Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ισοπεδώνουν πόλεις στα σύνορα με Συρία

Από τις μάχες στην πόλη Ραμάντι, όπου η αντίσταση απαντάει στις επιθέσεις των δυνάμεων κατοχής

Associated Press

Από τις μάχες στην πόλη Ραμάντι, όπου η αντίσταση απαντάει στις επιθέσεις των δυνάμεων κατοχής
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εκτεταμένες επιχειρήσεις από αέρος και εδάφους βρίσκονται σε εξέλιξη, για άλλη μια φορά, στο Δυτικό Ιράκ, όπου οι κατοχικές δυνάμεις, διατεινόμενες ότι «κυνηγούν τρομοκράτες», έχουν σπείρει το θάνατο, ισοπεδώνοντας σπίτια και εγκλωβίζοντας χιλιάδες πολίτες. Η επιχείρηση «Σιδερένια Γροθιά» ξεκίνησε το Σάββατο, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1.000 Αμερικανών στρατιωτών, και μέχρι χτες, επισήμως, είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 36 αντάρτες, ενώ δεν αναφέρονταν οι απώλειες μεταξύ των πολιτών, αλλά και των κατοχικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ειδησεογραφικά ανεξάρτητα πρακτορεία, αλλά και τις καταγγελίες που έγιναν από την ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί για το Ιράκ», στο επίκεντρο της κατοχικής δίνης έχουν βρεθεί οι πόλεις Καραμπίλα, Σάντα και Ρουμάνα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σε αυτές είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες κάτοικοι της γειτονικής αλ Κάιμ, όταν πριν από μερικές εβδομάδες οι κατοχικές δυνάμεις ισοπέδωναν με το ίδιο πρόσχημα τη δική τους πόλη.

Με βάση τις υπάρχουσες μαρτυρίες, ελικόπτερα και αεροσκάφη σφυροκοπούν κατοικημένες περιοχές, ενώ κατοχικοί στρατιώτες κάνουν έρευνα από σπίτι σε σπίτι. Υδροδότηση και ηλεκτροδότηση έχουν σχεδόν διακοπεί στις περισσότερες περιοχές, ενώ αλλόφρονες οι πολίτες προσπαθούν να βρουν καταφύγιο μέσα στα σπίτια τους, χωρίς αυτό να είναι πάντα εφικτό, αφού πολλά έχουν επιταχθεί από τις κατοχικές δυνάμεις. Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί στις περισσότερες περιοχές, ενώ από την κατοχική λαίλαπα δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα που δέχονται καταιγισμό κατοχικών πυρών.

Παραλλήλως, σκληρές μάχες μαίνονταν και χτες για πολλοστή ημέρα και στο Ραμάντι. Ενοπλοι μασκοφόροι έλεγχαν τους περισσότερους δρόμους, ενώ κάτοικοι έστησαν πανηγύρια γύρω από δύο κατεστραμμένα, από τους αντάρτες, οχήματα. Βομβιστικές επιθέσεις, με στόχο Ιρακινούς αστυνομικούς, έγιναν και στη Χίλα, όπως και στο Κιρκούκ, ενώ στη Μοσούλη δολοφονήθηκε γυναίκα βουλευτής της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν.

Στο Μπαϊτζί, χτες, ο «υπουργός» Πετρελαίου Ιμπραχίμ Μπαχρ αλ Ούλουμ γλίτωσε την τελευταία στιγμή όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά της αυτοκινητοπομπής του, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 σωματοφύλακές του και να τραυματιστούν άλλοι 2. Παρ' όλα αυτά, οι κατοχικές δυνάμεις επιμένουν ότι «όλα βρίσκονται υπό έλεγχο» διευκρινίζοντας ότι «οι τελευταίες επιχειρήσεις στοχεύουν στην επικράτηση ηρεμίας ενόψει του δημοψηφίσματος της 15ης Οκτωβρίου». Επίσης, οι κατοχικές δυνάμεις διέψευσαν κατηγορηματικά ότι απήχθησαν από την «αλ Κάιντα» 2 πεζοναύτες στην περιοχή του Ραμάντι, οι οποίοι, με βάση το τελεσίγραφο που φέρεται να έδωσε η οργάνωση για απελευθέρωση γυναικών κρατουμένων, θα πρέπει να εκτελέστηκαν χτες.

Σφοδρή κόντρα Ταλαμπανί - Τζαφάρι

Σαν να μην έφθανε η κατάσταση χάους, που είναι προφανές ότι επικρατεί στις περισσότερες περιοχές του Ιράκ, λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα για το «σχέδιο συντάγματος», σοβαρές αντιπαραθέσεις έχουν ξεσπάσει και στους κόλπους της ιρακινής «κυβέρνησης». Ο Κούρδος Πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί κατηγόρησε το σιίτη «πρωθυπουργό» Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι ότι «καταχράται την εξουσία, τη μονοπωλεί και δε δίνει καμία σημασία στους Κούρδους εταίρους του». Με αυτό ακριβώς το επιχείρημα, ο Ταλαμπανί ζήτησε την παραίτηση του Τζαφάρι, ο οποίος απαξίωσε ακόμη και να απαντήσει.

Αν κανείς σε αυτήν τη νέα κόντρα προσθέσει τη διαρκώς εντεινόμενη όξυνση με τη σουνιτική κοινότητα, που έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή της στο «σχέδιο συντάγματος», θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο το «σύνταγμα» να εγκριθεί στο δημοψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ