Τρίτη 30 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναμένοντας τις συνομιλίες στη Μέκκα, συνεχίζεται η ένταση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Θετικά αντέδρασαν «Χαμάς» και «Φατάχ» στην πρόσκληση της σαουδαραβικής ηγεσίας να συνομιλήσουν εκτάκτως στη Μέκκα, προκειμένου να τερματιστεί η αιματηρή ενδο-παλαιστινιακή διαμάχη, που κλιμακώθηκε ανησυχητικά τις τελευταίες μέρες. Υπέρ της σαουδαραβικής πρότασης τάχθηκαν Αίγυπτος και Συρία. Εντούτοις, δεν ορίστηκε ημερομηνία.

Μέχρι να γίνει αυτό, οι νεκροί από τις ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις, στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνουν καθημερινά, φθάνοντας τους 32 από την Πέμπτη, μεταξύ των οποίων και γυναικόπαιδα, ενώ οι τραυματίες μετρούνται σε 100. Χτες, άλλοι 5 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μέλη και των δύο οργανώσεων. Οι δύο οργανώσεις αλληλοκατηγορήθηκαν εκ νέου για απαγωγές στελεχών τους και επιθέσεις, ενώ ο υπαρχηγός της «Χαμάς» Μούσα Αμπού Μαρζούκ ανακοίνωνε ότι «δε γίνονται συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης, γιατί η Φατάχ δείχνει έλλειψη σοβαρότητας». Ο Μαρζούκ, πάντως, αρνήθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος εμφυλίου, διαπίστωση που έκανε, λίγο νωρίτερα, έτερος αξιωματούχος της «Χαμάς».

Χτες, οικογένειες, στην πόλη της Γάζας, εγκατέλειπαν τα σπίτια τους για ασφαλέστερα σημεία μέσα στη Λωρίδα, ενώ πολλές περιοχές έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό, αφού επλήγησαν κατά τις συγκρούσεις και μετασχηματιστές ρεύματος. Αργά το βράδυ, μεταδόθηκε ότι ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Σαάτι, κοντά στο σπίτι του πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια, χωρίς, τις πρώτες ώρες, να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, αν και η «Χαμάς» κατηγόρησε τη «Φατάχ», που από την πλευρά της υποστήριζε ότι η «Χαμάς» είχε κατασκευάσει τούνελ με εκρηκτικά κάτω από τους δρόμους που διασχίζει, συνήθως, ο Πρόεδρος Αμπάς.

Πρώτη επίθεση αυτοκτονίας μετά από 9 μήνες

Τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, εκτός του καμικάζι, χτες το πρωί, στο τουριστικό θέρετρο Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν η ισλαμιστική «Τζιχάντ» και οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», με την πρώτη να υποστηρίζει ότι ήταν «μήνυμα προς τους Παλαιστινίους για το ποιος είναι ο εχθρός προκειμένου να τερματιστούν οι εσωτερικές συγκρούσεις». Ο 21χρονος καμικάζι φέρεται να προέρχεται από τη Γάζα, αν και διαψεύσθηκε ότι έφθασε στο Ισραήλ μέσω Ιορδανίας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ υποσχέθηκε «ακατάπαυστο αγώνα κατά των τρομοκρατών», προειδοποιώντας ότι θα «εξεταστεί η κατάλληλη απάντηση». Την επίθεση καταδίκασαν οι ΟΑΠ, Ιταλία, Βρετανία και Λευκός Οίκος, που επέρριψε ευθύνη στην Παλαιστινιακή Αρχή! Η «Χαμάς» τόνισε ότι «πρόκειται για φυσιολογική αντίδραση απέναντι στα καθημερινά εγκλήματα του Ισραήλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ