Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Διάλειμμα» ισραηλινών επιδρομών, κλιμάκωση εσωτερικά

Οι χειρότερες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων αστυνομικών και μελών της «Χαμάς» την Κυριακή πυρπόλησαν το, ήδη, ηλεκτρισμένο κλίμα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Οι χειρότερες συγκρούσεις, που έγιναν ποτέ, μεταξύ Παλαιστινίων αστυνομικών και μαχητών της «Χαμάς» σημειώθηκαν την Κυριακή, προκαλώντας ξέσπασμα οργής των πρώτων κατά της Παλαιστινιακής ηγεσίας και κάνοντας ακόμη εκρηκτικότερο το κλίμα στη Λωρίδα της Γάζας. Εξοργισμένοι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί εισέβαλαν, χτες, πυροβολώντας στον αέρα, μέσα στο κτίριο του Παλαιστινιακού κοινοβουλίου στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη με το κοινοβούλιο στη Ραμάλα.

Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονταν αγανακτισμένοι για την έλλειψη εκπαίδευσης και πυρομαχικών που αντιμετωπίζουν, τονίζοντας ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν τους εξοπλισμένους σαν αστακούς μαχητές της «Χαμάς». Στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχουν 18.000 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι μισοί φέρουν όπλο και ακόμη και αυτοί έχουν δικαίωμα σε ελάχιστες σφαίρες. Απέναντί τους, βρίσκονται τουλάχιστον 5.000 υπερεξοπλισμένοι και καλά εκπαιδευμένοι μαχητές της «Χαμάς».

Τα πνεύματα οξύνθηκαν στο μη περαιτέρω την Κυριακή. Ενας από τους γιους του δολοφονημένου, πριν από 2 χρόνια, ηγέτη της «Χαμάς» Ραντίσι, διαπληκτίστηκε με απλό πολίτη στον προσφυγικό καταυλισμό Σαάτι της πόλης της Γάζας και κάλεσε σε βοήθεια ενόπλους της «Χαμάς». Ο πολίτης κάλεσε την αστυνομία. Η αντιπαράθεση εξελίχθηκε σε σκληρή μάχη που διήρκεσε περισσότερες από 6 ώρες τόσο στο Σαάτι όσο και σε άλλες συνοικίες της πόλης της Γάζας. Η «Χαμάς» κατέστρεψε αστυνομικά τμήματα, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκε 1 αστυνομικός διοικητής και 2 πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν περισσότερα από 50 άτομα, πολίτες και αστυνομικοί.

Το συμβάν αυτό, το χειρότερο μεταξύ αστυνομίας και «Χαμάς», φαίνεται ότι «ξεχείλισε το ποτήρι». Το παλαιστινιακό κοινοβούλιο ενέκρινε, χτες, με 45 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 5 αποχές, αίτημα διάλυσης της κυβέρνησης Κορέι και αποπομπής του υπουργού Εσωτερικών, Νάσερ Γιουσέφ, και όλων των επικεφαλής ασφαλείας, εκτιμώντας ότι ευθύνονται για το χάος που επικρατεί, κυρίως, στη Λωρίδα της Γάζας. Το αίτημα απευθύνεται στον Πρόεδρο Αμπάς με διορία 2 ημερών. Ο Αμπάς αρκέστηκε, χτες, να επαναλάβει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δε θα ανεχτεί άλλο την αναρχία.

«Παγώνουν» οι ισραηλινές επιχειρήσεις

Τη διακοπή μέχρι νεοτέρας των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων και των επιδρομών κατά της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε, την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός. Δε δόθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των στρατευμάτων από την περίμετρο της Γάζας, ούτε σταμάτησαν οι επιχειρήσεις «σκούπα» στη Δυτική Οχθη, όπου χτες συνελήφθησαν άλλοι 40 Παλαιστίνιοι. Εκτιμάται, πάντως, ότι η ισραηλινή απόφαση σχετίζεται περισσότερο με την έναρξη, χτες, του εορταστικού τριήμερου για την εβραϊκή Πρωτοχρονιά, κατά το οποίο τα παλαιστινιακά εδάφη θα παραμείνουν αυστηρά αποκλεισμένα και κανένας Παλαιστίνιος από αυτά δε θα έχει δικαίωμα εισόδου στο Ισραήλ. Τις τελευταίες μέρες έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 1.350 Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης που εισήλθαν στο Ισραήλ, χωρίς άδεια, γεγονός σύνηθες για τους Παλαιστινίους εργάτες στο Ισραήλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκληραίνει την κατοχική βία κατά των Παλαιστινίων (2018-01-03 00:00:00.0)
Ο αποκλεισμός συνεχίζεται (2008-01-29 00:00:00.0)
Αναμένοντας τις συνομιλίες στη Μέκκα, συνεχίζεται η ένταση (2007-01-30 00:00:00.0)
Αυξάνονται νεκροί και τραυματίες στη Β. Γάζα (2004-10-06 00:00:00.0)
Ισραηλινή κλιμάκωση με νέα πολύνεκρη εισβολή (2004-03-08 00:00:00.0)
Κατάσταση συναγερμού στο Ισραήλ (2001-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ