Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλυσίδα πληγμάτων

ΤΕΛ - ΑΒΙΒ.-

Ενας Ισραηλινός πολιτοφύλακας σκοτώθηκε και άλλοι 2 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια νέας επίθεσης, που έγινε χθες το πρωί στη μεθοριακό σταθμό Ναχάλ Οζ, στην ανατολική πλευρά της Λωρίδας της Γάζας.

Οι Ισραηλινοί πολιτοφύλακες, οι οποίοι συνόδευαν λεωφορείο με Εβραίους εποίκους, δέχτηκαν χθες το πρωί και εντελώς αναπάντεχα επίθεση από αγνώστους ενόπλους, οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας, βρίσκονταν μέσα στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης καταδίκασε την επίθεση, κατηγορώντας τους αγνώστους οπλοφόρους, για τη σύλληψη των οποίων έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό από τον ισραηλινό στρατό, ως "εχθρούς της ειρηνευτικής συμφωνίας".

Το επεισόδιο αυτό, δυστυχώς, δεν ήταν το μοναδικό μέσα στο Σαββατοκύριακο ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς. Ετσι, αργά το βράδυ της Κυριακής, ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά αγνώστων Ισραηλινών, ενώ περιπολούσε σε τομέα κοντά στον εβραϊκό οικισμό Ραφάχ Γιάμ στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές έσπευσαν, με ανακοίνωσή τους, να ξεκαθαρίσουν ότι στην επίθεση αυτή "δεν εμπλέκεται, σε καμία περίπτωση, κανένας Ισραηλινός στρατιώτης".

Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή αστυνομία δε σχολίασε ιδιαίτερα το γεγονός και αρκέστηκε να ανακοινώσει τη σύλληψη του 45χρονου Ναφέζ Αζάν, ηγετικού στελέχους της φανατικής ισλαμικής οργάνωσης "Τζιχάντ". Ο Αζάν, όπως και άλλα 2 στελέχη της "Τζιχάντ", οι Αμπντάλα Σάμι και Ομάρ Σάλαα, έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της ανθρωποκυνηγητού που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή αστυνομία εναντίον των φανατικών Παλαιστινίων μουσουλμάνων αμέσως μετά την πολύνεκρη επίθεση της 22ας Ιανουαρίου στη Νετάνια.

Οι φιλότιμες προσπάθειες, όμως, της Αυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής να αποδείξει τις καλές της προθέσεις στην ισραηλινή ηγεσία δε συγκίνησαν, όπως φαίνεται, σε αρκετά μεγάλο βαθμό την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία, στο τακτικό κυριακάτικο Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε να δώσει και νέα παράταση στον αποκλεισμό της Κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, χωρίς ούτε καν να εξετάσει το ενδεχόμενο, όχι άρσης, αλλά έστω χαλάρωσης του αποκλεισμού αυτού.

Στο μεταξύ, καλλιεργείται και ένα κλίμα τρομοκρατίας στον ισραηλινό λαό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας "Τζερούσαλεμ Ποστ", σύμφωνα με το οποίο οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας εξουδετέρωσαν, την τελευταία στιγμή, βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο, κοντά στα ισραηλινο - ιορδανικά σύνορα, και, στη συνέχεια, ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε την περιοχή για προληπτικούς λόγους. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από τον επικεφαλής της παλαιστινιακής αυτονομίας στην Ιεριχώ Τζιμπρίλ Ραγιούμπ. Επιπλέον, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ κάλεσε το προσωπικό της να μη χρησιμοποιεί τα μαζικά μέσα μεταφοράς, λόγω των συχνών τελευταίων επιθέσεων των φανατικών μουσουλμάνων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Παράλληλα, με τις εξελίξεις αυτές στα σύνορα των παλαιστινιακών αυτόνομων εδαφών και του Ισραήλ, επαναλαμβάνονται, σήμερα, στο Κάιρο οι ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες για τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών, οι οποίες είχαν διακοπεί μετά τη βομβιστική επίθεση στη Νετάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ