Τρίτη 30 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Καμπανάκι» για τη θερμοκρασία του πλανήτη

ΠΑΡΙΣΙ.-

Αρχισε, χθες, στη γαλλική πρωτεύουσα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η τέταρτη, κατά σειρά, διάσκεψη εμπειρογνωμόνων από ολόκληρο τον κόσμο με θέμα τις κλιματολογικές αλλαγές. Η διάσκεψη, που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή 500 επιστημόνων στο κτίριο της UNESCO, έχει ως στόχο να καταλήξει σε μια πολυσέλιδη έκθεση, που θα παρουσιαστεί στον ΟΗΕ.

Βασικοί άξονες της έκθεσης θα είναι η επιστημονική καταγραφή της παρούσας κατάστασης, η καταγραφή των συνεπειών και των δυνατοτήτων προσαρμογής του πλανήτη στις νέες κλιματολογικές συνθήκες, καθώς και η παράθεση σειράς προτάσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων που ενοχοποιούνται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να φέρουν και το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης. Οπως επισημάνθηκε, σκοπός είναι μέχρι το 2010 να έχει υιοθετηθεί μια κοινή παγκόσμια διαφορετική πολιτική για το περιβάλλον, καθώς οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι, με βάση τους σημερινούς ρυθμούς, μέχρι το 2100 η θερμοκρασία της Γης θα έχει αυξηθεί κατά 1,4 - 5,8 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας δραματικές αλλαγές. Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι τεχνοκρατικό, αλλά πρωτίστως πολιτικό και απαιτεί ριζικότερες αλλαγές για να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης.

Τη διάσκεψη αυτή, που αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της την Παρασκευή, θα ακολουθήσει διήμερη σύνοδος που διοργανώνει ο Πρόεδρος Σιράκ, με ανάλογο θέμα, και τη συμμετοχή εκπροσώπων από 60 χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ