Τρίτη 30 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συλλήψεις «τρομοκρατών», έξαρση του εθνικισμού

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.- Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι συνέλαβε 46 άτομα που φέρονται να έχουν δεσμούς με την αλ Κάιντα σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε πέντε επαρχίες της Τουρκίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι οι συλληφθέντες είναι 48. Σημειώνεται ότι στην αλ Κάιντα είχε αποδοθεί η επίθεση του Νοέμβρη του 2003 στην Ιστανμπουλ στην HSBC και το βρετανικό προξενείο.

Στο μεταξύ, σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο άλλα δύο περιστατικά που εντάσσονται στην έξαρση του σοβινισμού στην Τουρκία: Αγνωστοι πετροβόλησαν εκκλησία στη Σαμψούντα σε ώρα λειτουργίας σπάζοντας παράθυρα, ενώ στην ευρωπαϊκή πλευρά των στενών των Δαρδανελλίων, ένας ένοπλος κατέλαβε φέρι, υποστηρίζοντας ότι το έκανε «για την πατρίδα», ειδικότερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «φιλοαρμενικό» κλίμα στην Τουρκία μετά το φόνο του Χραντ Ντινκ.

Η αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας soL του ΚΚ Τουρκίας ανέφερε στο μεταξύ κάτι ενδιαφέρον: Η Τράμπζον (Τραπεζούντα) αποτελεί ένα «εργαστήριο εθνικισμού», σημείωσε, τονίζοντας τη δολοφονία ενός καθολικού ιερέα, την απόπειρα λιντσαρίσματος μελών της Ταγιάντ, της οργάνωσης των συγγενών των πολιτικών κρατουμένων για την αλληλοβοήθεια, και το γεγονός ότι η δολοφονία Ντινκ σχεδιάστηκε στην πόλη. Τα πάντα, ανέφερε η soL, από τη φτώχεια και την ανεργία ως τις αποτυχίες της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας (!) επιχειρείται να ενταχθούν σε ένα εθνικιστικό πλαίσιο στην πόλη, όπου έχει δημιουργηθεί μια μαζική σοβινιστική ψυχολογία. «Μια πόλη κατειλημμένη από τον ιμπεριαλισμό», σχολίασε η soL.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ