ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΡΔΙΚΟ
Εμπλεξε άσχημα η Τουρκία;

Η ιδρυτική σύνοδος του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου και οι δηλώσεις διάφορων επισήμων δημιουργούν ερωτηματικά μήπως η Τουρκία δημιούργησε μόνη της ένα σημείο πιέσεων εναντίον της

ΧΑΓΗ.-

Κούρδοι εξόριστοι συνέστησαν τελικά χτες εξόριστο Κοινοβούλιο στη Χάγη, ενώ, στην Αγκυρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων από την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, στη Χάγη, το κουρδικό Κοινοβούλιο άρχισε τις εργασίες του στο κυριότερο κέντρο διασκέψεων της Χάγης μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, ενώ περίπου 2.000 άτομα χειροκρότησαν την έπαρση της κουρδικής σημαίας με τα κίτρινα και κόκκινα χρώματα και τον όρκο πίστης που έδωσαν τα μέλη του νέου Σώματος. Για την ανάδειξη των 65 βουλευτών του εξόριστου Κοινοβουλίου διεξήχθησαν εκλογές στη Ρωσία, το Καζαχστάν, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Βόρεια Αφρική και την Αυστραλία.

Στο πρώτο αντιπροσωπευτικό πολιτικό όργανο των Κούρδων συμμετέχουν το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν (ERNK), το Δημοκρατικό Κόμμα (DEP), εκπρόσωποι των Αλεβιτών του Κουρδιστάν, των Γιεσιστών, της Ομοσπονδίας των Ασσυρίων, της Κίνησης Ελεύθερων Γυναικών του Κουρδιστάν, του Ισλαμικού Κινήματος του Κουρδιστάν και άλλοι ανεξάρτητοι εκπρόσωποι κουρδικών κοινοτήτων.

Τις εργασίες του εξόριστου Κοινοβουλίου παρακολουθούν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από 14 χώρες: Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Αγγλία, Ουαλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία και Ρωσία.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, το εκλεγμένο μέλος και πρόεδρος του κουρδικού ινστιτούτου Ισμέτ Σερίφ Βανλί υποστήριξε πως "ο λαός του Κουρδιστάν έχει ωριμάσει. Εχει τους δικούς τους πολιτικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς θεσμούς". Ο ίδιος τόνισε πως ο κουρδικός λαός "ποτέ στην ιστορία δε βρέθηκε τόσο κοντά στην ενότητα και την ελευθερία".

Η δημιουργία του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον Βανλί, αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου του Κουρδιστάν, που θα ενώνει τα Κοινοβούλια των κουρδικών επαρχιών, με στόχο την εθνική απελευθέρωση.

Επιδιώκοντας διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, ζήτησε την άνευ όρων απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την αποδοχή των Κούρδων ως χωριστού λαού και το καθεστώς του παρατηρητή για το εξόριστο Κοινοβούλιο στον ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Χατίπ Ντιτζλέ, σε μήνυμά του προς το Κοινοβούλιο, επισήμανε ότι "είμαστε στην αυγή της ελευθερίας" και πρόσθεσε ότι "ο λαός μας πλήρωσε βαρύ τίμημα για την ελευθερία. Αυτή η ελευθερία δε θα αργήσει πολύ".

Η Τουρκία είχε ζητήσει από την ολλανδική κυβέρνηση να απαγορεύσει τη λειτουργία του εξόριστου Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό (το Κοινοβούλιο) επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα της Τουρκίας. Ωστόσο, ο δήμαρχος της Χάγης Αντ Χάβερμανς υποστήριξε ότι δε βλέπει το λόγο να εμποδίσει τη συνεδρίαση εφόσον είναι νόμιμη.

Παράλληλα, η Τουρκία ανακοίνωσε χτες ότι θα ζητήσει από τη Δανία να σταματήσει τις προετοιμασίες του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν (ERNK) για το άνοιγμα γραφείων της στην Κοπεγχάγη. Το γραφείο της Κοπεγχάγης θα είναι το δεύτερο που θα λειτουργεί στην Ευρώπη. Το άλλο λειτουργεί στην Αθήνα.

Ομως, ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν τόνισε στο ραδιοσταθμό "Νιους" ότι δεν υπάρχει λόγος να απαγορευτεί η λειτουργία των γραφείων του ERNK στη Δανία, εφόσον γίνονται σεβαστοί οι νόμοι της Δανίας. Στο μεταξύ, στην Αγκυρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ, σε συνέντευξη Τύπου, ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του κουρδικού λαού. Εσπευσε, πάντως, να δηλώσει πως η πρωθυπουργός της Τουρκίας και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας υποσχέθηκαν ότι θα περιοριστεί η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, δίχως, όμως, να καθορίσουν ημερομηνία αποχώρησης των Τούρκων στρατιωτών.

Ο Τάλμποτ υποστήριξε πως κατά τις συνομιλίες του με την Τσιλέρ και τον Ινονού τόνισε πως η σταθερότητα μιας χώρας κρίνεται από το πολιτικό σύστημα που ακολουθεί, το οποίο θα δίνει σε όλους τους πολίτες της ίσως δικαιώματα. "Οπου και να ζουν, κατά την άποψή μας, οι Κούρδοι, σαν μέλη πολιτιστικής, θρησκευτικής ή και εθνικής ομάδας, αξίζουν το σεβασμό, το σεβασμό των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων τους από την κυβέρνηση της χώρας στην οποία ζουν", τόνισε ο Τάλμποτ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο τεντωμένο σχοινί της εμφύλιας σύγκρουσης

ΓΑΖΑ.-

Να εξαλείψουν το ενδεχόμενο μιας εμφύλιας σύρραξης προσπάθησαν, μέσα από χτεσινές τους δηλώσεις, τόσο η παλαιστινιακή αρχή όσο και οι φανατικοί μουσουλμάνοι. Πάντως, παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις ότι τα όπλα δε θα έχουν ποτέ παλαιστινιακό στόχο, η ένταση στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη είναι έκδηλη. Το Ισραήλ, δε, βλέποντας τα πνεύματα να οξύνονται επικίνδυνα, πήρε νέα μέτρα στα σύνορά του με τη Δυτική Οχθη.

Πάνοπλοι αστυνομικοί, έτοιμοι να πυροβολήσουν, περιπολούν στους δρόμους της Γάζας. Στα παλαιστινιακά κρατητήρια βρίσκονται, ήδη, 300 μαχητές της "Χαμάς" και της "Τζιχάντ", ενώ οι συλλήψεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Στις 11 Μάη λήγει η προθεσμία που όρισε η παλαιστινιακή αρχή στους φανατικούς μουσουλμάνους να καταθέσουν τα όπλα τους. Ο Φρέιχ Αμπού Μεντέιν, ο Παλαιστίνιος υπουργός Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι αν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τα όπλα δεν έχουν κατατεθεί, τότε η παλαιστινιακή αστυνομία θα τα αποσπάσει διά της βίας. Ο Μεντέιν εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να δοθεί ένα τέλος στις παρελκυστικές για την ειρήνευση ενέργειες των φανατικών ισλαμιστών.

Την τακτική της παλαιστινιακής αρχής καταδίκασε, χτες, ο Μαχμούντ Ζαχάρ, ηγετικό στέλεχος της "Χαμάς". Ο Ζαχάρ αναρωτήθηκε ειρωνικά πως οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί θα κατασχέσουν τα όπλα των μαχητών του, όταν δεν ξέρουν πού είναι κρυμμένα, ενώ τόνισε ότι η "Χαμάς" δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμμορφωθεί με την εντολή του αφοπλισμού. "Οι επιθέσεις της θα συνεχιστούν την κατάλληλη στιγμή με τον κατάλληλο τρόπο και εναντίον του σωστού στόχου", κατέληξε ο Ζαχάρ.

Η ανακοίνωση της "Τζιχάντ", αντίθετα, δεν ήταν καθόλου συμβιβαστική. Ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά να καταθέσει τα όπλα της, δε δίστασε να εκτιμήσει ότι όντως οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται στα πρόθυρα μιας εμφύλιας σύρραξης "εξαιτίας της αφελούς πολιτικής του Γιάσερ Αραφάτ".

Επειδή, όμως, είναι δεδομένο ότι τα παλαιστινιακά αυτόνομα εδάφη είναι μια πυριτιδαποθήκη, και όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στο Ισραήλ των Παλαιστινίων που κατοικούν σε ολόκληρη τη Δυτική Οχθη, με στόχο να μείνει αναίμακτο το εορταστικό 7ήμερο του εβραϊκού Πάσχα, που αρχίζει σήμερα. Ο αστυνομικός εκπρόσωπος Ερικ Μπαρ Σεν συμπλήρωσε ότι ο Ισραηλινός υπουργός αστυνομίας Μοσέ Σαχάλ, ο οποίος εισηγήθηκε την απαγόρευση, πρόκειται να προτείνει την παράταση του αποκλεισμού των Παλαιστινίων και μετά το τέλος του εβραϊκού Πάσχα.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΑ
"Παρέμβαση λιτότητας" της Μπούντεσμπανκ

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.-

"Σαφώς υποτιμημένη" θεωρεί την ιταλική λιρέτα ο πρόεδρος της γερμανικής Μπούντεσμπανκ, Χανς Τιτμέγιερ. Ο Τιτμέγιερ συνέστησε, μάλιστα, χτες μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Λαμπέρτο Ντίνι να μην κάνει κατάχρηση στην πολιτική της διολίσθησης, γιατί αυτό θα δώσει στις ιταλικές επιχειρήσεις την εντύπωση ότι δε θα έχουν σημαντικό κόστος αν πραγματοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων για ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς!

Ο Πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ τάχθηκε ακόμη εναντίον των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών στο σύστημα της "ελεύθερης" διαμόρφωσης των ισοτιμιών των λεγομένων "σκληρών" νομισμάτων, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά ότι "δεν υπάρχει συνταγή χειραγώγησης των διεθνών ισοτιμιών, ενώ οι προκαθορισμένες ισοτιμίες δεν εξυπηρετούν ή προσθέτουν γραφειοκρατικά εμπόδια ή απλώς δε συμφέρουν στις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις".

Στο μεταξύ, μικρή άνοδο της τάξης των 0,16 γιεν σημείωσε χτες στις χρηματαγορές του Τόκιο το δολάριο φτάνοντας τα 83,62 γιεν. Η χτεσινή εξέλιξη δεν ενθάρρυνε ιδιαίτερα τους οικονομικούς αναλυτές, αρκετοί εκ των οποίων εξακολουθούν να θεωρούν ανεπαρκείς τις μικρές και σχεδόν ανεπαίσθητες ανοδικές τάσεις του νομίσματος των ΗΠΑ.

Ο Αμπντουραχμάν Ντουρέ, ένα από τα 67 μέλη της ομάδας του Κουρδικού Ισλαμικού Κινήματος, χαιρετά την έναρξη των εργασιών του εξορίστου Κοινοβουλίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ