Πέμπτη 13 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Θανατηφόρα στασιμότητα

Ο Μιλόσεβιτς σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην Κροατία και τη Βοσνία, ενώ σφοδρότατες μάχες μαίνονται στα πολεμικά μέτωπα, παρά τις "προστατευτικές" συνεχόμενες πτήσεις των ΝΑΤΟικών αεροπλάνων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απέρριψε την πρόταση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Κροατίας και της Βοσνίας, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση του εμπάργκο. Αυτό αναφέρει ανώνυμη διπλωματική πηγή, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ερμηνεία αντιδράσεων και ότι η οριστική απάντηση θα δοθεί μέσω της διπλωματικής οδού. Αν αυτό αληθεύει, τότε η τελευταία συνάντηση του Σέρβου Προέδρου με τους εκπροσώπους της "Ομάδας των Πέντε" απέτυχε.

Η διπλωματική αυτή εξέλιξη έρχεται ενώ σφοδρότατες μάχες μαίνονται στα πολεμικά μέτωπα της Βοσνίας, παρά τις "προστατευτικές" συνεχόμενες πτήσεις των ΝΑΤΟικών αεροπλάνων.

Δώδεκα με δεκατρείς οβίδες έπληξαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, την πόλη Γκόραζντε, η οποία έχει χαρακτηριστεί "ασφαλής περιοχή". Ο Ερβέ Γκουρμελόν, εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι οβίδες είναι σερβοβοσνιακής προέλευσης, όμως δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα. Την ίδια στιγμή οι ελεύθεροι σκοπευτές στο Σεράγεβο φαίνεται ότι έχουν αναλάβει και πάλι δράση για τα καλά.

Ο Αλία Ιζετμπέκοβιτς, Πρόεδρος της Βοσνίας, απείλησε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να παρατείνει την εκεχειρία, αν οι σερβικές δυνάμεις συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στο Σεράγεβο και δεν αποδεχτούν το ειρηνευτικό σχέδιο της "Ομάδας Επαφής". Από την άλλη πλευρά, εκτιμάται ότι το Πάλε πιέζει, μέσω των συνεχιζομένων επιθέσεων σε "ασφαλείς" περιοχές και μέσω των ελευθέρων σκοπευτών στο Σεράγεβο, τη βοσνιακή κυβέρνηση να σταματήσει την προέλαση που έχουν ξεκινήσει τα στρατεύματά της σε όλα τα μέτωπα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, τα μουσουλμανικά στρατεύματα επανεκπαιδεύτηκαν και αναδιαρθρώθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ