ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Εκρηκτική η χτεσινή κινητοποίηση
  • Η μαζικότητα και η μαχητικότητα της πορείας των απεργών "σάρωσε" την επιχείρηση τρομοκρατίας και υποχρέωσε σε αποχώρηση τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν "ζώσει" μέσα και έξω το υπουργείο Εργασίας
  • Υποσχέσεις από τον Γ. Σκουλαρίκη
  • Σε ετοιμότητα για νέους αγώνες

"Η τρομοκρατία δε θα περάσει",διαμήνυσε η αλύγιστη ψυχή χιλιάδων οικοδόμων, που με μια εκρηκτική, σε μαζικότητα και δυναμισμό, πορεία κατέφτασαν χτες το μεσημέρι στο "ζωσμένο" από ειδικές δυνάμεις καταστολής υπουργείο Εργασίας. Το δήλωσαν και το εννοούσαν. Μέσα σε λίγη ώρα η αποφασιστικότητα και η μαχητικότητα των διαδηλωτών υποχρέωσε τις αστυνομικές δυνάμεις να αποσυρθούν.Ο δε υπουργός Εργασίας υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση από προηγούμενες δηλώσεις "αναρμοδιότητας" και δεσμεύτηκε ότι μέσα σ' ένα μήνα θα απαντήσει συγκεκριμένα στα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου του.

Αποφασισμένοι να επιβάλουν λύσεις

Με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση χτες το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, που έγινε στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία του κλάδου, οι οικοδόμοι επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να κάμψουν με τον ενωμένο αγώνα τους την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και να επιβάλουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο.

Η συγκλονιστική σε παλμό και μαχητικότητα πορεία πλημμύρισε τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Η Ακαδημίας, η Ιπποκράτους, η Πανεπιστημίου, η Ομόνοια και η Πειραιώς (αυτό το δρομολόγιο ακολούθησε η πορεία) σείστηκαν από τα συνθήματα "Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι" και "Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε".Η πορεία κατά διαστήματα σταματούσε για να καταγγελθεί στον ελληνικό λαό ο αυταρχισμός και η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων από την κυβέρνηση, που από νωρίς "έζωσε" το κέντρο της πόλης με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Μόνο στην Ομόνοια υπήρχαν δυο κλούβες και δυο πυροσβεστικά οχήματα.

Φτάνοντας η πορεία στο υπουργείο αντίκρισε ισχυρές δυνάμεις ροπαλοφόρων, που είχαν στρατοπεδεύσει έξω, αλλά και μέσα! Η αντίδραση των οικοδόμων ήταν ακαριαία. "Είμαστε εργάτες και όχι τρομοκράτες" φώναξαν και απαίτησαν να αποχωρήσουν αμέσως οι δυνάμεις καταστολής.

Η αταλάντευτη στάση των οικοδόμων υποχρέωσε τις αστυνομικές δυνάμεις να αποσυρθούν. Μετά απ' αυτό η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υπουργό.

Υποσχέσεις από τον υπουργό

Τελικά ο υπουργός Εργασίας αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί από προηγούμενες δηλώσεις του ("αναρμόδιος" για όλα). Υποσχέθηκε να μελετήσει τα δίκαια αιτήματα των οικοδόμων, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του και να δώσει απαντήσεις σε ένα μήνα. Αρνήθηκε ωστόσο τη νομοθετική κατοχύρωση του 7ωρου - 35ωρου. "Δεν μπορούμε χωρίς την έγκριση της ΕΕ και για έναν κλάδο", είπε χαρακτηριστικά. Ειδικά για το γνωστό σκάνδαλο ΟΕΚ - Μπολτσή είπε ότι δεν πρόκειται να αγοραστούν τα 670 διαμερίσματα, αφού υπάρχουν ενστάσεις, αλλά ταυτόχρονα παρέπεμψε στις αποφάσεις των δικαστηρίων... Στη συνέχεια παρουσίασε σαν προσωπική του επιτυχία "να αποσυρθεί η διάταξη για τη μεταφορά εργατών από τρίτες χώρες", από την κοινοτική οδηγία, που όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Στην επισήμανση των οικοδόμων αν θα κρατήσει την ίδια στάση, ακόμα και αν περάσει εκ των υστέρων στην οδηγία το αίτημα των ευρωεργολάβων να φέρουν Ασιάτες εργάτες για να χρησιμοποιηθούν στα μεγάλα έργα, κάτω από άθλιες συνθήκες, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει.

"Δεν είναι ικανοποιητικές οι απαντήσεις του υπουργού. Είναι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν την αξία και την έκτασή τους. Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα γιατί πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορούν να δοθούν ουσιαστικές λύσεις", δήλωσε στους απεργούς μετά τη συνάντηση ο Κ. Κερασουνλής,πρόεδρος του Συνδικάτου Αθήνας.

ΟΧΙ στην υποταγή

Μήνυμα αντίστασης και απόφασης για διαρκή και αταλάντευτο αγώνα έστειλαν οι οικοδόμοι με τη μεγαλειώδη συγκέντρωσή τους στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. "Ο υπουργός Εργασίας στην απεργία της 1η Μάρτη δήλωσε αναρμόδιος για όλα τα αιτήματά μας. Στις 29 Μάρτη ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων εμφανίστηκε επιμελής μαθητής του αντεργατικού δικομματικού σχολειού, αρνούμενος την επίλυση του συνόλου των ασφαλιστικών μας προβλημάτων. Και οι δυο εκφράζουν την αναλγησία της κυβέρνησης, που στον ίδιο βηματισμό με την προηγούμενη προσπαθεί να φανεί αρεστή στα αφεντικά της ΕΕ, των πολυεθνικών", σημείωσε ανάμεσα στ' άλλα στην ομιλία του ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και τόνισε ότι "αν η κυβέρνηση νιώθει υποχρεωμένη και δουλικά υποταγμένη να εφαρμόσει την αντιλαϊκή της πολιτική και μεις νιώθουμε υποχρεωμένοι να παλέψουμε με κάθε μορφή πάλης για την ανατροπή της".

Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκε το ΚΚΕ,με τα μέλη του ΠΓ Κ. Παρασκευά και Β. Καλαματιανό και τον βουλευτή Στρ. Κόρακα.Επίσης ψήφισμα συμπαράστασης στους οικοδόμους επέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή των σωματείων της Αθήνας και παραβρέθηκαν ο Π. Σοφός,απ' το ΕΚΑ, ο Θ. Ευθυμίου,απ' την ΟΕΚΙΔΕ και οι Δ. Κυπραίος, Α. Μαρή από το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας.

Ξέσπασμα οργής στην Πάτρα

Καθολική επιτυχία είχε και η απεργία των οικοδόμων Πάτρας. Με μια πρωτοφανή συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας, οι οικοδόμοι έφτασαν στη Νομαρχία. Η αρνητική στάση του νομάρχη και του περιφερειακού διευθυντή ξεσήκωσε την οργή των οικοδόμων, που εκκένωσαν και απέκλεισαν τη νομαρχία, καταλαμβάνοντας τους γύρω δρόμους. Ταυτόχρονα αυτοκίνητα του συνδικάτου περιόδευσαν στους δρόμους της Πάτρας, ενημερώνοντας και καλώντας το κόσμο σε αντίσταση. Μετά από αρκετή ώρα και αφού είχε στηθεί μπροστά στη νομαρχία συμβολικά μια σκηνή, ο νομάρχης δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση τοπικών αιτημάτων των οικοδόμων. Ηδη το συνδικάτο αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με συγκεντρώσεις σε όλες τις συνοικίες της πόλης την επόμενη βδομάδα και με την κήρυξη συλλαλητηρίου το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης.

Στη Θεσσαλονίκη

Απλώς την... κατανόηση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους εισέπραξαν χτες εκατοντάδες οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, που με πορεία διαμαρτυρίας έφτασαν στο υπουργείο και κατέθεσαν υπόμνημα. Σημαντική ήταν η επιτυχία της απεργίας στην περιοχή, κάτι που δείχνει - όπως σημείωναν συνδικαλιστές - ότι ο κλάδος είναι αποφασισμένος να υπερασπίσει και να διευρύνει τις κατακτήσεις του.

Αντεργατική συμπόρευση...

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις του υπουργού Εργασίας. Η μείωση του "μη μισθολογικού" κόστους εργασίας και ειδικότερα η μείωση ή και η κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαδότες απασχόλησαν την πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων της Κοινότητας. Κατά τα άλλα, σε ό,τι αφορά τα μέτρα - φωτιά, που προτείνει η Διυπουργική Επιτροπή σε εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου", ο Γ. Σκουλαρίκης δηλώνει ότι δεν τα έχει διαβάσει και ότι περιμένει τη θέση της ΟΚΕ...

Την πανευρωπαϊκή επιχείρηση, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και που στοχεύει στο σάρωμα των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και τη συστράτευση της ελληνικής κυβέρνησης σ' αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Ι. Σκουλαρίκης,αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας στη Γαλλία.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες, αναφέρθηκε στα μέτρα - "φωτιά" που ήδη προωθούνται από την κυβέρνηση μέσα από το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής των υπουργείων Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας,με το πρόσχημα της δήθεν "ενίσχυσης της απασχόλησης". Τα μέτρα αυτά έχουν προωθηθεί στον "κοινωνικό διάλογο" (ΟΚΕ) και αποτελούν προϊόν των αντεργατικών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η μείωση του "έμμεσου μισθολογικού κόστους" και ειδικότερα το μέτρο της μείωσης έως και απαλλαγή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών ήταν από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο. Η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει - σύμφωνα με τον υπουργό - απλώς να εφαρμόσει πιο "απαλά" τα μέτρα... Ετσι, σημειώθηκε ότι θα μπορούσε να δίνεται ένα ειδικό "μπόνους" ως κίνητρο, στις περιπτώσεις που θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας... Ειδικότερα, για το μέτρο μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών είπε ότι "δεν ξέρει" τι θα γίνει, αλλά ίσως συνδεθεί η εφαρμογή του με επιδοτήσεις της ΕΟΚ... Για το περιβόητο "Ταμείο Φτώχειας" είπε ότι προωθείται η δημιουργία του μέσα από ειδικά προγράμματα "φτώχειας" της ΕΕ. Για την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης επανέλαβε ότι τη δέχεται, αν δε μειώνονται θέσεις... πλήρους απασχόλησης, χωρίς βεβαίως να εξηγήσει πώς μπορεί να γίνει αυτό. Σ' αυτό το σημείο ο παριστάμενος διοικητής του ΟΑΕΔ Ρ. Σπυρόπουλος,σε μια ακόμα προσπάθεια αποπροσανατολισμού, παρενέβη για να ισχυριστεί ψευδέστατα πως ο ΟΑΕΔ δεν πήρε καμιά απόφαση γι' αυτό το θέμα, απλά το... προώθησε σαν μια άποψη που διατυπώθηκε.

Το μέγεθος της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, που σηματοδοτούν τα μέτρα για την "ενίσχυση της απασχόλησης", ανάγκασαν τον υπουργό Εργασίας να προσπαθήσει να κρατήσει κάποιες "αποστάσεις". Σημείωσε ότι το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής είναι ένας "συγκερασμός απόψεων", που δεν είναι απαραίτητα και οι θέσεις του κάθε υπουργείου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα περιμένει την... ΟΚΕ για να τοποθετηθεί, ενώ δεν έχει δει ακόμα την απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ...

Στη Σύνοδο δε συζητήθηκε το θέμα της απασχόλησης αλλοδαπών εργατών στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τα μεγάλα έργα και στον τομέα της Εμπορικής Ναυτιλίας μετά από παρέμβαση της ελληνικής πλευράς, η οποία ζήτησε και την εφαρμογή ειδικού προγράμματος Πρόωρης Συνταξιοδότησης,για εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας που δε βρίσκουν δουλιά μετά από αναδιαρθρώσεις σε επιχειρήσεις. Το όλο θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο των υπουργών.

Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο για τους αλλοδαπούς εργάτες, ο υπουργός είπε ότι έχει "εγκλωβιστεί", επειδή συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Αλβανία.

Παμπατραϊκή αντίσταση...
  • Σήμερα στις 7.00 το απόγευμα πανεργατική συγκέντρωση στην πλατεία Ολγας της Πάτρας. Εργαζόμενοι και άνεργοι απαιτούν να μπει φραγμός στην αποβιομηχάνιση και να επαναλειτουργήσει η Π-Π υπό τον ΟΑΕ
  • Πανεργατική απεργία χτες στο Αγρίνιο

Ξεσηκώνονται σήμερα το απόγευμα οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Πάτρας,που πραγματοποιούν πανεργατικό συλλαλητήριο, ενάντια στην πολιτική αποβιομηχάνισης, απαιτώντας την επαναλειτουργία της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" υπό τον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων,την επαναλειτουργία του "Λαδόπουλου" και το χτύπημα της τεράστιας ανεργίας της περιοχής.

Το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7.00 το απόγευμα μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, στην πλατεία Ολγας με την καθοριστική συμμετοχή των χιλιάδων απολυμένων της Π-Π Πάτρας,απολυμένων από το εργοστάσιο της Π-Π στη Χαλκίδα,αλλά και συναδέλφων τους από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στην Αθήνα,που πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

Σε κλιμάκωση του αγώνα, με παμπατραϊκό αποκλεισμό, καλεί εργαζόμενους και άνεργους η ΕΣΑΚ Πάτρας,η οποία τονίζει ότι πρέπει να γίνει αγώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Πάτρας, την επαναλειτουργία της Π-Π,τη σωτηρία των ανέργων, την επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης της ανεργίας, τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε απολυμένους και άνεργους για το Πάσχα, και την ένταξη σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς για απολυμένους άνω των 55 χρόνων.

Κάλεσμα συμμετοχής στους οικοδόμους της πόλης στο συλλαλητήριο για μαχητική - δυναμική διεκδίκηση, αναπτυξιακής πολιτικής και προστασίας άνεργων, απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων.Καλεί επίσης το ΕΚ Πάτρας να παραμερίσει κάθε σκοπιμότητα και να μπει επικεφαλής σε μακρόχρονους αγώνες ρήξης, σύγκρουσης και αντίστασης.

Η ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει "στήριξη" στο παμπατραϊκό εργατικό συλλαλητήριο.

Σε απεργία χτες το Αγρίνιο

Στους δρόμους του Αγρινίου βρέθηκαν χτες οι εργαζόμενοι της πόλης αντιδρώντας με 24ωρη πανεργατική απεργία στην πολιτική της λιτότητας και στην ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας στην περιοχή, που ξεπερνά το 17% του εργατικού δυναμικού!

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 10.00 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης - το οποίο είχε αποφασίσει ομόφωνα την απεργία - εκδηλώνοντας τη θέλησή τους να αγωνιστούν για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής αποβιομηχάνισης, ανεργίας και φτώχειας.

Στους εργαζόμενους μίλησαν ο Γ. Μαυρίκος,γραμματέας της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κ. Μαργιώλης και ο πρόεδρος της Ενωσης Οικοδόμων Χ. Μπούρας,οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη ανάπτυξης μαζικού κινήματος αντίστασης και πάλης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ
Στη Βουλή το θέμα των απολύσεων

Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση σήμερα

Με στάση εργασίας αντιδρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην "Ελληνική Χαλυβουργία",στις τρομοκρατικές απολύσεις έξι συναδέλφων τους. Στη διάρκεια της στάσης θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν τους τρόπους κλιμάκωσης του αγώνα τους, με στόχο την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους και την ικανοποίηση άλλων αιτημάτων τους.

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρης,τονίζει ότι οι απολύσεις έγιναν μετά από επιτυχή στάση εργασίας που έκαναν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου για αυξήσεις και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς. Αντικρούοντας, εξάλλου, τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας ότι οι απολύσεις έγιναν γιατί υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, επισημαίνει ότι στο ίδιο τμήμα το πρόγραμμα εργασίας είναι 12 ώρες για κάθε εργαζόμενο, ενώ στην επιχείρηση απασχολείται μεγάλος αριθμός υψηλόμισθων συνταξιούχων. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, αναφέρει, είναι πάγια τακτική οι απαράδεκτες ενέργειες σε βάρος των εργαζόμενων και οι απολύσεις με στόχο την τρομοκράτησή τους.

Ερωτάται, τέλος, ο υπουργός τι μέτρα πρόκειται να πάρει για να μπει φραγμός σε τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα και για την επαναπρόσληψη των απολυμένων.

Από τη χτεσινή επιβλητική πορεία

Ασφυκτικά γεμάτη η Πλατεία Κάνιγγος

Τα αιτήματα του κλάδου σε δεκάδες πικέτες

Από τη χτεσινή επιβλητική πορεία

Ασφυκτικά γεμάτη η Πλατεία Κάνιγγος

Τα αιτήματα του κλάδου σε δεκάδες πικέτες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ