ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Απρίλη 1995
Σελ. /27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα δανείζεται για το Δημόσιο

Στην Τράπεζα της Ελλάδος ανατίθεται ο εξωτερικός δανεισμός της χώρας, καθώς και η διαχείριση του εξωτερικού χρέους

Τη σύναψη δανείων σε ξένο νόμισμα καθώς και τη διαχείριση του εξωτερικού δημόσιου χρέους, αναλαμβάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Κυριαζίδη,που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 30 Μάρτη 1995.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι εξουσιοδοτείται η Τράπεζα της Ελλάδος, να προβεί στις πράξεις αυτές (σύναψη δανείων, διαχείριση εξωτερικού δημόσιου χρέους) ενεργώντας ως εντολοδόχος του ελληνικού Δημοσίου. Στο παρελθόν και μέχρι τις 31/12/93, η Τράπεζα της Ελλάδος, προχωρούσε η ίδια σε συμβάσεις δανείων από το εξωτερικό, τα δε ποσά των δανείων αυτών, διέθετε στη συνέχεια στο ελληνικό Δημόσιο. Από την 1/1/94 και στα πλαίσια των αλλαγών που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο δανειστής από τις ξένες χρηματαγορές, είναι το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο, η δε Τράπεζα της Ελλάδος εκτελεί πλέον χρέη εξουσιοδοτημένου εντολοδόχου του τελευταίου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υπήρξαν - και ίσως δεν έχουν εγκαταλειφθεί οριστικά - σκέψεις, οι οποίες είδαν και το φως της δημοσιότητας, για την ανάθεση της διαχείρισης του εξωτερικού δημόσιου χρέους(το οποίο στις 31/12/94 είχε διαμορφωθεί στα 5,4 τρισ. δραχμές), να ανατεθεί σε ιδιωτικούς φορείς (τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρίες κ.λπ). Η πατρότητα όμως της ιδιωτικής διαχείρισης του δημόσιου χρέους ανήκει στην κυβέρνηση της ΝΔ και ειδικά στον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας Στ. Μάνο,ο οποίος διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με το ιδιωτικό τραπεζικό - χρηματιστηριακό κεφάλαιο της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την απόφαση, η άντληση κεφαλαίων από εξωτερικό δανεισμό, στόχο έχει την κάλυψη των εκάστοτε δανειακών αναγκών του Δημοσίου. Η δε Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, καταρτίζει το ετήσιο πρόγραμμα εξωτερικού δανεισμού, διερευνά τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, συγκεντρώνει και αξιολογεί τις προσφορές πιστωτικών και άλλων χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, που προσφέρονται να καλύψουν δανειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου και εισηγείται σχετικά στο υπουργείο Οικονομικών.

Στα πλαίσια της διαχείρισης του εξωτερικού δημόσιου χρέους, η Τράπεζα της Ελλάδος, μελετά τον τρόπο δανεισμού που προσφέρουν οι ξένες τράπεζες καθώς και τις τεχνικές διαχείρισης (συμφωνία ανταλλαγής νομίσματος ή επιτοκίου, προπληρωμή δανείων, προθεσμιακές πράξεις, συμφωνίες χρηματοδοτικών δικαιωμάτων) και εισηγείται στο υπουργείο Οικονομικών.

Το ΚΚΕ στο πλευρό των ΕΒΕ Γαλατσίου

Περιοδεία και συζήτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα με καταστηματάρχες της περιοχής

Για δεύτερη φορά έφερε τη φωνή του ΚΚΕ κοντά στους επαγγελματίες του Γαλατσίου, ο βουλευτής του Κόμματος Στρ. Κόρακας. Την Παρασκευή το απόγευμα, ο βουλευτής επισκέφθηκε ξανά το εμπορικό κέντρο του δήμου, μετά την περιοδεία του πέρυσι το καλοκαίρι στις ευρωεκλογές. Αυτή τη φορά η περιοδεία δεν είχε προεκλογικό χαρακτήρα, κάτι που έγινε δεκτό θετικά από το σύνολο των καταστηματαρχών.

Η εικόνα του εμπορικού κέντρου του Γαλατσίου, δεν ήταν διαφορετική από αυτή όλης της Ελλάδας. Η κίνηση χαμηλή έως μηδενική. Μόνο τα καταστήματα με δώρα είχαν μερικούς, λιγοστούς, πελάτες λόγω των γιορτών του Πάσχα. "Τα προβλήματα μένουν και οξύνονται, ο κλάδος σας τα παλεύει, χρειάζεται αγώνας" τόνισε ο Στρ. Κόρακας για να συμπληρώσει "εμείς είμαστε στο πλευρό σας".

"Περιμένουμε να καλοκαιριάσει" ήταν η φράση που έλεγαν συχνά οι καταστηματάρχες, βλέποντας στο καλοκαίρι μια τελευταία ευκαιρία για τζίρο. "Το καλοκαίρι που ήρθα περιμένατε να χειμωνιάσει" τους θύμιζε ο βουλευτής του ΚΚΕ και τους καλούσε να συσπειρωθούν υπογραμμίζοντας πως τα προβλήματα τα δικά τους και των πελατών τους, οι οποίοι είναι εργάτες, συνταξιούχοι, νέοι, είναι κοινά και απαιτούν κοινές λύσεις.

"Στη Βουλή μας κατηγορούν σαν υποστηριχτές των "φοροφυγάδων"", έλεγε ο Στρ. Κόρακας. "Εμείς τότε τους ζητήσαμε να μας δείξουν τις φορολογικές δηλώσεις των Λάτσηδων, των Βαρδινογιάννηδων και των άλλων αφεντικών τους, αλλά μας είπαν πως αυτές είναι "εντάξει". Δεν τις έδειχναν όμως".

Ωστόσο, το πρόβλημα που αναδείχτηκε έντονα από την περιοδεία, ήταν η έλλειψη συλλόγου των ΕΒΕ, ενώ αντίθετα υπήρχε η διάθεση για συντονισμό των διεκδικήσεών τους. Ο Στρ. Κόρακας πάνω σ' αυτό απαντούσε, πως αν δεν κινητοποιηθούν τώρα, σε λίγο θα εξαφανιστούν οι μικρομεσαίοι σε όφελος των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων. "Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, είπε ο βουλευτής, για τον Μάρτη μόνο, δείχνουν πως έκλειναν καθημερινά 40 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το ποσό των ακάλυπτων επιταγών έφτασε τα 15 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο στόχος των Βρυξελλών είναι η εξαφάνισή σας" τόνισε.

Από μερικούς εμπόρους ακούστηκαν και εκφράσεις όπως "όλοι οι πολιτικοί είναι το ίδιο". Ο Στρ. Κόρακας απαντούσε "πως όταν στη Βουλή υπερασπιζόμαστε τους αγώνες των αγροτών, τους δικούς σας και των εργαζομένων, μας λένε σύσσωμοι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΟΛ.ΑΝ και ΣΥΝ "είστε 9 και είμαστε 291". Μη μας βάζετε στο ίδιο τσουβάλι λοιπόν".

Η περιοδεία του βουλευτή έκλεισε με ομιλία του στους Λεσβιώτες που ζουν στο Γαλάτσι, όπου τους παρουσίασε τα γενικότερα προβλήματα της χώρας, την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ, ενώ σημαντικό μέρος αφιέρωσε και στα τοπικά προβλήματα της Λέσβου.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ο αγωγός θα ολοκληρωθεί το... 2016

Το 1995 συμφωνήθηκε ως έτος έναρξης του έργου που αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ελλάδα και το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2016. Αυτό ορίζει το Προσάρτημα της 1ης Ιούλη 1993 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Διακρατική Συμφωνία της 7ης Οκτώβρη 1987 για την προμήθεια του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, που κυρώθηκε με νόμο και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 7ης Απρίλη 1995.

Οπως, εξάλλου, δήλωσε ο μηχανολόγος της ΔΕΠΑ Κώστας Αρβανιτίδης σε ομιλία του σε διήμερο για την ενέργεια στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο του φυσικού αγωγού στη Θεσσαλονίκη οπότε και θα μπορούν να τροφοδοτούνται με αέριο οι βιομηχανικές μονάδες, ενώ το 1997 το έργο θα είναι έτοιμο και για την οικιακή κατανάλωση του νομού. Το φυσικό αέριο τόνισε ο Κ. Αρβανιτίδης θα προέρχεται από τη Ρωσία και την Αλγερία. Η σύμβαση με τη Ρωσία είναι 25ετούς διάρκειας και προβλέπει την προμήθεια ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων αερίου, ενώ η σύμβαση με την Αλγερία προβλέπει την προμήθεια 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου σε 21 χρόνια.

ΔΕΗ δημόσια και ανταγωνιστική

Τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και την εξασφάλιση του ανταγωνιστικού της χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Αγορά Ενέργειας, υπογράμμισαν σαν στόχο τα στελέχη της, σε Διήμερο που έγινε την περασμένη βδομάδα

Την παραμονή της ΔΕΗ, κάτω από δημόσιο έλεγχο, με ανταγωνιστικούς όρους στην Ευρωπαϊκή Αγορά Ενέργειας, έθεσαν σαν στόχο τα στελέχη της στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα και στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση και οι προοπτικές της ΔΕΗ. Την ανάγκη εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ με την αναπροσαρμογή όλων των κλάδων της, τόνισαν σε ομιλίες τους τα περισσότερα στελέχη της επιχείρησης κατά τη διάρκεια διήμερων εργασιών των επικεφαλής όλων των Γενικών Διευθύνσεών της.

Η ανάγκη εκσυγχρονισμού, τονίστηκε στις διήμερες εργασίες, είναι μονόδρομος για την πορεία της επιχείρησης και πηγάζει απ' την εισαγωγή ανταγωνισμού σε διευρωπαϊκό επίπεδο που βαθμιαία και σταθερά προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα πλαίσια αυτά υπογραμμίζεται η προσπάθεια αναπροσδιορισμού των σχέσεων ΔΕΗ - Κράτους, καθώς εκτιμάται ότι η αυξημένη παρέμβαση του κράτους δρα αρνητικά στην παραγωγικότητα και στην ποιότητα της Επιχείρησης.

Αναφορικά με το 1994, απ' τις ομιλίες χαρακτηρίστηκε θετικό το κλείσιμο της χρονιάς, παρά την, όπως υπογραμμίστηκε, οικονομική ασφυξία κυρίως λόγω της μικρής, κατά τη ΔΕΗ, αύξησης της τιμής του ρεύματος που ήταν για το 1994 3,1% σε ετήσια βάση και 10% η αντίστοιχη συνολική αύξηση των τιμολογίων. Τέλος, στη συζήτηση για τα Προγράμματα Δράσης της Επιχείρησης υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων η ανάγκη για τις εξής προτεραιότητες: 1ον ενίσχυση της οικονομικής θέσης της επιχείρησης, 2ον βελτίωση της αξιοποίησης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, 3ον βελτίωση της παραγωγικότητας και ενεργοποίηση του προσωπικού, 4ον βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πελάτες και 5ον προώθηση του οργανωτικού και λειτουργικού εκσυγχρονισμού.

ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Λύσεις στα "μέτρα" των Κιοσέογλου - Τακόπουλου

Τη λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία, δρομολογεί η κυβέρνηση για την Α Ε Τσιμέντα Χαλκίδας, με την κατάθεση στη Βουλή μετά το Πάσχα σχετικής τροπολογίας. Σύμφωνα με δηλώσεις πού έκανε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός ΒΕΤ, Χρήστος Ροκόφυλλος,τονίζοντας ότι η εκκαθαρίστρια Τράπεζα υποχρεωτικά θα αναλάβει τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης "Τσιμέντα Χαλκίδος", ενώ ταυτόχρονα θα διοργανωθεί ανοιχτός δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την πώλησή της.

Ο υπουργός επισήμανε ότι τυχόν διάλυση της εταιρίας δεν αποτελεί λύση, διότι οδηγεί στη ματαίωση της δικαστικής διεκδίκησης, καθώς η προσφυγή των σημερινών μετόχων στη διεθνή διαιτησία προβλέπει τη μεταβίβαση των "Τσιμέντων Χαλκίδας" στην "Καλτσεστρούτζι" έναντι του ποσού των 42 δισ. δρχ. Ο τρόπος, με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση την όλη υπόθεση των Τσιμέντων Χαλκίδας, κρύβει προφανώς την πρόθεσή της, η σχεδιαζόμενη λύση να διατηρεί στη θέση τους (ή στη θέση του νέου ΔΣ με ένα καλό πακέτο μετοχών) τους Κιοσέογλο - Τακόπουλο, που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την υποχρέωση της τσιμεντοβιομηχανίας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι με χτεσινή της ανακοίνωση, η σημερινή διοίκηση της εταιρίας - δηλαδή οι Κιοσέογλου και Τακόπουλος - με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ροκόφυλλου, αλλά και πρόσφατων δημοσιευμάτων, δηλώνει ότι η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού και η έκβαση των διαδικασιών της διαιτησίας, αποτελούν μονόδρομο για την πορεία εξυγίανσης των Τσιμέντων Χαλκίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ