Τετάρτη 3 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Διεργασίες μεταξύ Βορρά - Νότου με φόντο ευρύτερες κόντρες

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Τσο Μιούνγκ-γκιόν διατύπωσε χτες πρόταση της κυβέρνησής του προς την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας για τη διεξαγωγή υψηλόβαθμων διμερών συνομιλιών, με θέμα την ενδεχόμενη συμμετοχή της Πιονγιάνγκ στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν στη νοτιοκορεατική πόλη Πιονγκτσανγκ, τον επόμενο Φλεβάρη. Μάλιστα, ο Τσο πρότεινε συγκεκριμένα την 9η Γενάρη ως ημερομηνία για μια συνάντηση Βορρά - Νότου, προσθέτοντας ότι η Σεούλ είναι διαθέσιμη να συζητήσει άλλες πλευρές μιας τέτοιας συνάντησης αλλά και αναφέροντας πως «ελπίζουμε ότι ένας πιθανός διάλογος θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των διμερών δεσμών στο μέλλον».

Η πρόταση της Σεούλ έγινε μετά το ενδιαφέρον που εξέφρασε η Βόρεια Κορέα για το ενδεχόμενο να πάρει μέρος στους Αγώνες, όπως φάνηκε και στο μήνυμα του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν για τη νέα χρονιά. Συγκεκριμένα, ο Ουν υποστήριξε ότι στην Κορεατική Χερσόνησο «δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αποφύγουμε ένα ολοκαύτωμα πυρηνικού πολέμου που επιβάλλουν δυνάμεις από το εξωτερικό, να αφεθούμε μόνοι μας να πετύχουμε την εθνική επανένωση, εκτός αν τερματίσουμε αυτήν την αφύσικη κατάσταση», υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση «απαιτεί ότι τώρα βορράς και νότος θα βελτιώσουν τις σχέσεις τους και θα πάρουν αποφασιστικά μέτρα για να πετύχουν ένα ρήγμα για την ανεξάρτητη επανένωση χωρίς εμμονές από τις περασμένες μέρες». Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε «κατάρρευση» του «συντηρητικού «καθεστώτος» στη νότια Κορέα (σ.σ. μετά τις τελευταίες εκλογές, τη φιλελεύθερη κυβέρνηση διαδέχτηκε νέο σχήμα, με κυρίαρχες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις), προσθέτοντας ωστόσο ότι «τίποτα δεν άλλαξε στις σχέσεις βορρά και νότου».

Κατά τ' άλλα, ο Ουν υποστήριξε ότι η χώρα του «τελικά απέκτησε ένα ισχυρό και αξιόπιστο μέσο αποτροπής πολέμου που καμία δύναμη και τίποτα δεν μπορεί να ακυρώσει. Οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας είναι ικανές να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν κάθε πυρηνική απειλή από τις ΗΠΑ και διαθέτουν ένα ισχυρό αποτρεπτικό μέσο που εμποδίζει την έναρξη ενός περιπετειώδους πολέμου. Οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε με κανέναν τρόπο να τολμήσουν να προκαλέσουν πόλεμο ενάντια σε μένα και τη χώρα μας. Το σύνολο της επικράτειάς τους βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των πυρηνικών μας όπλων και το κουμπί για ένα πυρηνικό χτύπημα βρίσκεται στο γραφείο μου. Οι ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζουν καθαρά ότι αυτό δεν είναι απειλή αλλά η πραγματικότητα».

Στην Κίνα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ καλωσόρισε το ενδεχόμενο συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών.

Στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε για το ενδεχόμενο επαφών μεταξύ των δύο χωρών της Χερσονήσου ότι «οι κυρώσεις και "άλλες πιέσεις" αρχίζουν να έχουν μεγάλη επίπτωση στη Βόρεια Κορέα. Οι στρατιώτες δραπετεύουν επικίνδυνα προς τη Νότια Κορέα. Ο ειδικός στους πυραύλους (σ.σ. ο Βορειοκορεάτης ηγέτης) τώρα θέλει να συνομιλήσει με τη Νότια Κορέα για πρώτη φορά. Μπορεί να είναι καλά νέα, μπορεί όχι - θα δούμε!».

Να σημειώσουμε πάντως ότι η πιθανότητα συνομιλιών μεταξύ Σεούλ - Πιονγιάνγκ εμφανίζεται σε μία περίοδο που και η ρωσική κυβέρνηση προβάλλει με θέρμη την ετοιμότητά της να συμβάλλει ακόμα και ως διαμεσολαβητής στην επανέναρξη του διαλόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ