Πέμπτη 13 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Αυξήσεις στους μισθούς και κοινωνική δικαιοσύνη ζητούν τα συνδικάτα

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ - ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Εκατομμύρια Ρώσοι εργαζόμενοι συμμετείχαν χτες στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που διοργάνωσαν τα συνδικάτα της Ρωσίας ενάντια στην κυβερνητική κοινωνικοοικονομική πολιτική, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και κοινωνική δικαιοσύνη. Οπως είναι γνωστό, μόνο την προηγούμενη χρονιά έμειναν άνεργοι 3.600.000 άτομα, η ανεργία έπληξε το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ 49.000.000 Ρώσοι έχουν εισόδημα μικρότερο από το επίσημο κατώτερο όριο διαβίωσης. Μόνο στο διάστημα Γενάρης - Μάρτης 1995, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 40%, ενώ οι μισθοί κατά 8-10%. Την ίδια περίοδο, έκλεισαν 6.000 βιομηχανικές μονάδες. Εκατομμύρια εργαζόμενοι στάλθηκαν σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών, ενώ άλλοι περιμένουν ολόκληρους μήνες για να πάρουν τους μισθούς τους. Ολα αυτά τα προβλήματα οδήγησαν τους εργαζομένους να βγουν στους δρόμους, παρότι στις παραμονές της κινητοποίησης, η συναινετική ηγεσία της Ομοσπονδίας των Ανεξαρτήτων Συνδικάτων της Ρωσίας (ΟΑΣΡ), αφού συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ανατόλι Τσουμπάις, προσπάθησε να πετύχει όσο το δυνατόν μικρότερη συμμετοχή και χαμηλούς τόνους στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές ήταν οι εργατικές κινητοποιήσεις στην περιοχή Πριμόριε (Απω Ανατολή), όπου εδώ και μερικές μέρες συνεχίζεται η απεργία των ανθρακωρύχων. Στην περιοχή αυτή συμμετείχαν στις χτεσινές κινητοποιήσεις περίπου 500.000 άτομα, ενώ στην περιοχή Χαμπάροβσκ 100.000 άτομα. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν στο Βλαδιβοστόκ, το Μαγκαντάν και τη Σαχαλίνη.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΟΑΣΡ Γκενάντι Χοντακόφ, κινητοποιήσεις έγιναν σε όλες τις περιοχές της Ρωσίας. Ελάχιστες, είπε, ήταν οι πόλεις όπου οι απεργοί δεν έθεσαν και πολιτικά αιτήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών. Επισήμανε, επίσης, ότι οπαδοί των κοινωνικοπολιτικών κινημάτων και της κομμουνιστικής Αριστεράς πρωτοστάτησαν σε όλες τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων.

Στη Μόσχα, περίπου 5.000 εκπρόσωποι των κλαδικών συνδικάτων της πρωτεύουσας πραγματοποίησαν πικετοφορία έξω από την έδρα της ρωσικής κυβέρνησης. Η ηγεσία των συνδικάτων απέφυγε αυτή τη φορά να διοργανώσει συγκέντρωση στη Μόσχα, ώστε να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβη τον Οκτώβρη 1994, όταν οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να ακούσουν και τους εκπροσώπους των αντιπολιτευομένων κομμουνιστικών κομμάτων. Παρ' όλα αυτά, οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι βρίσκονταν κάτω από τα πανό και τις σημαίες του κινήματος "Εργαζόμενη Ρωσία" και των ΚΟ Μόσχας του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι διαδηλωτές αποδοκίμαζαν τους υπουργούς, που έμπαιναν στο κτίριο της κυβέρνησης και φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα. Στην πικετοφορία παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της "Εργαζόμενης Ρωσίας" και γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Ανπίλοφ και πενταμελής επιτροπή βουλευτών του ΚΚΡΟ, που εξέφρασε τη συμπαράστασή της με τους αγώνες των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ