Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μια "νίκη" όλο και πικρότερη...

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Μερικές χιλιάδες Μοσχοβίτες πήραν μέρος την Κυριακή, 5 Φλεβάρη, σε μια ακόμα αντιπολεμική συγκέντρωση, που οργάνωσε το κίνημα "Λαϊκή Αντίσταση", που πρόσφατα δημιούργησαν η πρώην βουλευτής της ΕΣΣΔ Σαζί Ουμαλάτοβα και άλλοι ανεξάρτητοι παράγοντες της ρωσικής Αριστεράς. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ρωσικής Κομμουνιστικής Ενωσης, που εκφράζει όλα τα κομμουνιστικά κόμματα (πλην του ΚΚΡΟ) και του κινήματος "Εργαζόμενη Ρωσία". Οι αντιπολεμικές διαθέσεις αυξάνουν σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που παρουσίασε το τέταρτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης, υπέρ την απομάκρυνσης του υπουργού Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ τάσσεται το 53% των Ρώσων, κατά της απομάκρυνσης το 18%, ενώ το 29% δυσκολεύτηκε να απαντήσει. Επίσης, το 52% των Ρώσων θεωρεί πως πραγματικοί πατριώτες είναι αυτοί που απαιτούν σήμερα να σταματήσει ο πόλεμος στην Τσετσενία. Αντίθετα, το 19% θεωρεί πως πατριώτες είναι εκείνοι που ζητούν να συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη, ενώ το 29% δυσκολεύτηκε να απαντήσει.

Οσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην Τσετσενία, αυξάνεται το μίσος ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές. Τις τελευταίες μέρες, τα ρωσικά ΜΜΕ παρουσιάζουν καταγγελίες για απαράδεκτη συμπεριφορά Ρώσων στρατιωτικών απέναντι στον άμαχο πληθυσμό στις "απελευθερωμένες περιοχές". Οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις κάνουν αυθαίρετες συλλήψεις πολιτών, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, περνούν από "φιλτράρισμα" σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μοζντόκ (Βόρεια Οσετία). Οπως κατήγγειλε από το τέταρτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης πρώην κρατούμενος σ' αυτό το στρατόπεδο, ο οποίος, μάλιστα, στο επάγγελμα είναι ανακριτής, οι συνθήκες στο στρατόπεδο είναι απάνθρωπες και βάναυσες, ενώ γίνονται και κακοποιήσεις των συλληφθέντων. Από την άλλη μεριά, τελευταία, αξιωματούχοι της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Ινγκουσετίας σημειώνουν τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης στην περιοχή. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ινγκουσετίας στρατηγός Μπ. Αγκάποφ, παρατηρούνται κρούσματα χρήσης στρατιωτικής βίας από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις σε βάρος του αμάχου πληθυσμού αυτής της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τώρα την πορεία της επιχείρησης στην Τσετσενία, φαίνεται πως σταδιακά οι ένοπλοι υποστηρικτές του Τζοχάρ Ντουντάγεφ εγκαταλείπουν το Γκρόζνι προς δυο κατευθύνσεις - προς την πόλη Γκουντερμέζ, 40 χιλιόμετρα απότο Γκρόζνι, και προς τα βουνά της Τσετσενίας. Η αντίσταση και η υποχώρησή τους είναι οργανωμένη. Αυτό φαίνεται και από τις απώλειες που προκαλούν στο ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με τις πιο γενικές εκτιμήσεις, οι απώλειες του ρωσικού στρατού είναι σε ρυθμούς 3 - 4 φορές μεγαλύτερες απ' ό,τι αυτές του σοβιετικού στρατού στο Αφγανιστάν. Στο μεταξύ, τα ρωσικά στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Γκρόζνι, φέροντας "πλήρως σε πέρας το καθήκον τους στην αποσχισθείσα Δημοκρατία του Βόρειου Καυκάσου", τόνισε ο υπουργός Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ. Ωστόσο, αυτόνομες ομάδες Τσετσένων δρουν στην πόλη που έχει μεταβληθεί σε ερείπια. Οι Τσετσένοι κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος ΣΟΥΧΟΙ - 25.

Τέλος, το υποστηριζόμενο από το Κρεμλίνο Προσωρινό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης στην Τσετσενία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκοτώνουν αθώους ανθρώπους, πραγματοποιούν τρομοκρατικούς βομβαρδισμούς, λεηλατούν και ληστεύουν, με αποτέλεσμα να αναγκάζουν πολλούς Τσετσένους, που μέχρι τώρα ήταν πιστοί στη Ρωσία, να προσχωρήσουν στις δυνάμεις του Ντουντάγεφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ