Πέμπτη 13 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αποκατάσταση της Γουίνι Μαντέλα

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-

Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα υπαναχώρησε χτες στο θέμα της - προ 15 ημερών - απομάκρυνσης της πρώην συζύγου του Γουίνι Μαντέλα από τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την αποκατάσταση της τελευταίας στο υπουργικό συμβούλιο.

"Η απομάκρυνση της Γουίνι Μαντέλα από την κυβέρνηση ήταν τεχνικά και διαδικαστικά άκυρη. Ο Πρόεδρος, αμέσως μετά την επιστροφή του από την περιοδεία του σε χώρες του Περσικού Κόλπου, θα καθορίσει την αποκατάστασή της στο υπουργικό συμβούλιο", επισημαίνεται σε επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τον αναπληρωτή Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι.

Κυβερνητική πηγή, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία της, θεώρησε την αποκατάσταση της Γουίνι Μαντέλα στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ως "έναν τρόπο για να αποφύγει ο Νέλσον Μαντέλα μία δικαστική μάχη με την πρώην σύζυγό του".

Τρία 24ωρα νωρίτερα, το κόμμα "Ινκάθα" των Ζουλού είχε ανακοινώσει την αναστολή της συμμετοχής των βουλευτών του από τις εργασίες του Κοινοβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση της κυβέρνησης του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Ν. Μαντέλα να απαντήσει, αφ' ενός, στο κατά πόσον το νέο Σύνταγμα της χώρας θα είναι ομοσπονδιακό ή όχι και, αφ' ετέρου, στα αυτονομιστικά αιτήματα και τις αρμοδιότητες που θα έχει ο βασιλιάς των Ζουλού Γκούντγουιλ Ζουελιθίνι.

Η αποχή του "Ινκάθα" από το Κοινοβούλιο, που γίνεται κατά την περίοδο που συζητείται το σχέδιο του νέου Συντάγματος της Ν. Αφρικής, προκάλεσε την προσεκτική αντίδραση του Προέδρου Μαντέλα, ο οποίος χαρακτήρισε την ενέργεια του κόμματος των Ζουλού ως "αδικαιολόγητη".

Αξίζει να σημειωθεί ότι το "Ινκάθα" είχε, πριν από λίγους μήνες, προχωρήσει σε παρόμοια κινητοποίηση, διεκδικώντας διεθνή μεσολάβηση για την επίλυση των αυτονομιστικών αιτημάτων των Ζουλού. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε σταματήσει την αποχή από τις εργασίες του Κοινοβουλίου, δίνοντας διορία στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση μέχρι το τέλος της περασμένης βδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ