ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 1995
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΜΑΡ
"Καύσιμη ύλη", τα δικαιώματα των εργαζομένων

Νόμος οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. "Οικειοθελείς παροχές", οι πενιχρές αυξήσεις. Οι μισοί εργαζόμενοι χρονομετρούν τους άλλους μισούς...

"Καύσιμη ύλη" για την ανάπτυξη του ομίλου Μαρινόπουλου έχουν γίνει τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΦΑΜΑΡ.Συγκλονιστικές είναι οι καταγγελίες που βγαίνουν μέσα από αυτό το εργασιακό γκέτο, που δεν πρωτοπορεί μόνο στις "έξυπνες κινήσεις στην αγορά", αλλά και στη διαμόρφωση του "σύγχρονου κοινωνικού Μεσαίωνα", όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν σε κείμενό τους εργαζόμενοι της ΦΑΜΑΡ. Ετσι:

- Τη στιγμή που το προσωπικό αυξάνεται (από τη Δευτέρα στήθηκε και νυχτερινή βάρδια), οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου έχουν γίνει νόμος!

- Οταν ο όμιλος αγοράζει το ένα εργοστάσιο φαρμάκου πίσω από το άλλο, οι αυξήσεις στους εργαζόμενους είναι οι χειρότερες της τελευταίας 20ετίας, δίνονται για πρώτη φορά σε δυο δόσεις και βαπτίζονται "οικειοθελείς παροχές"!

- Οταν η επιστημονικοτεχνική επανάσταση διαμορφώνει αντικειμενικές συνθήκες για μείωση των ωρών εργασίας, οι εργαζόμενοι στη ΦΑΜΑΡ δουλεύουν 42,5 ώρες τη βδομάδα!

- Οταν ο Μαρινόπουλος είχε να πληρώσει επί 20 χρόνια το επικουρικό ταμείο (ΤΕΑΥΦΕ), καλούνται οι εργάτες να πληρώσουν το κόστος, ελπίζοντας σε κάποια ψίχουλα σύνταξης, αν ποτέ τα καταφέρουν να φτάσουν το άπιαστο όνειρο, ειδικά όσοι δουλεύουν με συμβάσεις 2-3 μήνες το χρόνο.

- Ηλικιωμένοι εργαζόμενοι, που έχουν δουλέψει πάνω από 20 χρόνια στο εργοστάσιο, εξωθούνται σε "παραίτηση" και τελικά απολύονται.Και το τραγικό είναι ότι αυτή την απάνθρωπη ταχτική καλούνται να την εφαρμόσουν νέοι επιστήμονες, που επιδίδονται σε "κυνήγι κεφαλών", προκειμένου να εξασφαλίσουν μια στελεχική θέση!

- Η εντατικοποίηση της δουλιάς έχει γίνει αφόρητη και "επιστημονικά" μετρημένη, αφού οι μισοί εργαζόμενοι καταγράφουν με ακρίβεια το χρόνο των άλλων μισών πλάι σε κωδικούς και αναλύοντάς τον στη συνέχεια στα κομπιούτερ!

- Πρόσφατα απολύθηκε από τη ΦΑΜΑΡ η εργάτρια Αλεξία Αντωνοπούλου,μετά από σκληρή μάχη που έδωσε για τη ζωή επί ένα χρόνο μετά από εργατικό ατύχημα!

- Την περασμένη Παρασκευή, απολύθηκε και η εργάτρια Ειρήνη Κατσούδα,μέλος της διοίκησης του σωματείου επί δέκα χρόνια!

"Πρέπει, λοιπόν, άμεσα να βρούμε δρόμους για την ενότητά μας, να στήσουμε το σωματείο μας. Αυτή την ενότητα φοβούνται και προσπαθούν να ξορκίσουν, εξαφανίζοντας νύχτα τα γραφεία του σωματείου από το Καλαμάκι. Ο κατήφορος δεν έχει τέρμα, αν εμείς δεν καταφέρουμε ενωμένοι να διεκδικήσουμε από τη ζωή αυτά που μας ανήκουν", καταλήγει η ανακοίνωση - καταγγελία των εργαζομένων.

ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Υπόδειγμα... "κοινωνικού διαλόγου"

Με τον εκβιασμό "δουλιά ή σωματείο", ο πρωτεργάτης των ...ιδεών του "κοινωνικού εταιρισμού", Στ. Αργυρός, πιέζει τους εργάτες να διαγραφούν από το σωματείο! Καταγγελία της ΝΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ

"Σωματείο ή δουλιά"!Ετσι, θέτει το ζήτημα στους εργαζόμενους των ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Στ. Αργυρός,ευρωβουλευτής της ΝΔ, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ και ένας εκ των εμπνευστών του διαβόητου "κοινωνικού διαλόγου"!

"Το τελευταίο διάστημα, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΚΚΕ,στα Κλωστοϋφαντήρια Φιλιατών επικρατεί κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζόμενων. Η εργοδοσία, μην μπορώντας να κάμψει την ενότητα και την αγωνιστικότητα των εργατών, τους πιέζει να διαγραφούν από το σωματείο τους με την απειλή της απόλυσης. Αξιοποιώντας τους "δικούς της" ανθρώπους από το διοικητικό προσωπικό, πιάνει ένανέναν τους εργάτες και τους βάζει το δίλημμα: σωματείο ή δουλιά! Ετσι γίνεται ο διάλογος των "κοινωνικών εταίρων", κατά τον κ. Αργυρό... ".

Συνεχίζοντας η ΝΕ του ΚΚΕ σημειώνει ότι από την πρώτη στιγμή που ο Αργυρός πήρε χάρισμα από τον ΟΑΕ το εργοστάσιο (ανήκε στον όμιλο της Π - Π), περιέβαλε τους εργάτες με τόση "στοργή", ώστε να μειώσει τους μισθούς τους κατά 30%! Και ενώ οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους και την προσφυγή τους στα δικαστήρια έχουν δικαιωθεί πρωτόδικα, ακόμα δεν έχουν πάρει αυτά που δικαιούνται!"Αφού, λοιπόν, οι εργάτες αντιστέκονται - τονίζει η ΝΕ του ΚΚΕ - ο κ. Αργυρός προσπαθεί να αποδυναμώσει το σωματείο, να τους διασπάσει, για να μπορέσει πιο εύκολα να περάσει τα όποια σχέδια έχει για το εργοστάσιο των Φιλιατών. Τότε θα είναι ίσως πιο εύκολο να προωθηθεί η "κοινωνική ειρήνη" και ο "κοινωνικός διάλογος". Τα σχέδια όμως του βιομήχανου έχουν να κάνουν μόνο με την εξασφάλιση του μεγίστου κέρδους για τον ίδιο και όχι με την ανάπτυξη του εργοστασίου σε όφελος της περιοχής. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η μέχρι τώρα πείρα, καθώς και το κλείσιμο των Κλωστηρίων Αττικής.Το ερώτημα όμως είναι τι κάνει η κυβέρνηση. Γιατί επιτρέπει στον Αργυρό να παρανομεί; ".

Η ΝΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τη διγλωσσία παραγόντων του ΠΑΣΟΚ, όπως του υπουργού Οικονομικών Α. Παπαδόπουλου, ο οποίος τώρα κωφεύει ενώ προεκλογικά χαρακτήριζε παράνομη την πώληση του εργοστασίου και είχε υποσχεθεί ότι όταν το ΠΑΣΟΚ θα 'ρθει στην κυβέρνηση θα ανοίξει το φάκελο πώλησης. Καταδικάζει, επίσης την αυταρχική συμπεριφορά της εργοδοσίας και καλεί τους εργαζόμενους και όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζόμενων στο εργοστάσιο για να μην περάσει η τρομοκρατία, να επεκταθεί και να εκσυγχρονισθεί το εργοστάσιο, να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας.

Καθολική συμμετοχή

Καθολικά συμμετείχαν και χτες οι εργαζόμενοι της ΠΕΣΙΝΕ στην απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε το σωματείο τους για την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρίας και, ανάλογα με τις απαντήσεις, θα κριθεί η παραπέρα πορεία του αγώνα.

Τα αποτελέσματα στην Πίστεως

Εγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Συλλόγου Προσωπικού της Τράπεζας Πίστεως και η ΔΑΚΕ "θέρισε" τους καρπούς της συνεργασίας της με την ΠΑΣΚΕ, μιας συνεργασίας που έχει σημαδευτεί από τις λογικές αυθαίρετου αποκλεισμού των εκλεγμένων αντιπροσώπων της παράταξης "Συνδικαλιστική Ενότητα", από τη λειτουργία της διοίκησης!

Σε σύνολο 3.309 έγκυρων ψηφοδελτίων, η "Ενότητα" έλαβε 768 ψήφους, ποσοστό 23% και 3 έδρες στη διοίκηση. Η ΔΑΚΕ πήρε 2.023 ψήφους, 61% και 8 έδρες στη διοίκηση. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 518 ψήφους, 16% και 2 έδρες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ
Δέσμευση για την επαναπρόσληψη απολυμένων

Αναδιπλώνεται τώρα η επιχείρηση παραγωγής χάλυβα "Ελληνική Χαλυβουργία ΑΕ" και δεσμεύεται ότι θα επαναπροσλάβει τους έξι εργάτες που απόλυσε πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας δεσμεύτηκε χθες ενώπιον του υπουργού Εργασίας, των εκπροσώπων του επιχειρησιακού σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας πως μέσα σε - το αργότερο - τέσσερις μήνες θα επαναπροσληφθούν και οι έξι απολυμένοι, οι δύο εκ των οποίων μέχρι 5 Μάη, ενώ εγγυήθηκε ότι δε θα γίνουν άλλες απολύσεις στο τμήμα παραγωγής, δομικό πλέγμα.

Να υπενθυμίσουμε πως οι απολύσεις έγιναν αμέσως μετά την καθολική επιτυχία που σημείωσαν οι στάσεις εργασίας που είχε κηρύξει το επιχειρησιακό σωματείο, διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ικανοποιητικές αυξήσεις και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς. Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση κατάργησε τη μια βάρδια στο δομικό πλέγμα, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν 12ωρο!

Επιτυχία του συνδικαλιστικού κινήματος, χαρακτήρισε ο Δ. Μαϊλης,πρόεδρος του σωματείου, την ανάκληση των απολύσεων, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ομως, πρόσθεσε, παραμένουν άλυτα τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και οι αγώνες για την ικανοποίηση των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους δε σταματούν εδώ".

Ο Λ. Μάκας,απ' το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, τόνισε πως η ανάκληση των απολύσεων αποδείχνει ότι οι αγώνες των εργαζομένων έχουν θετικό αποτέλεσμα και επισήμανε πως "οι εργαζόμενοι της περιοχής αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα και το Εργατικό Κέντρο πρέπει να μπει μπροστά οργανώνοντας την αντίστασή τους".

Τα "θα" της κυβέρνησης δεν προβλέπουν την επαναλειτουργία του "Σκαλιστήρη", ούτε λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας των χιλιάδων κατοίκων...

Τα "θα" της κυβέρνησης δεν προβλέπουν την επαναλειτουργία του "Σκαλιστήρη", ούτε λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας των χιλιάδων κατοίκων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ