ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 1995
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Σύμβαση λιτότητας και συναίνεσης

Στα πλαίσια του 3+3% και οι φετινές αυξήσεις για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ. Αύξηση και διεύρυνση ορισμένων επιδομάτων, για να εμφανιστούν μεγαλύτερες οι αυξήσεις...

Σύμβαση στα μέτρα της επίσημης εισοδηματικής πολιτικής υπογράφει για το 1995 η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,μετά τη χτεσινή απόφαση που πήρε, με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ, η διοίκηση της ομοσπονδίας να αποδεχτεί την πρόταση της διοίκησης της ΔΕΗ.

Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ για τη σύμβαση άρχισε την περασμένη Τρίτη και διακόπηκε δυο φορές για να συνεχιστεί χτες, όπου και κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις ορισμένων "πλευρών"...

Ο Γ. Πολύδερας,οργανωτικός γραμματέας και στέλεχος της ΕΣΚ - ΔΕΗ σημείωσε ότι πρόκειται για μια "σύμβαση ντροπής και συναίνεσης" και τόνισε: "Παίχτηκαν παιχνίδια ισορροπιών για να περάσει αυτή η σύμβαση λιτότητας. Η ΕΣΚ από την αρχή του χρόνου είπε να ξεκαθαριστούν οι στόχοι της ομοσπονδίας και να προετοιμαστούν οι εργαζόμενοι για να τους στηρίξουν. Ολες οι άλλες παρατάξεις απέφυγαν να ψηφίσουν πρόγραμμα δράσης στο πρόσφατο Συνέδριο και έχουν ευθύνη για το φαινόμενο να υποκαθιστά την ομοσπονδία η διοίκηση της ΔΕΗ,με τη συναίνεσή μαςκαι παρεμβάσεις ορισμένων συλλόγων, μήπως πάρουν κάποιο επίδομα".

Η ΕΣΚ επέμεινε για μεγαλύτερες αυξήσεις στο βασικό μισθό και έθεσε τέσσερα επιπλέον θεσμικά σημεία, τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά. Ζήτησε να μη συσχετιστεί το κονδύλι των αυξήσεων του 1995 με τη σύμβαση του 1996. Να μην εφαρμοστούν με κανέναν τρόπο οι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση καθώς και το σχέδιο "ΘΑΛΗΣ". Να ισχύσει ξανά ο νόμος που προβλέπει την αυτασφάλιση των εργαζομένων και να μη γίνει καμιά πρόσληψη στο μέλλον χωρίς διακήρυξη και αδιάβλητο διαγωνισμό.

Η νέα - "επιδοματική" κατά κύριο λόγο - σύμβαση προβλέπει αύξηση 1700 δραχμών στο μισθολογικό κλιμάκιο (μκ) 12 από την 1 Απρίλη και 1766 από την 1 Ιούλη. Δίνεται επίσης ένα γενικό επίδομα 7% σε όλο το προσωπικό, 15% σε τεχνικούς που δεν υπάγονται στα βαριά - ανθυγιεινά, το επίδομα 12% της επικίνδυνης εργασίας υπολογίζεται με βάση το μκ 4, επεκτείνεται από 35 σε 40% το επίδομα τεχνικού προσωπικού που δίνεται και στο προσωπικό των ΑΣΠ - ΤΣΠ, αυξάνονται κατά 10% τα επιδόματα σε άλλες κατηγορίες προσωπικού και αυξάνονται κάποιες άλλες παροχές σε μικρό ποσοστό.

- Στην Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ καταψηφίστηκε (εκτός από 4 εξαιρέσεις) η πρόταση των συμβούλων της ΕΣΚ στο ΔΣ, για αγώνα με στόχο σύμβαση που να καλύπτει τις απώλειες εισοδήματος, διαχωρισμό του κονδυλίου των επιδομάτων από την αύξηση του βασικού μισθού, δέσμευση για λύση ασφαλιστικών προβλημάτων.

Χαριστική βολή στο Μαντούδι

Προς οριστικό κλείσιμο το συγκρότημα Σκαλιστήρη, διά του κατακερματισμού του. Καταγγέλθηκε ο κυβερνητικός εμπαιγμός σε σύσκεψη κοινοταρχών

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Το οριστικό κλείσιμο του συγκροτήματος "πρώην Σκαλιστήρη", στο Μαντούδι σηματοδοτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση και που κατακερματίζει το συγκρότημα σε επτά αυτόνομες ενότητες. Την ανησυχία τους για τις δυσοίωνες αυτές εξελίξεις, που καταδικάζουν μια ολόκληρη περιοχή στην ανεργία και το μαρασμό, εξέφρασαν οι κοινοτάρχες της περιοχής, σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

"Θεωρούμε εμπαιγμό της κυβέρνησης για την περιοχή μας, αυτή την πρόσκληση ενδιαφέροντος, αφού ο κατατεμαχισμός του δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα και παρά τις διαβεβαιώσεις, περί σύντομης επαναλειτουργίας, του αναπληρωτή ΥΒΕΤ Χ. Ροκόφυλλου,βλέπουμε ότι, με το πρόσχημα του διαγωνισμού, οδηγείται στο οριστικό κλείσιμο", τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαντουδίου, εκφράζοντας την αγωνία της τοπικής κοινωνίας.

Ο κατατεμαχισμός του συγκροτήματος σε επτά κομμάτια, που μπορεί το καθένα να πουληθεί μόνο του, θα οδηγήσει σε οριστικό κλείσιμο, αφού είναι γνωστό αφενός ότι το εργοστάσιο και τα μεταλλεία Μαντουδίου δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τα μεταλλεία της Ορμυλίας Χαλκιδικής και αφετέρου, σύμφωνα με έρευνα της αγοράς που έκανε ο ΟΑΕ, ενδιαφέρον παρουσιάζεται μόνο για τα μεταλλεία Ορμυλίας, όχι όμως για το Μαντούδι.

Η αδυναμία αυτή επισημαίνεται και σε έγγραφο του ειδικού συμβούλου εκκαθάρισης, Δ. Παπαμαντέλου,προς τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας. Συγκεκριμένα αναφέρεται: "Είναι απαραίτητο να επιδιωχτεί η πώληση από κοινού των μεταλλείων Ορμυλίας και Μαντουδίου, καθώς και του μηχανολογικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεών τους, διότι οι εν λόγω εταιρίες χαρακτηρίζονται λειτουργικά αλληλένδετες".Ο Δ. Παπαμαντέλου αφού αναφέρει ότι αυτό προβλέπει και μελέτη του ΙΓΜΕ, που σαν βασικό σενάριο έχει σταλεί στις υποψήφιες αγοράστριες εταιρίες καταλήγει: "Η ανατροπή των προτεινόμενων επιχειρηματικών προσεγγίσεών μας προς τους επενδυτές κλονίζει την αξιοπιστία των προτάσεών μας...... Αν αφαιρεθεί το ένα (Ορμυλία) αποδυναμώνεται το άλλο, διότι η ανάπτυξη των μεταλλείων Μαντουδίου απαιτεί τεράστιες επενδύσεις με αμφίβολο κοστολογικό αποτέλεσμα. Ετσι ο ενδεχόμενος επενδυτής θα εξαρτάται από εισαγωγές τούρκικου λευκόλιθου, ενώ αποκλείεται η καθετοποίηση της παραγωγής".

Παρέμβαση για τον Εργατικό Σύλλογο Μόντρεαλ

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Εργατικός Σύλλογος Μόντρεαλ,εξαιτίας της διακοπής της οικονομικής του επιχορήγησης από τις καναδικές αρχές, απειλούν και αυτή ακόμα τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του. Αυτό επισημαίνουν με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Δ. Κουμπούρης και ερωτούν τους υπουργούς Εξωτερικών και Εργασίας αν θα πάρουν μέτρα στην κατεύθυνση της καθιέρωσης μόνιμης επιχορήγησης του Συλλόγου από το ελληνικό κράτος, ώστε να συνεχιστεί η προσφορά του προς του Ελληνες του Καναδά.

Αναφερόμενοι οι βουλευτές του ΚΚΕ στην προσφορά του συγκεκριμένου συλλόγου, υπενθυμίζουν ότι εκτός από το ότι είχε διακριθεί στον αγώνα κατά της χούντας, εκτός από τις πολιτιστικές του δραστηριότητες, προσφέρει και υπηρεσίες σε θέματα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, νομικά κλπ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Στόχοι αγώνα

Το ψήφισμα του συνεδρίου της οργάνωσης. Ενίσχυση του εργατικού εισοδήματος και των συντάξεων, ΑΤΑ, σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων κλπ.

Με ομόφωνο ψήφισμα που ενέκριναν οι αντιπρόσωποι του 25ου απολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων,προβάλλουν μεταξύ άλλων τα πιο κάτω αιτήματα: Υγιείς και βιώσιμες λύσεις για τα ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με τις προτάσεις των συνδικάτων και την αλλαγή των ασφαλιστικών νόμων 1902/90 και 2084/92. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις που να προστατεύουν το εργατικό εισόδημα. Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της ΑΤΑ. Ανθρώπινες συντάξεις, με την επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη και ανάλογες ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ - τραπεζών. Να σταματήσει το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου (ΟΤΕ, Σκαραμαγκάς, Ολυμπιακή, ΔΕΗ) και επιστροφή της ΑΓΕΤ στο Δημόσιο. Κατάργηση του Ταμείου εργατοπατέρων. Αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία, αναβάθμιση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Τρικάλων σε περιφερειακό. Εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και επαναπρόσληψη των απολυμένων του Αστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων. Διαπλάτυνση και αναβάθμιση της Θεσσαλικής σιδηροδρομικής γραμμής. Αμεση χρηματοδότηση από τον ΟΕΚ, των προγραμμάτων στέγασης των εργαζόμενων, αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων στους υπερήλικες οικοδόμους κλπ.

Με το ίδιο ψήφισμα εκφράζεται η αλληλεγγύη των εργαζομένων στους αγρότες, ενώ - όπως αποφασίστηκε - σε τακτό διάστημα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων για να συγκεκριμενοποιηθεί παραπέρα το πρόγραμμα δράσης του Εργατικού Κέντρου για την προώθηση των πιο πάνω στόχων.

Η ΕΣΑΚ λογιστών

Σύσκεψη συγκαλεί η κλαδική επιτροπή Λογιστών της ΕΣΑΚ την Τρίτη, 11 Απρίλη, στις 6.30 μμ στα γραφεία της παράταξης, Μενάνδρου 44.

Στην κλινική ... για να μην πληρώσει!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ανταπόκριση).-

Προτιμά να ακριβοπληρώνει την κλινική όπου νοσηλεύεται ως ασθενής, για να αποφύγει τη σύλληψή του, παρά να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους εργάτες!

Σύμφωνα με καταγγελία του σωματείου μυλεργατών Ν. Θεσσαλονίκης,ο αλευροβιομήχανος Β. Μελισάρης,ιδιοκτήτης των "Μύλων Μακεδονίας",για να αποφύγει τη σύλληψη που διέταξε ο εισαγγελέας μετά από προσφυγή των εργαζομένων για διάφορα παραπτώματα και παρανομίες που διέπραξε, εισήχθη και παραμένει στην κλινική "Αγ. Λουκάς" του Πανοράματος "παριστάνοντας τον ασθενή". Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, πέρα από τα 2.000.000 που τους χρωστά, δεν εφαρμόζει τη συλλογική σύμβαση εργασίας, απασχολεί αλλοδαπούς ανασφάλιστους εργάτες, χρωστά στο ΙΚΑ όλες τις εισφορές του 1994 - 95, ενώ στους χώρους δουλιάς δεν εφαρμόζει τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Σε σύσκεψη καλεί η Συντονιστική Επιτροπή

Σε σύσκεψη την Τετάρτη 12 του Απρίλη, καλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας, η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων, με στόχο την καλύτερη οργάνωση των Πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων και τη λήψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση λύσης των προβλημάτων. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27), στις 6 το απόγευμα.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση: "Ενώ τα προβλήματα οξύνονται από την επιμονή της κυβέρνησης σε μια πολιτική που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, οι πλειοψηφίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων επιμένουν στη λογική του ταξικού συμβιβασμού, δημιουργώντας πρόσθετες δυσκολίες στην ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων για τη λύση των προβλημάτων τους. Η Συντονιστική Επιτροπή εκτιμώντας τη μέχρι τώρα δράση της, κατέληξε στην ανάγκη συνέχισης του συντονισμού δράσης για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων των εργαζομένων της Αθήνας".

Στο 75% υπολογίζουν την ανεργία στο Μαντούδι τα επίσημα στοιχεία, αλλά η κυβέρνηση δρομολογεί το οριστικό κλείσιμο των μεταλλείων

Στο 75% υπολογίζουν την ανεργία στο Μαντούδι τα επίσημα στοιχεία, αλλά η κυβέρνηση δρομολογεί το οριστικό κλείσιμο των μεταλλείων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ