Τετάρτη 3 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Σκληραίνει την κατοχική βία κατά των Παλαιστινίων
  • Νέα επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας
  • Απαγγελία 12 κατηγοριών σε 16χρονη που αντιστέκεται μαζί με το λαό της

Η 16χρονη Παλαιστίνια αντιμετωπίζει με θάρρος τις διώξεις του ισραηλινού κράτους

Copyright 2018 The Associated

Η 16χρονη Παλαιστίνια αντιμετωπίζει με θάρρος τις διώξεις του ισραηλινού κράτους
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέα επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν χτες ξημερώματα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη με αφορμή την εκτόξευση ρουκέτας από παλαιστινιακή περιοχή. Τα ισραηλινά βομβαρδιστικά προκάλεσαν κυρίως υλικές ζημιές σε κτιριακό συγκρότημα που φέρεται πως ανήκε στην ισλαμική οργάνωση «Χαμάς» στη νότια περιοχή Χαν Γιούνες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις «θεωρούν τη "Χαμάς" μοναδική υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας». Ωστόσο, χτες, η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» διαπίστωσε πως στη Λωρίδα της Γάζας «χτυπά η ωρολογιακή βόμβα» της επόμενης σύγκρουσης με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις και πως Αιγύπτιοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν Ισραηλινούς ομολόγους τους να μην κλιμακώσουν την ένταση με τη «Χαμάς» γιατί η περαιτέρω όξυνση θα αποτρέψει την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, που έως σήμερα διατηρεί η ισλαμική οργάνωση.

Αυτά ενώ δεν έχει κατασιγάσει ούτε στο ελάχιστο η έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής απέναντι στην πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να κηρύξει την Ιερουσαλήμ «πρωτεύουσα» του Ισραήλ.

Προχτές, ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στις ΗΠΑ, Χουσάμ Ζόμλοτ, μετέβη στη Ραμάλα για διαβουλεύσεις με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, και του δόθηκε η εντολή να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση έγινε μετά τη νέα προειδοποίηση του Προέδρου Αμπάς πως δεν θα αποδεχθεί κανένα αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο. Η εξέλιξη προκάλεσε νέα αναβολή της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, σε Αίγυπτο και Ισραήλ, που ανακοινώθηκε πως θα γίνει εντός του μηνός αντί για τις 5/1.

Ακολούθως, η παλαιστινιακή ηγεσία καταδίκασε ψήφισμα της Κεντρικής Επιτροπής του ισραηλινού δεξιού κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, που ζήτησε την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης στο Ισραήλ. Επέκρινε τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι το ψήφισμα «δεν θα μπορούσε να περάσει χωρίς την πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης».

Επίσης χτες, το ισραηλινό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τροπολογία που καθιστά δυσκολότερη την παραχώρηση τμημάτων της Ιερουσαλήμ σε μελλοντική «ειρηνευτική» συμφωνία με τους Παλαιστίνιους.

Κατηγορίες σε βάρος της 16χρονης Ταμίμι

Μέσα σε όλα αυτά, αίσθηση προκαλεί διεθνώς η απόφαση εισαγγελέα ισραηλινού στρατοδικείου να απαγγείλει 12 (!) κατηγορίες σε βάρος της 16χρονης Παλαιστίνιας Αχεντ Ταμίμι επειδή διαπληκτίστηκε με Ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Οχθη, ενώ προηγουμένως οι κατοχικές δυνάμεις είχαν πυροβολήσει 14χρονο ξάδελφό της και είχαν εισβάλει στο σπίτι της!

Η 16χρονη Ταμίμι έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια, πριν καν μπει στην εφηβεία, καθώς από μικρή δεν δίσταζε να έρθει σε σύγκρουση με πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ