επιβεβαιώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να κατεδαφίσει το "κράτος πρόνοιας".

Η περικοπή αποφασίστηκε όταν ακόμη στους εθνικούς δρόμους κυλούσε η οργή των αγανακτισμένων αγροτών, ενώ δύο ημέρες πριν - 29 Μάρτη - οι επαγγελματοβιοτέχνες, είχαν κηρύξει πανελλαδική απεργία καταδίκης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Αποδεικνύεται δηλαδή η ασφυκτική πρόσδεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των Βρυξελλών και η εχθρική και υποκριτική της στάση απέναντι στα λαϊκά αιτήματα.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι παρακάτω δαπάνες περικόπτονται κατά 20% μέχρι το τέλος του 1995.

  • Επιχορηγήσεις σε ιδρύματα, Οργανισμούς Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι περικοπές ανέρχονται σε 135,2 δισ. δραχμές.
  • Προμήθειες αγαθών και κεφαλαιουχικού εξοπλισμού. Περικοπές 77 δισ. δραχμών.
  • Υγειονομική περίθαλψη ασφαλισμένων δημοσίου. Περικοπές 26 δισ. δραχμών.
  • Ειδικά επιδόματα τακτικών πολιτικών υπαλλήλων. Περικοπές 10,4 δισ. δραχμών.

Επιχορηγήσεις σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Νομαρχιακά ταμεία, ΟΤΑ, γεωργικοί, βιομηχανικοί οργανισμοί). Περικοπές 5,5 δισ. δραχμών

Σύνολο περικοπών 250,1 δισ. δραχμές

Επίσης, οι δαπάνες της υποδιαίρεσης που ακολουθεί μέχρι το τέλος του 1995, περικόπτονται κατά 30%. Αυτές είναι:

  • Υποχρεώσεις από προμήθεια κύριου υλικού. Περικοπές 63 δισ. δραχμές.
  • Επιχορηγήσεις σε κατασκηνώσεις 0,39 δισ. δραχμές
  • Επιχορηγήσεις σε ΟΣΕ για κάλυψη ελλειμμάτων 9 δισ. δραχμές.
  • Οικονομικές ενισχύσεις ΟΣΕ για συμμετοχή σε δαπάνες συντήρησης και φύλαξης των γραμμών του δικτύου 0,30 δισ. δραχμές.
  • Επιχορηγήσεις στους συγκοινωνιακούς φορείς της πρωτεύουσας και στον ΟΑΣΘ για κάλυψη ελλειμμάτων τους 17,4 δισ. δραχμές.
  • Εθνική συμμετοχή σε έργα ΝΑΤΟ 0,60 δισ. δραχμές.

Σύνολο 90,1 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ