ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Ο πόλεμος αγριεύει

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στο Μπίχατς, την Τούζλα, το Γκόραζντε, το Ντομπόι και στα προάστια του Σεράγεβο

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Οι εμπόλεμες πλευρές της Βοσνίας απέρριψαν τις τελευταίες προτάσεις της τοπικής διοίκησης του ΟΗΕ για αποκατάσταση της εκεχειρίας και οι μάχες επεκτείνονται πλέον σε νέα μέτωπα. Οι νεκροί και οι τραυματίες είναι δεκάδες και η επικείμενη περιοδεία αξιωματούχων της "Ομάδας Επαφής" στην πρώην Γιουγκοσλαβία δε φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει τίποτα.

Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ ενέκρινε χτες την ανάπτυξη στην Κροατία 80 στρατιωτικών του, που θα εργαστούν υπό τις εντολές της διοίκησης του ΟΗΕ. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή στρατιωτικών του ΝΑΤΟ, κυρίως Αμερικανών και Βρετανών ειδικών στον τομέα των διαβιβάσεων, που αποβλέπει στην προετοιμασία μιας ενδεχομένης αποχώρησης των κυανοκράνων που βρίσκονται στην Κροατία ή και τη Βοσνία, αν κάτι τέτοιο αποφασιστεί.

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στο Μπίχατς, στην Τούζλα, στο Γκόραζντε, στο Ντομπόι και στα προάστια του Σεράγεβο. Στη βοσνιακή πρωτεύουσα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν από τα πυρά των ελευθέρων σκοπευτών. Οι Γάλλοι κυανόκρανοι, που σταθμεύουν στο όρος Ινγκμαν, το οποίο δεσπόζει στο Σεράγεβο, έριξαν προειδοποιητικές βολές καπνογόνων προς τις σερβικές δυνάμεις, που, με βάση τους τη συνοικία Ιλιντζα, βομβαρδίζουν την ορεινή οδική αρτηρία, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων και αποτελεί τη μοναδική δίοδο επικοινωνίας του Σεράγεβο με τον έξω κόσμο. Ο διοικητής των δυνάμεων του ΟΗΕ στη Βοσνία Ρούπερτ Σμιθ συναντήθηκε με τους στρατηγούς τόσο των Σέρβων όσο και των μουσουλμάνων και τους πρότεινε την αποκατάσταση και την ανανέωση της συμφωνίας εκεχειρίας πέραν της 1ης του Μάη. Και οι δύο πλευρές απέρριψαν, όμως, την πρόταση.

Περιοδεία σε ολόκληρη την πρώην Γιουγκοσλαβία, με σκοπό την ανανέωση της συμφωνίας εκεχειρίας θα πραγματοποιήσουν, εξάλλου, μέσα στην επομένη βδομάδα και οι εμπειρογνώμονες της "ομάδας επαφής". Οι εμπειρογνώμονες θα μεταβούν στο Βελιγράδι, στο Ζάγκρεμπ και το Σεράγεβο, με στόχο να προωθήσουν μια τριμερή συνάντηση των Προέδρων Βοσνίας, Κροατίας και Σερβίας, προοπτική που η "ομάδα επαφής" θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλει στην εκτόνωση της κατάστασης και τον περιορισμό των εχθροπραξιών στη Βοσνία.

ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Μετακινήσεις τουρκικών στρατευμάτων

Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ένθερμα, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει...

ΑΓΚΥΡΑ. -

Δυο μονάδες του τουρκικού στρατού που βρίσκεται στο Βόρειο Ιράκ εγκατέλειψαν χτες τη βάση τους στις πόλεις Ζάκο και Φισχαμπούρ. Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για απλή μετακίνηση σε άλλη περιοχή ή αν οι συγκεκριμένες κινήσεις αποτελούν την αρχή μιας αποχώρησης του τουρκικού στρατού από το Βόρειο Ιράκ.

Περισσότεροι από 3.000 στρατιώτες εγκατέλειψαν χτες τις δύο βάσεις τους στις συγκεκριμένες περιοχές και φαίνονται να κατευθύνονται πλέον προς το βουνό Μετίν στο βορρά, όπου, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, διεξάγονται μάχες μεταξύ των τουρκικών στρατευμάτων και ανταρτών του ΡΚΚ.

Η αποχώρηση είναι πιθανό, ωστόσο, να οφείλεται στο φόβο των Τούρκων ιθυνόντων για το ξέσπασμα νέων επεισοδίων και αντιδράσεων του ντόπιου κουρδοϊρακινού πληθυσμού εναντίον του τουρκικού στρατού. Η μια από τις δυο βάσεις που εκκενώθηκαν ήταν αυτή των τουρκικών στρατευμάτων που σκότωσαν πριν λίγες μέρες τους επτά Κούρδους βοσκούς, γεγονός που προκάλεσε την οργή και τη βίαιη επίθεση των συγγενών τους εναντίον τριών Τούρκων υπαλλήλων, οι οποίοι και βρήκαν το θάνατο.

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, τα τουρκικά στρατεύματα είναι πιθανό να έχουν παγιδεύσει με εκρηκτικά όλα τα σπίτια του κτιριακού συγκροτήματος, όπου διέμεναν. Πάντως, ένας 60χρονος Κούρδος αγρότης σκοτώθηκε χτες από έκρηξη βόμβας, τη στιγμή που επιχείρησε να μπει στο σπίτι του.

Παρ' όλα αυτά, η δίχως προϋποθέσεις υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην τουρκική εισβολή στο Βόρειο Ιράκ παραμένει. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ερντάλ Ινονού συναντήθηκε χτες με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουόρεν Κρίστοφερ και τον σύμβουλο του προέδρου Κλίντον για θέματα εξωτερικής πολιτικής Αντονι Λέικ. Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναδιαβεβαίωσαν την"κατανόηση των ΗΠΑ έναντι του αγώνα της Τουρκίας ενάντια στην τρομοκρατία". Αμέσως μετά τη συνάντηση, ανακοινώθηκε, μάλιστα, επίσημα ότι η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ θα γίνει πανηγυρικά δεκτή στον Λευκό Οίκο στις 19 του μήνα.

Ο Αντονι Λέικ δήλωσε ότι Κλίντον και Τσιλέρ θα συζητήσουν, μεταξύ των άλλων, το σημαντικότατο ζήτημα "των στρατιωτικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ".

Στα πλαίσια της ίδιας διπλωματικής εκστρατείας της Αγκυρας στο εξωτερικό, έφτασε χτες στο Λονδίνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Εξωτερικών Χικμέτ Τσετίν. Ο Τσετίν συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Ντάγκλας Χερντ καθώς και με Βρετανούς βουλευτές.

Το Ευρωκοινοβούλιο, με χθεσινό ψήφισμά του, καταδίκασεομόφωνα την Τουρκία για τη στρατιωτική εισβολή στο Βόρειο Ιράκ. Με ψήφισμα, που εγκρίθηκε με 411 ψήφους υπέρ και έξι αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει αμέσως το στρατό της από την περιοχή και να αναζητήσει πολιτική λύση για το Κουρδικό.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε ακόμη από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην προβούν στην έκδοση κανενός Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα προς την Τουρκία και να εξαρτήσουν την εκ νέου παροχή στρατιωτικού οπλισμού προς την Αγκυρα από την απόσυρση των στρατευμάτων της από το Ιράκ. Οι ομιλητές όλων των πολιτικών ομάδων υποστήριξαν ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατη η έγκριση εκ μέρους τους της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ.

ΡΩΣΙΑ
Αντιπαραθέσεις για την επέτειο

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Οι πρώτες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν χτες στην απόφαση που πήραν βετεράνοι του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και μια σειρά οργανώσεις, κόμματα και παράγοντες της αντιπολίτευσης να διοργανώσουν στις 9 Μάη χωριστές (από τις επίσημες) γιορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 50 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης. Με κεντρικό πρωτοσέλιδο άρθρο της, η εφημερίδα "Ιζβέστια" επιτίθεται στην Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, στο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας και τα κινήματα "Εργαζόμενη Ρωσία" και "Λαϊκή Αντίσταση", που, σύμφωνα με το γνωστό αντικομμουνιστή αρθρογράφο Οτο Λάτσις, προσπαθούν να οικειοποιηθούν μια πανεθνική γιορτή. Ο Λάτσις επιτίθεται και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση για το θέμα αυτό. Ο Λάτσις, όμως, κρίνει πως το ΚΚΡΟ κρύβεται πίσω από την ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και τον πρόεδρό της Ολέγκ Σένιν, ο οποίος είναι και μέλος της ΚΕ του ΚΚΡΟ. Ο εν λόγω αρθρογράφος, ανήσυχος, προφανώς, για το γεγονός ότι οι εναλλακτικές γιορταστικές εκδηλώσεις θα είναι πιο μαζικές, πιο ζωντανές και με σοσιαλιστικό περιεχόμενο, σε αντίθεση με τον επίσημο γιορτασμό, καλεί τις αρχές της Μόσχας να πάρουν σκληρά μέτρα ενάντια σ' αυτούς που ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στις 9 Μάη με κόκκινες σημαίες.

Στο μεταξύ, το ρόλο του προβοκάτορα εμφανίστηκε και ο αλλοπρόσαλλος πρόεδρος του Φιλελευθέρου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο οποίος δήλωσε χτες βράδυ πως, σύμφωνα με πληροφορίες του, οι αρχές και το κίνημα "Εργαζόμενη Ρωσία" ετοιμάζουν νέα αιματοχυσία στη Μόσχα τη Μέρα της Νίκης.

Ο θόρυβος και η κινδυνολογία, που ξεσηκώνουν οι εφεδρείες του γιελτσινικού καθεστώτος, έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τις λαϊκές, αντιιμπεριαλιστικές και φιλοσοβιετικές γιορταστικές εκδηλώσεις των 50 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης. Επίσης έχουν ως σκοπό να δώσουν την ευκαιρία στους σημερινούς κυβερνώντες ανενόχλητοι να αλλοιώσουν το ιστορικό μήνυμα του ηρωικού αγώνα του σοβιετικού λαού ως βασικού παράγοντα στη συντριβή του γερμανικού φασισμού. Πολύ περισσότερο που εκείνη τη μέρα στη Μόσχα θα βρίσκεται και ο πλανητάρχης πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Η εμφάνιση, λοιπόν, δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών με κόκκινες σημαίες και σφυροδρέπανα στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον Μπορίς Γιέλτσιν, που, όπως είναι γνωστό, έχει διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς πως έθαψε τον κομμουνισμό στη Ρωσία. Αυτό πρέπει να είναι και το πρόβλημα του Λάτσις και του Ζιρινόφσκι.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ
Νέο ρεκόρ πτώσης του δολαρίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέο μεταπολεμικό ρεκόρ πτώσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών του αμερικανικού νομίσματος έναντι του γιεν, εκδηλώθηκε χτες στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Το δολάριο έκλεισε χτες στα 85,45 γιεν σε σύγκριση με την προχτεσινή ισοτιμία των 86,15 γιεν.

Πτώση σημειώθηκε και στη συναλλαγματική ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος με το γερμανικό μάρκο που κινήθηκε χτες στα 1,3759 μάρκα από 1,3815 προχτές. Το ίδιο 24ωρο, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, μιλώντας σε συμπόσιο του Συνδέσμου για τη νομισματική ένωση της Ευρώπης, σημείωσε ότι "το γερμανικό μάρκο από μόνο του δεν μπορεί να συνεισφέρει στη σταθεροποίηση του δολαρίου, κάτι που μπορεί να πετύχει μία Ενωμένη Ευρώπη με ένα κοινό νόμισμα".

Η φωτογραφία αποτελεί πλήρη απεικόνιση της εγκαρδιότητας που επικράτησ

Η φωτογραφία αποτελεί πλήρη απεικόνιση της εγκαρδιότητας που επικράτησε στη συνάντηση Ινονού - Κρίστοφερ

ΜΑΛΤΑ
Και νέο θύμα...

ΒΑΛΕΤΑ. -

Το κοινοβούλιο της Μάλτας ψήφισε χτες υπέρ της συμμετοχής της χώρας στην πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη", παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία υποστηρίζει πως μια τέτοια ενέργεια παραβιάζει το καθεστώς της Μάλτας ως ουδέτερης και αδέσμευτης χώρας.

Πρέπει να σημειωθεί, πως η 65μελής Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης για τη συμμετοχή της Μάλτας στο "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη", με πλειοψηφία μόλις τριών ψήφων.

ΒΕΛΓΙΟ
Συμπλοκές μεταναστών και αστυνομικών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 30 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών στις Βρυξέλλες αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν ένας αστυνομικός πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν Τούρκο, ο οποίος δε σταμάτησε το αυτοκίνητό του για έλεγχο μετά από σχετική υπόδειξη, στην περιοχή Μόλενμπεκ της βελγικής πρωτεύουσας.

Μόλις το επεισόδιο αυτό έγινε γνωστό, περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Μόλενμπεκ, περιοχή όπου διαμένουν πολλοί μετανάστες. Οι συγκεντρωμένοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της αστυνομίας που έσπευσαν να "ελέγξουν την κατάσταση", χρησιμοποιώντας αντλίες νερού.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πόλεμος σημαιών

ΚΙΕΒΟ.-

Ουκρανοί εθνικιστές βουλευτές έσχισαν χτες την τρίχρωμη ρωσική σημαία στην αίθουσα του Ανωτάτου Σοβιέτ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί ο πρόεδρος του σώματος δεν κατήγγειλε επίσημα προηγουμένη παρόμοια ενέργεια Ρώσου βουλευτή. Τρεις βουλευτές του εξτρεμιστικού κόμματος "Εθνοσυνέλευση - Οργάνωση για την Αυτοάμυνα του Ουκρανικού Λαού" προέβησαν σ' αυτή την πράξη, όταν ο πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ Αλεξάντρ Μορόζ αγνόησε το αίτημά τους να γίνει επίσημη καταγγελία προς τη ρωσική κυβέρνηση. Οπως είναι γνωστό, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, ο ακροδεξιός βουλευτής Νικολάι Λισένκο έσχισε την ουκρανική σημαία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θέμα της Κριμαίας, όπου οι ουκρανικές αρχές κατήργησαν το Κοινοβούλιο, το αξίωμα του Προέδρου και το Σύνταγμα αυτής της Αυτόνομης Δημοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ