Τρίτη 30 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Σταθερά με την Κούβα της αξιοπρέπειας

Αποψη της εκδήλωσης
Αποψη της εκδήλωσης
Μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα «Τρίτση» του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου της Αθήνας για τους φίλους της Κούβας που κατέφθασαν την Κυριακή το πρωί για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης με την ευκαιρία των 48 χρόνων από τη Νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο Κουβανός πρέσβης, Ερμές Ερναντές Ερέρα, ο οποίος σημείωσε ότι η 28η Γενάρη είναι ταυτόχρονα η μέρα γέννησης του εθνικού ήρωα Χοσέ Μαρτί (1853-1895) και αναφέρθηκε στη νέα καμπάνια αλληλεγγύης στους «πέντε» Κουβανούς αγωνιστές, φυλακισμένους άδικα στις ΗΠΑ, που πραγματοποιούν αυτό το διάστημα οι κουβανικές νεολαιίστικες οργανώσεις με στόχο τη συνέχιση της ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την υπόθεσή τους, και υπογράμμισε τη σημαντική πρωτοβουλία του Συνδέσμου «σ' αυτή τη μάχη, η οποία συνεχίζει να συσπειρώνει κόσμο».

Παράλληλα, παρομοίασε τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, ως σημερινό Νέρωνα, αναφερόμενος στον πόλεμο στο Ιράκ και τους πάνω από 3.000 σκοτωμένους Αμερικανούς και τις εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους Ιρακινούς. Ο Ερμές Ερέρα τόνισε επίσης πως παρά τις απειλές, τους αποκλεισμούς, τους πολέμους, η Κούβα θα συνεχίσει την πορεία της και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «στην Κούβα θα υπάρχει πάντα σοσιαλισμός».

Στο βήμα ο πρέσβης της Κούβας Ε. Ερέρα
Στο βήμα ο πρέσβης της Κούβας Ε. Ερέρα
Ο Κουβανός πρέσβης υπογράμμισε πως η ανάπτυξη της οικονομίας για το 2006 έφτασε το 12,5% του ΑΕΠ, «κάτι που έγινε δυνατό με την προσπάθεια του λαού να προχωρήσουν τα προγράμματα, να αυξηθεί η παραγωγή και οι υπηρεσίες», ενώ αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα που έχει η Κούβα σε όλους τους τομείς, αλλά και στη διεθνή συνεργασία με 64 χώρες στους τομείς του Ανθρωπισμού, της Υγείας, της Παιδείας, του Αθλητισμού και της Επιστήμης.

Μίλησε μάλιστα για την προσωρινή μετάβαση της εξουσίας στον Ραούλ Κάστρο από τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ, τονίζοντας ότι ο λαός είναι ενωμένος, νιώθει σίγουρος, ενώ πρόσθεσε ότι και οι δύο θα υπάρχουν για μεγάλο διάστημα ακόμα, αλλά ακόμα και όταν δε θα υπάρχουν, ο λαός της Κούβας θα συνεχίσει μάχιμα μαζί με το ακατανίκητο Κομμουνιστικό Κόμμα να εξασφαλίζουν τη συνέχιση της επαναστατικής διαδικασίας.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Δημήτρη Μιτσιμπούνα, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες του λαού «που για 48 χρόνια από την ημέρα της νικηφόρας επανάστασης δίνουν ελπίδα και αποτελούν παράδειγμα για όλους τους λαούς του κόσμου για ένα καλύτερο αύριο», ενώ πρόσθεσε ότι «δίνει καθημερινά μαθήματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, διεθνισμού, ελευθερίας».

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δύο περιόδους που σφράγισαν τη νικηφόρα πορεία της επανάστασης, δηλαδή την εισβολή στον κόλπο των Χοίρων το 1962, αλλά και την ανατροπή της ΕΣΣΔ, που δημιούργησε τεράστια προβλήματα, ωστόσο, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειές του ο λαός βγήκε πιο ενισχυμένος, με σημαντικά επιτεύγματα στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Βιοτεχνολογίας, στην εξοικονόμηση άλλων μορφών ηλεκτρικής ενέργειας, στις τέχνες, αλλά κυρίως στη διεθνιστικές υποχρεώσεις της, με αποστολές ιατρών και φαρμακευτικών υλικών όπου κρίνεται αναγκαίο.

Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομο βίντεο για την υπόθεση των 5 Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι για πάνω από 8 χρόνια στις ΗΠΑ, επειδή ξεσκέπασαν τα τρομοκρατικά σχέδια των αντικουβανικών ομάδων, που στόχο είχαν την Κούβα και το λαό της. Παραβρέθηκαν ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος της Νίκαιας, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο τέλος της εκδήλωσης εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα για τους πέντε Κουβανούς, όπου καταγγέλλονται οι διαδικασίες της δίκης, αλλά και οι συνθήκες κράτησής τους, καθώς και η στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που εξακολουθεί να τους κρατεί φυλακισμένους παρά την απόφαση του Εφετείου της 11ης Περιφέρειας της Ατλάντα τον Αύγουστο του 2005. Επιβεβαιώνεται επίσης η αλληλεγγύη στους πέντε και απαιτείται η άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ