Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Σύγκρουση Προέδρου - Κοινοβουλίου

ΒΑΡΣΟΒΙΑ (ανταπόκριση Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ). -

Ο πολιτικός σάλος, που έχει δημιουργηθεί στην Πολωνία τον τελευταίο καιρό, συνεχίστηκε και χτες όταν ο Πρόεδρος της χώρας Λεχ Βαλέσα ζήτησε από το Κοινοβούλιο να αυτοδιαλυθεί, απειλώντας πως, "αν δεν το κάνετε εσείς, τότε θα πάρω εγώ την απόφαση".

Ομως, το περασμένο Σάββατο η Βουλή της χώρας είχε πάρει μια σημαντική απόφαση, όπου υποστηρίζεται πως δεν υπάρχουν λόγοι για τη διάλυσή της, ενώ αναφέρεται πως, αν ο Βαλέσα προβεί σε κάτι τέτοιο, τότε αυτός θα είναι υπεύθυνος για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί. Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 376 βουλευτές (συμπεριλαμβανομένων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης) και κατά 16, ενώ υπήρχαν και 16 αποχές.

Ο Πρόεδρος Βαλέσα κατηγορεί την κυβέρνηση του Βαλντεμάρ Πάβλακ για την καθυστέρηση που υπάρχει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ότι παραμένει παθητικός στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Χαρακτηριστικά έχει πει πως η κυβέρνηση λειτουργεί σαν "χαλασμένο σηματοδότης - όπου το κίτρινο αναβοσβήνει συνέχεια" και τίποτα δε γίνεται.

Ο Πάβλακ, ο οποίος δέχεται κριτική από τα μέλη του συνασπισμού που ηγείται, επειδή δεν τους συμβουλεύεται, δήλωσε το Σάββατο πως είναι έτοιμος να μοιραστεί την εξουσία και τις ευθύνες με τον Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ηγέτη της "Συμμαχίας της Δημοκρατικής Αριστεράς". Ο τελευταίος αναμένεται να είναι ο κύριος αντίπαλος του Βαλέσα στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν πως ο Πρόεδρος της χώρας δεν έφερε αντίρρηση να ηγηθεί ο Κβασνιέφσκι της κυβέρνησης, επειδή με αυτόν τον τρόπο ο τελευταίος θα χάσει (όπως πιστεύει) μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς του.

Σ' αυτόν τον πόλεμο των κορυφών παίρνει μέρος και η καθολική Εκκλησία, που πρότεινε να γίνει διαμεσολαβητής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ