Τρίτη 30 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑ
Πρόταση για το φυσικό αέριο

Επίσημα, πλέον, απασχολεί το σενάριο, που ήρθε στο φως, μεταξύ άλλων, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Νοέμβρη στη Ρίγα. Πρόκειται για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας διακρατικής ένωσης των χωρών που εξάγουν φυσικό αέριο, κατά το παράδειγμα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ.

Οπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, και αναμεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, την παραπάνω πρόταση κατέθεσε στις 28/1 ο ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, στον Ιγκόρ Ιβανόφ, Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, που επισκέπτεται το Ιράν.

Καταρχήν, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν και να αναπτύξουν τη συνεργασία σε όλους τους τομείς, παρά τις πρόσφατες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η πώληση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων ΤΟΡ - Μ1 στο Ιράν.

Ταυτόχρονα, ο Α. Χαμενεΐ πρόσθεσε πως «τα μισά από τα παγκόσμια αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται στη Ρωσία και το Ιράν» και πρόβαλε την ιδέα συγκρότησης μιας σχετικής ένωσης, κατά τα πρότυπα του ΟΠΕΚ, στην οποία θα μπορούσαν να προσχωρήσουν ακόμη η Αλγερία, το Κατάρ, η Λιβύη, χώρες της Κεντρικής Ασίας κ.ά.

Την πρόταση αυτή δε βιάστηκε να σχολιάσει ο Ιγκόρ Ιβανόφ, αφού όπως είναι γνωστό μέχρι στιγμής το Κρεμλίνο αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Διάφοροι όμως Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως μια τέτοια ένωση θα ενίσχυε τις θέσεις της Ρωσίας απέναντι στην ΕΕ, όπως και απέναντι σε ορισμένες από τις χώρες της ΚΑΚ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο ηγέτης του Ιράν δεν έκρυψε ότι προσδοκά «η ενεργητική συνεργασία στα ζητήματα της περιοχής, ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσία, να αποβεί αποτελεσματική στην υπόθεση της αποτυχίας των τυχοδιωκτικών σχεδίων των ΗΠΑ» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ