Πέμπτη 13 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο τεντωμένο σχοινί της εμφύλιας σύγκρουσης

ΓΑΖΑ.-

Να εξαλείψουν το ενδεχόμενο μιας εμφύλιας σύρραξης προσπάθησαν, μέσα από χτεσινές τους δηλώσεις, τόσο η παλαιστινιακή αρχή όσο και οι φανατικοί μουσουλμάνοι. Πάντως, παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις ότι τα όπλα δε θα έχουν ποτέ παλαιστινιακό στόχο, η ένταση στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη είναι έκδηλη. Το Ισραήλ, δε, βλέποντας τα πνεύματα να οξύνονται επικίνδυνα, πήρε νέα μέτρα στα σύνορά του με τη Δυτική Οχθη.

Πάνοπλοι αστυνομικοί, έτοιμοι να πυροβολήσουν, περιπολούν στους δρόμους της Γάζας. Στα παλαιστινιακά κρατητήρια βρίσκονται, ήδη, 300 μαχητές της "Χαμάς" και της "Τζιχάντ", ενώ οι συλλήψεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Στις 11 Μάη λήγει η προθεσμία που όρισε η παλαιστινιακή αρχή στους φανατικούς μουσουλμάνους να καταθέσουν τα όπλα τους. Ο Φρέιχ Αμπού Μεντέιν, ο Παλαιστίνιος υπουργός Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι αν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τα όπλα δεν έχουν κατατεθεί, τότε η παλαιστινιακή αστυνομία θα τα αποσπάσει διά της βίας. Ο Μεντέιν εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να δοθεί ένα τέλος στις παρελκυστικές για την ειρήνευση ενέργειες των φανατικών ισλαμιστών.

Την τακτική της παλαιστινιακής αρχής καταδίκασε, χτες, ο Μαχμούντ Ζαχάρ, ηγετικό στέλεχος της "Χαμάς". Ο Ζαχάρ αναρωτήθηκε ειρωνικά πως οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί θα κατασχέσουν τα όπλα των μαχητών του, όταν δεν ξέρουν πού είναι κρυμμένα, ενώ τόνισε ότι η "Χαμάς" δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμμορφωθεί με την εντολή του αφοπλισμού. "Οι επιθέσεις της θα συνεχιστούν την κατάλληλη στιγμή με τον κατάλληλο τρόπο και εναντίον του σωστού στόχου", κατέληξε ο Ζαχάρ.

Η ανακοίνωση της "Τζιχάντ", αντίθετα, δεν ήταν καθόλου συμβιβαστική. Ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά να καταθέσει τα όπλα της, δε δίστασε να εκτιμήσει ότι όντως οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται στα πρόθυρα μιας εμφύλιας σύρραξης "εξαιτίας της αφελούς πολιτικής του Γιάσερ Αραφάτ".

Επειδή, όμως, είναι δεδομένο ότι τα παλαιστινιακά αυτόνομα εδάφη είναι μια πυριτιδαποθήκη, και όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στο Ισραήλ των Παλαιστινίων που κατοικούν σε ολόκληρη τη Δυτική Οχθη, με στόχο να μείνει αναίμακτο το εορταστικό 7ήμερο του εβραϊκού Πάσχα, που αρχίζει σήμερα. Ο αστυνομικός εκπρόσωπος Ερικ Μπαρ Σεν συμπλήρωσε ότι ο Ισραηλινός υπουργός αστυνομίας Μοσέ Σαχάλ, ο οποίος εισηγήθηκε την απαγόρευση, πρόκειται να προτείνει την παράταση του αποκλεισμού των Παλαιστινίων και μετά το τέλος του εβραϊκού Πάσχα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή οξύνει το κλίμα (2014-11-19 00:00:00.0)
Σταθερά με το «σχέδιο της Ανάπολης» (2008-12-17 00:00:00.0)
«Διάλειμμα» ισραηλινών επιδρομών, κλιμάκωση εσωτερικά (2005-10-04 00:00:00.0)
Σε στρατιωτικό κλοιό το Γιομ Κιπούρ (2004-09-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-03-23 00:00:00.0)
Αλυσίδα πληγμάτων (1995-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ