Τρίτη 30 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Αρχισαν τα παζάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι επίσημες διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης ξεκίνησαν χτες με τις συναντήσεις του Σέρβου Προέδρου, Μπόρις Τάντιτς, με στελέχη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται. Σήμερα, έχουν προγραμματιστεί ανάλογες συναντήσεις του Σέρβου Προέδρου με στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα) και του λεγόμενου κόμματος των οικονομολόγων «G-17».

Ωστόσο, η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές μέρες (αν όχι βδομάδες...) και θεωρείται σίγουρο πως θα έχει κάποιες επιπτώσεις και στη διαδικασία επιβολής καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο. Ηδη χτες, στελέχη του κόμματος του Σέρβου απερχόμενου πρωθυπουργού, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση, για ηθικούς λόγους, δε δικαιούται να συνεχίσει την άσκηση ουσιαστικής εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δεχτεί την ερχόμενη Παρασκευή (2 του Φλεβάρη) τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισαάρι. Παράλληλα, εκπρόσωπος του Αχτισαάρι δήλωσε πως ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο δεν πρόκειται να αλλάξει το χρονοδιάγραμμά του για τον καθορισμό του νέου καθεστώτος της περιοχής και πως θα επιχειρήσει συναντήσεις με τη σερβική ηγεσία καθώς και με εκείνη των Κοσσοβάρων Αλβανών, προκειμένου να τους παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του για το καθεστώς της περιοχής.

Το ίδιο 24ωρο, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, έσπευσε να εκφράσει την πλήρη υποστήριξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις προτάσεις Αχτισαάρι για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, καλώντας παράλληλα και όλες τις χώρες της Βαλκανικής να κάνουν το ίδιο... Επιπλέον, επανέλαβε με νόημα πως η ΝΑΤΟική στρατιωτική δύναμη (KFOR) που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο είναι «σε κατάσταση επαγρύπνησης» και σε πλήρη ετοιμότητα «να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο». Πάντως, αρκετές ώρες πριν τη δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ σημειώθηκε βομβιστική επίθεση έξω απ' τα γραφεία του κόμματος «Δημοκρατική Ενωση Κοσσυφοπεδίου» στην πόλη Γκίλιανε, με αποτέλεσμα μόνο υλικές ζημιές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ