• Υποσχέσεις από τον Γ. Σκουλαρίκη
  • Σε ετοιμότητα για νέους αγώνες
  • - Η τρομοκρατία δε θα περάσει,διαμήνυσε η αλύγιστη ψυχή χιλιάδων οικοδόμων, που με μια εκρηκτική, σε μαζικότητα και δυναμισμό, πορεία κατέφτασαν χτες το μεσημέρι στο ζωσμένο από ειδικές δυνάμεις... - 1995-04-06 00:00:00.0"/>
  • Υποσχέσεις από τον Γ. Σκουλαρίκη
  • Σε ετοιμότητα για νέους αγώνες
  • - Η τρομοκρατία δε θα περάσει,διαμήνυσε η αλύγιστη ψυχή χιλιάδων οικοδόμων, που με μια εκρηκτική, σε μαζικότητα και δυναμισμό, πορεία κατέφτασαν χτες το μεσημέρι στο ζωσμένο από ειδικές δυνάμεις... - 1995-04-06 00:00:00.0" /> Εκρηκτική η χτεσινή κινητοποίηση | ΕΡΓΑΤΙΚΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 6 Απρίλη 1995
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 16
    ΕΡΓΑΤΙΚΑ
    ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
    Εκρηκτική η χτεσινή κινητοποίηση
    • Η μαζικότητα και η μαχητικότητα της πορείας των απεργών "σάρωσε" την επιχείρηση τρομοκρατίας και υποχρέωσε σε αποχώρηση τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν "ζώσει" μέσα και έξω το υπουργείο Εργασίας
    • Υποσχέσεις από τον Γ. Σκουλαρίκη
    • Σε ετοιμότητα για νέους αγώνες

    "Η τρομοκρατία δε θα περάσει",διαμήνυσε η αλύγιστη ψυχή χιλιάδων οικοδόμων, που με μια εκρηκτική, σε μαζικότητα και δυναμισμό, πορεία κατέφτασαν χτες το μεσημέρι στο "ζωσμένο" από ειδικές δυνάμεις καταστολής υπουργείο Εργασίας. Το δήλωσαν και το εννοούσαν. Μέσα σε λίγη ώρα η αποφασιστικότητα και η μαχητικότητα των διαδηλωτών υποχρέωσε τις αστυνομικές δυνάμεις να αποσυρθούν.Ο δε υπουργός Εργασίας υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση από προηγούμενες δηλώσεις "αναρμοδιότητας" και δεσμεύτηκε ότι μέσα σ' ένα μήνα θα απαντήσει συγκεκριμένα στα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου του.

    Αποφασισμένοι να επιβάλουν λύσεις

    Με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση χτες το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, που έγινε στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία του κλάδου, οι οικοδόμοι επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να κάμψουν με τον ενωμένο αγώνα τους την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και να επιβάλουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο.

    Η συγκλονιστική σε παλμό και μαχητικότητα πορεία πλημμύρισε τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Η Ακαδημίας, η Ιπποκράτους, η Πανεπιστημίου, η Ομόνοια και η Πειραιώς (αυτό το δρομολόγιο ακολούθησε η πορεία) σείστηκαν από τα συνθήματα "Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι" και "Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε".Η πορεία κατά διαστήματα σταματούσε για να καταγγελθεί στον ελληνικό λαό ο αυταρχισμός και η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων από την κυβέρνηση, που από νωρίς "έζωσε" το κέντρο της πόλης με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Μόνο στην Ομόνοια υπήρχαν δυο κλούβες και δυο πυροσβεστικά οχήματα.

    Φτάνοντας η πορεία στο υπουργείο αντίκρισε ισχυρές δυνάμεις ροπαλοφόρων, που είχαν στρατοπεδεύσει έξω, αλλά και μέσα! Η αντίδραση των οικοδόμων ήταν ακαριαία. "Είμαστε εργάτες και όχι τρομοκράτες" φώναξαν και απαίτησαν να αποχωρήσουν αμέσως οι δυνάμεις καταστολής.

    Η αταλάντευτη στάση των οικοδόμων υποχρέωσε τις αστυνομικές δυνάμεις να αποσυρθούν. Μετά απ' αυτό η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υπουργό.

    Υποσχέσεις από τον υπουργό

    Τελικά ο υπουργός Εργασίας αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί από προηγούμενες δηλώσεις του ("αναρμόδιος" για όλα). Υποσχέθηκε να μελετήσει τα δίκαια αιτήματα των οικοδόμων, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του και να δώσει απαντήσεις σε ένα μήνα. Αρνήθηκε ωστόσο τη νομοθετική κατοχύρωση του 7ωρου - 35ωρου. "Δεν μπορούμε χωρίς την έγκριση της ΕΕ και για έναν κλάδο", είπε χαρακτηριστικά. Ειδικά για το γνωστό σκάνδαλο ΟΕΚ - Μπολτσή είπε ότι δεν πρόκειται να αγοραστούν τα 670 διαμερίσματα, αφού υπάρχουν ενστάσεις, αλλά ταυτόχρονα παρέπεμψε στις αποφάσεις των δικαστηρίων... Στη συνέχεια παρουσίασε σαν προσωπική του επιτυχία "να αποσυρθεί η διάταξη για τη μεταφορά εργατών από τρίτες χώρες", από την κοινοτική οδηγία, που όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Στην επισήμανση των οικοδόμων αν θα κρατήσει την ίδια στάση, ακόμα και αν περάσει εκ των υστέρων στην οδηγία το αίτημα των ευρωεργολάβων να φέρουν Ασιάτες εργάτες για να χρησιμοποιηθούν στα μεγάλα έργα, κάτω από άθλιες συνθήκες, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει.

    "Δεν είναι ικανοποιητικές οι απαντήσεις του υπουργού. Είναι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν την αξία και την έκτασή τους. Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα γιατί πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορούν να δοθούν ουσιαστικές λύσεις", δήλωσε στους απεργούς μετά τη συνάντηση ο Κ. Κερασουνλής,πρόεδρος του Συνδικάτου Αθήνας.

    ΟΧΙ στην υποταγή

    Μήνυμα αντίστασης και απόφασης για διαρκή και αταλάντευτο αγώνα έστειλαν οι οικοδόμοι με τη μεγαλειώδη συγκέντρωσή τους στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. "Ο υπουργός Εργασίας στην απεργία της 1η Μάρτη δήλωσε αναρμόδιος για όλα τα αιτήματά μας. Στις 29 Μάρτη ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων εμφανίστηκε επιμελής μαθητής του αντεργατικού δικομματικού σχολειού, αρνούμενος την επίλυση του συνόλου των ασφαλιστικών μας προβλημάτων. Και οι δυο εκφράζουν την αναλγησία της κυβέρνησης, που στον ίδιο βηματισμό με την προηγούμενη προσπαθεί να φανεί αρεστή στα αφεντικά της ΕΕ, των πολυεθνικών", σημείωσε ανάμεσα στ' άλλα στην ομιλία του ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και τόνισε ότι "αν η κυβέρνηση νιώθει υποχρεωμένη και δουλικά υποταγμένη να εφαρμόσει την αντιλαϊκή της πολιτική και μεις νιώθουμε υποχρεωμένοι να παλέψουμε με κάθε μορφή πάλης για την ανατροπή της".

    Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκε το ΚΚΕ,με τα μέλη του ΠΓ Κ. Παρασκευά και Β. Καλαματιανό και τον βουλευτή Στρ. Κόρακα.Επίσης ψήφισμα συμπαράστασης στους οικοδόμους επέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή των σωματείων της Αθήνας και παραβρέθηκαν ο Π. Σοφός,απ' το ΕΚΑ, ο Θ. Ευθυμίου,απ' την ΟΕΚΙΔΕ και οι Δ. Κυπραίος, Α. Μαρή από το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας.

    Ξέσπασμα οργής στην Πάτρα

    Καθολική επιτυχία είχε και η απεργία των οικοδόμων Πάτρας. Με μια πρωτοφανή συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας, οι οικοδόμοι έφτασαν στη Νομαρχία. Η αρνητική στάση του νομάρχη και του περιφερειακού διευθυντή ξεσήκωσε την οργή των οικοδόμων, που εκκένωσαν και απέκλεισαν τη νομαρχία, καταλαμβάνοντας τους γύρω δρόμους. Ταυτόχρονα αυτοκίνητα του συνδικάτου περιόδευσαν στους δρόμους της Πάτρας, ενημερώνοντας και καλώντας το κόσμο σε αντίσταση. Μετά από αρκετή ώρα και αφού είχε στηθεί μπροστά στη νομαρχία συμβολικά μια σκηνή, ο νομάρχης δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση τοπικών αιτημάτων των οικοδόμων. Ηδη το συνδικάτο αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με συγκεντρώσεις σε όλες τις συνοικίες της πόλης την επόμενη βδομάδα και με την κήρυξη συλλαλητηρίου το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Απλώς την... κατανόηση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους εισέπραξαν χτες εκατοντάδες οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, που με πορεία διαμαρτυρίας έφτασαν στο υπουργείο και κατέθεσαν υπόμνημα. Σημαντική ήταν η επιτυχία της απεργίας στην περιοχή, κάτι που δείχνει - όπως σημείωναν συνδικαλιστές - ότι ο κλάδος είναι αποφασισμένος να υπερασπίσει και να διευρύνει τις κατακτήσεις του.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ