ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Στάχτη στα μάτια" των αγροτών

Αντί η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα καυτά προβλήματα των αγροτών, εξάγγειλε επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια σε αγρότες, που θα δηλώνουν εισόδημα 2,5 εκατ. δραχμές στην εφορία και την επικείμενη κατάθεση του μητρώου αγροτών

Σε εξαπάτηση και εμπαιγμό των χιλιάδων αγωνιζόμενων αγροτών στοχεύουν οι κυβερνητικές διακηρύξεις, που ανακοινώθηκαν χτες από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας (για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια) και Γεωργίας (για το μητρώο των αγροτών).

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αυτές, οι αγρότες θα μπορούν να πάρουν χαμηλότοκα, επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα μέσα στο 1995, με τον όρο, όμως, ότι θα δηλώνουν στην εφορία ένα ελάχιστο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Ορος ο οποίος, ας σημειωθεί, ότι αντιστρατεύεται ακόμη και αυτά τα "αντικειμενικά" κριτήρια φορολογίας των αγροτικών εισοδημάτων!

Οπως προκύπτει από στοιχεία της Αγροτικής Τράπεζας, οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι πέρα για πέρα παραπλανητικές και δημαγωγικές.

Ειδικότερα, το 1995 η ΑΤΕ προβλέπεται να χορηγήσει επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια 7,5 δισ. δραχμές. Εκτιμάται, όμως, ότι με τα χρήματα αυτά θα δανειοδοτηθούν όλο κι όλο 1.500 αγρότες, ενώ υπάρχει, αν μη τι άλλο, η περίεργη εκτίμηση ότι το μέσο κόστος κατασκευής ενός αγροτικού σπιτιού ανέρχεται σε 5 - 6 εκατ. δραχμές (!), το δε μέσο ύψος των χορηγούμενων δανείων υπολογίζεται σε 5 εκατ. δραχμές. Οι εκπλήξεις, όμως, δε σταματούν εδώ, καθώς τίθεται ο εξής όρος: Για να χορηγηθεί επιδοτούμενο δάνειο 5 εκατ. δραχμών σε αγρότη, απαιτείται ετήσιο εισόδημα 2.157.690 δραχμών.Επισημαίνεται τέλος, ότι η ΑΤΕ χορηγεί στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 21% και μετά την επιδότηση - ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση - αυτό διαμορφώνεται από 17,25% για τον άγαμο μέχρι 11,75% για τον έγγαμο με τέσσερα παιδιά. Για τους νέους αγρότες τα επιτόκια αυτά μειώνονται κατά 2%. Θα κυμανθούν, δηλαδή, από 15,25% μέχρι 9,75%.

Ποιο μητρώο αγροτών;

Ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Μωραϊτης από την πλευρά του, δήλωσε επίσης χτες, πως σχηματίζεται το νομοσχέδιο για τη δημιουργία μητρώου αγροτών, το οποίο εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούνη. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως θα έχουμε και μητρώο τον Ιούνη, παρά μόνο το νομοθετικό πλαίσιο. Στην κατεύθυνση αυτή, πάντως, το υπουργείο Γεωργίας μελετά την ίδρυση Αγροτικών Επιμελητηρίων ανά νομό, ή κεντρικού επιμελητηρίου, ως φορέων τήρησης του μητρώου αγροτών. Οσον αφορά, όμως, το σημαντικό αυτό θέμα, το υπουργείο Γεωργίας βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της "προθέρμανσης", αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες του δεν έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα, σε τίποτα επί της ουσίας. Οπως, βέβαια, εκτιμούσαν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, θα αργήσουμε πολύ να δούμε το μητρώο αγροτών να υλοποιείται στην πράξη. Ακόμα, ο Γ. Μωραϊτης ανακοίνωσε χτες, πως έχουν ετοιμαστεί δύο νομοσχέδια για τα λιπάσματα - φυτοφάρμακα και για το πολλαπλασιαστικό και αναμένεται σύντομα να κατατεθούν στη Βουλή, ενώ στη συνέχεια σειρά έχουν άλλα δύο νομοσχέδια που αφορούν, αντίστοιχα, τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Γεωργίας και τον ΕΛΓΑ.

Πασχαλινές ανατιμήσεις προβλέπει το υπουργείο Εμπορίου

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε ότι το Μάρτη ο επίσημος πληθωρισμός "έτρεχε" με ρυθμό 10,3% (αντί 10,2% πέρσι) και υποστήριξε ότι τον Απρίλη - Μάη θα "τρέχει" με μονοψήφιο αριθμό

Εξαρση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας αναμένεται να κυριαρχήσει στις γιορτές του Πάσχα, περίοδο κατά την οποία οι επιτήδειοι της αγοράς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για την ικανοποίηση των κερδοσκοπικών τους ορέξεων, εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης των τιμών που τους παρέχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου έκανε προβλέψεις για νέο κύμα ανατιμήσεων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,δήλωνε... αισιόδοξος ότι τον Απρίλη ή το Μάη ο πληθωρισμός θα πέσει σε μονοψήφιο αριθμό! Ανακοίνωσε, επίσης, ότι φέτος το Μάρτη ο επίσημος πληθωρισμός "έτρεχε" με ρυθμό 10,3% (μεγαλύτερο ποσοστό από τον αντίστοιχο περσινό μήνα που "έτρεχε" με ρυθμό 10,2%) και υποστήριξε ότι αν δεν υπήρχαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών και των ΕΒΕ, θα είχε συγκρατηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα...

Τα πρώτα κρούσματα κερδοσκοπίας και αδικαιολόγητων ανατιμήσεων άρχισαν ήδη να εμφανίζονται στην αγορά, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επικείμενη γιορταστική περίοδο, όπως παραδέχτηκε χτες σε σχετικές δηλώσεις ο υφυπουργός Εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδης.Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εμπορίου, τις τελευταίες μέρες ορισμένα ολιγοπώλια που δρουν στην αγορά οπωροκηπευτικών, άρχισαν να δημιουργούν δυσάρεστες καταστάσεις στην αγορά, στοχεύοντας στο άνοιγμα της "ψαλίδας" μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, τέτοια φαινόμενα κερδοσκοπίας παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε κάποια αγροτικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα, στις τομάτες και στις μπανάνες, ενώ, όπως αναφέρθηκε, ανατιμήσεις εμφανίστηκαν και σε κάποια προϊόντα των σούπερ μάρκετ.

Ο υφυπουργός Εμπορίου δεν παρέλειψε να υποσχεθεί την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά τις επόμενες μέρες, έλεγχοι που τείνουν πλέον να γίνουν εθιμιτυπικοί κατά τη διάρκεια των γιορτών, χωρίς να λύνουν το μόνιμο πρόβλημα της ακρίβειας που εξανεμίζει τα εισοδήματα των εργαζόμενων.

  • Το γιορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας, που θα ισχύσει από την Πέμπτη 13 Απρίλη μέχρι το Μεγάλο Σάββατο 22 Απρίλη 1995, ανακοίνωσε χτες ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Ειδικότερα, το ωράριο θα έχει ως εξής:
  • Πέμπτη 13/4 και Παρασκευή 14/4: 8.30 π.μ. - 8.30 μ.μ.
  • Σάββατο 15/4: 8.30 π.μ. - 3.00 μ.μ.
  • Μ. Δευτέρα 17/4 έως και Μ. Πέμπτη 20/4: 8.30 π.μ. - 8.30 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή 21/4: 1.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο 22/4: 8.30 π.μ. - 3.00 μ.μ.

Τη Δευτέρα 24 Απρίλη τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ από Τρίτη 25 Απρίλη, επανέρχεται το σύνηθες ωράριο των καταστημάτων της Αθήνας.

Κάλπικες εξαγγελίες και ημίμετρα για αγρότες και ΕΒΕ

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης, για επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια στους αγρότες και το διάτρητο πλαφόν στα πολυκαταστήματα, αποσκοπούν στην αποτροπή της κλιμάκωσης του αγώνα των ΕΒΕ και των αγροτών, ενώ σε καμιά περίπτωση δε λύνουν τα οξυμένα προβλήματά τους

Στάχτη στα μάτια των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων, επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αποτρέψει κλιμάκωση του αγώνα τους. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν χτες - μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, στην οποία μετείχαν 11 υπουργοί - οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Βιομηχανίας Κ. Σημίτης.Σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να αποτρέψουν νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ΕΒΕ και των αγροτών, οι αρμόδιοι υπουργοί εξάγγελαν κάποια μέτρα περιορισμένης εμβέλειας για τους αγρότες και τους ΕΒΕ - που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και σαν μέτρα "μαϊμούδες" - τα οποία σε καμιά περίπτωση δε λύνουν τα οξυμένα προβλήματα που πλήττουν τα μικρομεσαία νοικοκυριά των αγροτών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η εμμονή της κυβέρνησης, για τη συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης και καταστροφικής πολιτικής, εκφράστηκε τόσο από τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, όσο και του Κ. Σημίτη. Ο πρώτος έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ότι μόνη λύση για τη... σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, είναι η συνέχιση της σταθεροποιητικής πολιτικής. Προσπαθώντας να εξωραϊσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την αδιαλλαξία της απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων νοικοκυριών, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων, υποστήριξε πως η πολιτική της κυβέρνησης, πρέπει να συνεχίσει να διακρίνεται για τη "σταθερότητα, τη συνέπεια, τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία". Στην ουσία, ήταν ένα σαφές μήνυμα προς το ΣΕΒ και τα άλλα κέντρα, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει πολιτική και να θίξει τα "κεκτημένα" της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Κ. Σημίτη, ο οποίος εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν εξαγγέλλονται κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων, ενώ αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να θιγεί ο νόμος που προβλέπει την απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΣΕΑ - ΜΜΕ), με ανακοίνωσή της, επισημαίνει πως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν αν και αποτελούν παραδοχή από τη σκοπιά της κυβέρνησης, για την καταστροφική δραστηριότητα των πολυκαταστημάτων, δε λύνουν το ουσιαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το εμπόριο και η βιοτεχνία. Επίσης, το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, χαρακτηρίζει σαν "ανέξοδες εξαγγελίες" τα όσα ανακοινώθηκαν μετά την κυβερνητική επιτροπή από τους αρμόδιους υπουργούς και επισημαίνει πως "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί ούτε με τα ΜΑΤ ούτε με τρικλοποδιές να σταματήσει τους αγώνες".

Στη Βουλή τα προβλήματα των ΕΒΕ

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανής

Το θέμα των βιοτεχνικών πάρκων, η δημιουργία των οποίων αποτελεί ένα από τα πάγια αιτήματα των βιοτεχνών, έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής.Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η ύπαρξη οργανωμένων βιοτεχνικών πάρκων θα έλυνε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα για το βιοτεχνικό κόσμο, ενώ τονίζεται ότι ειδικότερα για τους βιοτέχνες του Πειραιά η δημιουργία τέτοιων πάρκων είναι πάγιο αίτημα, ωστόσο η κυβέρνηση δεν προχωράει σε κάτι συγκεκριμένο πέρα από τις υποσχέσεις. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Ενα από τα προβλήματα, που οδηγούν τους βιοτέχνες στις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, είναι και η έλλειψη οργανωμένων χώρων (Βιοτεχνικών Πάρκων), που θα αντιμετώπιζαν μια σειρά σοβαρά προβλήματα, όπως:

- Ελλειψη σταθερής και με συμφέροντες όρους, επαγγελματικής στέγης.

- Πιέσεις που δέχονται χιλιάδες βιοτεχνίες που λειτουργούν σε κατοικημένες περιοχές.

- Δυσκολίες, σε πολλές περιπτώσεις ανυπέρβλητες, όταν παρουσιάζεται ανάγκη μετεγκατάστασης.

- Ελλειψη πλεονεκτημάτων συνεργασίας και κοινών υπηρεσιών που μπορούν να υπάρχουν στα βιοτεχνικά πάρκα.

Είναι πάγιο αίτημα των βιοτεχνών του Πειραιά για δημιουργία τέτοιων βιοτεχνικών πάρκων και επανειλημμένες οι αντίστοιχες κυβερνητικές υποσχέσεις, χωρίς, όμως, να γίνεται κάτι συγκεκριμένο.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

- Πώς αντιμετωπίζει τις προτάσεις για δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στο Σχιστό και στο Θριάσιο Πεδίο; Ειδικότερα πώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην πρώτη περίπτωση και γενικότερα τι μέτρα πρόκειται να πάρει και ποιο το χρονοδιάγραμμα;

- Τι δυνατότητες υπάρχουν για εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για τη χρηματοδότηση του έργου, από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια;

- Αν συμφωνεί με τη σύσταση φορέα για τη δημιουργία και διαχείριση τέτοιων βιοτεχνικών πάρκων, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των βιοτεχνών, των εργαζομένων και άλλων κοινωνικών φορέων".

Ακατάλληλοι πυροσβεστήρες στην αγορά

Σωρεία ακατάλληλων πυροσβεστήρων διοχετεύονται καθημερινά στην αγορά από επιτήδειους κερδοσκόπους, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των καταναλωτών, με τις "ευλογίες" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που αν και επανειλημμένα έχει καταγράψει τέτοια φαινόμενα δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Εμπορίου Μ. Χρυσοχοϊδης,αναφερόμενος στα αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων που διενήργησαν το τελευταίο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου, στις περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης σχετικά με την καταλληλότητα των πυροσβεστήρων ξηράς κόνεως.

Ειδικότερα, από τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, διαπιστώθηκε ότι το 70% (! ) των πυροσβεστήρων που ελέγχτηκαν είναι μη κανονικοί (δηλαδή όχι σύμφωνοι με τις νόμιμες προδιαγραφές) καθώς δεν περιέχουν την προβλεπόμενη ποσότητα κατασβεστικού υλικού.Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της διοχέτευσης ακατάλληλων προϊόντων στην αγορά με στόχο την κερδοσκοπία - πέρα από τους πυροσβεστήρες - επεκτείνεται και σε μια σειρά άλλων βασικών ειδών διατροφής και προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, με αποτέλεσμα πολλές φορές να τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η δημόσια υγεία.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου απ' την πλευρά της, αν και έχει επανειλημμένα δώσει στη δημοσιότητα τέτοιου είδους στοιχεία, δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να αρκείται στην επιβολή των προβλεπόμενων ποινικών ή διοικητικών κυρώσεων, τακτική που ποτέ μέχρι τώρα δεν απέδωσε. Την τακτική αυτή ακολούθησε η ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου και στην περίπτωση των ακατάλληλων πυροσβεστήρων, ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει στην επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο κυρώσεων καθώς και στη συνέχιση των ελέγχων σε όλη τη χώρα.

ΚΚΕ: Ανέξοδες εξαγγελίες

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Εντρομη η κυβέρνηση μετά τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των ΕΒΕ, διά των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εμπορίου, έκανε ξανά ανέξοδες εξαγγελίες. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εξήγγειλε χαμηλότοκα δάνεια για απόκτηση κατοικίας σε νέους αγρότες, που θέλουν να ζήσουν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Δε μας είπε ο κύριος υπουργός τι θα καλλιεργήσουν οι νέοι αγρότες στις περιοχές αυτές. Δε γνωρίζει, άραγε, ότι σ' αυτές τις περιοχές δεν υπάρχουν πια νέοι αγρότες;

Οσον αφορά τις εξαγγελίες του υπουργού Εμπορίου, μόνο σαν υποτίμηση της νοημοσύνης των ΕΒΕ μπορούν να χαρακτηριστούν. Μετατοπίζοντας τις ευθύνες σε άλλα όργανα (στα Νομαρχιακά Συμβούλια), δεν πρόκειται ο κύριος υπουργός να αποπροσανατολίσει τον αγώνα των ΕΒΕ για φραγμό στις μονοπωλιακές καταστάσεις που διαμορφώνει η πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της αγοράς.Ενα είναι σίγουρο πάντως: Πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί ούτε με τα ΜΑΤ ούτε και με τρικλοποδιές να σταματήσει τους αγώνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ