Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης

Το Σαββατοκύριακο, 1-2 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας το λεγόμενο Συνέδριο των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας. Στο συνέδριο, σύμφωνα με τους οργανωτές, συμμετείχαν πάνω από 900 αντιπρόσωποι, που εκπροσωπούσαν δεκάδες πολιτικές, κοινωνικές και «μη κυβερνητικές οργανώσεις» της χώρας. Σκοπός του συνεδρίου η επιλογή κοινού υποψήφιου προέδρου της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης», ο οποίος θα αντιπαρατεθεί με τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε παρουσία δεκάδων ξένων προσκαλεσμένων, από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, καθώς επίσης του πρέσβη των ΗΠΑ και άλλων πρεσβευτών δυτικών χωρών στο Μινσκ.

Οι βασικές πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στη «δημοκρατική αντιπολίτευση» πρότειναν τους δικούς τους υποψηφίους. Ετσι το δεξιό φιλελεύθερο κόμμα πρότεινε τον Α. Λεμπέντκο, το σοσιαλδημοκρατικό τον Σ. Σουσκέβιτς και το Κόμμα των κομμουνιστών της Λευκορωσίας, τον Σ. Καλιάκιν, ενώ από «μη κυβερνητικές οργανώσεις» προτάθηκε ο «ανεξάρτητος» πανεπιστημιακός Α. Μιλινκέβιτς. Τελικά, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας πέρασαν οι Λεμπέντκο και Μιλινκέβιτς και με μικρή διαφορά ψήφων ο Αλεξάντρ Μιλινκέβιτς εκλέχτηκε κοινός υποψήφιος πρόεδρος της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης». Μετά την εκλογή του, ο Μιλινκέβιτς δήλωσε πως η νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2006 θα εξαλείψει το «αυταρχικό καθεστώς του Λουκασένκο και θα επαναφέρει τις δημοκρατικές αρχές στη χώρα».

Να σημειωθεί πως ο Μιλινκέβιτς είναι φυσικο-μαθηματικός κι έχει σπουδάσει σε Γαλλία και ΗΠΑ και πέρα από τη δραστηριοποίησή του σε «μη κυβερνητικές οργανώσεις», ήταν πριν μερικά χρόνια εκπρόσωπος του γνωστού «Ιδρύματος Σόρος» στη Λευκορωσία.

Στο μεταξύ το Σάββατο 8/10 θα πραγματοποιηθεί το 8ο (40ό) έκτακτο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Λευκορωσίας με μοναδικό θέμα τη στάση του ΚΚΛ στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Γκεόργκι Αταμάνοφ, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΛ και βουλευτής, η ηγεσία του ΚΚΛ «θα εισηγηθεί στο συνέδριο να προτείνει το ΚΚΛ τον Αλεξάντρ Λουκασένκο ως κοινό υποψήφιο των πατριωτικών δυνάμεων. Η φιλοδυτική αντιπολίτευση καθόρισε τον κοινό της υποψήφιο. Αντίστοιχα θα πρέπει να πράξουν και οι πατριωτικές δυνάμεις», δήλωσε ο Γ. Αταμάνοφ.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ