ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 1995
Σελ. /26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εξέλιξη ο πόλεμος των τσιμεντοβιομηχανιών

Κέρδη ύψους 7,4 δισ. παρουσίασε για το 1994 η ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες για το μοίρασμα των αγορών και βρίσκεται σε εξέλιξη, εκφράστηκε και στη χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ. Της μεγαλύτερης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, που το 1992 - με ευθύνη της τότε κυβέρνησης της ΝΔ - πέρασε από τα χέρια του δημοσίου στα χέρια του ομίλου "Φερούτζι - Καλτσεστρούτζι" αντί πινακίου φακής. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας έκαναν λόγο για σκληρή πίεση του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά, εξαιτίας της καταστρεπτικής συμπεριφοράς των "Τσιμέντων Χαλκίδος", σύμφωνα με όσο ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Massimo Giudici.

H διοίκηση της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ όπως προσφάτως και ο ΤΙΤΑΝ, κατηγόρησε την εταιρία "Τσιμέντα Χαλκίδος" για αθέμιτο ανταγωνισμό και έθεσε θέμα άμεσης επίλυσης των ζητημάτων της προβληματικής εταιρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκα, η ΑΓΕΤ είχε το 1994 μείωση των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά κατά 9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, την οποία η διοίκηση απέδωσε στον αθέμιτο ανταγωνισμό των "Τσιμέντων Χαλκίδος", στο χαμηλό επίπεδο της οικοδομικής και βιομηχανικής δραστηριότητας, καθώς και στην καθυστέρηση κατασκευής των μεγάλων έργων υποδομής. Στις αγορές του εξωτερικού οι πωλήσεις της εταιρίας σημείωσαν το 1994 κάποια ανάκαμψη παρά τις, όπως εκτιμά η διοίκηση, δυσμενείς συνθήκες εξαιτίας κυρίως της οικονομικής ύφεσης που επικρατεί στις ευρωπαϊκές χώρες, που αποτελούν τη βασική αγορά των εξαγωγών με ποσοστό 64%

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρίας το 1994 οι επενδύσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 5,1 δισ. δρχ. και τα καθαρά κέρδησε 7,4 δισ. δρχ. έναντι 7,3 δισ. δρχ. το 1993. Βελτίωση υπήρξε και στο πρώτο τρίμηνο του 1995. Τα κέρδη αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς κατά 13 δισ. δρχ. έναντι 12,8 δισ. δρχ. του αντίστοιχου τριμήνου του 1994.

Στη χθεσινή συνέλευση των μετόχων της ΑΓΕΤ μίλησε και εκπρόσωπος των εργαζομένων, ο οποίος τόνισε την προσπάθεια των εργαζομένων για την εξυγίανση της επιχείρησης, αφού όπως είπε οι ίδιοι έχουν επενδύσει σ' αυτή το μέλλον τους. Τέλος, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέλευσης οι μέτοχοι ζήτησαν απ' τη διοίκηση αναφορά για τα 1.353 έργα που αριθμεί η πινακοθήκη της εταιρίας και για την απώλεια των 47 πινάκων το 1990.

Σε σχετική ερώτηση για του πίνακες ζωγραφικής, που κληρονόμησε μαζί με την εξαγορά της ΑΓΕΤ η "Καλτσεστρούτζι", η διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει ανοιχτές εκθέσεις για το κοινό σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, όπου θα παρουσιάζονται τα έργα και δήλωσε άγνοια για το θέμα της εξαφάνισης των 47 πινάκων.

Ανακόπηκε η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής

Το Φλεβάρη μειώθηκε 0,2%

Την κατιούσα ξαναπήρε η βιομηχανική παραγωγή, μετά την ισχνή αύξηση που παρουσίασε το 1994, καθώς το Φλεβάρη του 1995 σημείωσε πτώση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ που ανακοινώθηκαν χτες, φέτος το Φλεβάρη, συγκριτικά με πέρσι, η παραγωγή στη μεταποιητική βιομηχανία μειώθηκε κατά 0,2%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το Φλεβάρη του 1995, συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα:

  • Ο γενικός δείκτης του όγκου παραγωγής (ορυχεία, μεταποίηση και ηλεκτρισμό - φωταέριο), αυξήθηκε κατά 1,6%.
  • Ο δείκτης του όγκου παραγωγής στη μεταποιητική βιομηχανία, παρουσίασε μείωση κατά 0,2%.Η μείωση αυτή, επηρεάστηκε από την πτωτική εξέλιξη της παραγωγής στους κλάδους ποτών, υφαντικών ειδών, δέρματος, προϊόντων από ελαστική και πλαστική ύλη και ηλεκτρικών μηχανών, συσκευών κλπ.
  • Η παραγωγή στους κλάδους ηλεκτρισμού - φωταερίου, αυξήθηκε κατά 4,9%.

Είναι εμφανές από τα παραπάνω στοιχεία, που προαναγγέλλουν τη για 6η συνεχή χρονιά συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής, ότι ούτε το 1995 θα έρθει η πολυπόθητη ανάκαμψη της ελληνικής βιομηχανίας.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πορείας του μέσου όρου των παραπάνω δεικτών κατά την περίοδο Γενάρη - Φλεβάρη 1995 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο του έτους 1994, από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο γενικός δείκτης παραγωγής (ορυχείων - βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - αερίου πόλης) αυξήθηκε 2,7%,που οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής στα ορυχεία κατά3,2%,στη μεταποιητική βομηχανία κατά 1,9% και στον ηλεκτρισμό - φωταέριο κατά 7,6%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο όγκος της παραγωγής στη μεταποίηση φέτος το Φλεβάρη, είναι μειωμένος κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα επίπεδα του 1980 καθώς στους 15 από τους 25 κλάδους της βιομηχανίας, η παραγωγή παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του 1980.

ΔΕΠΑ: Τρεις θυγατρικές εταιρίες φυσικού αερίου ίδρυσε η ΔΕΠΑ, με σκοπό το 1996 να πουλήσει το 49% του μετοχικού τους κεφαλαίου. Οι τρεις εταιρίες καλύπτουν τις περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Ελλάδας για ολόκληρη τη Θεσσαλία. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Χρήστος Βερελής, οι τρεις εταιρίες θα εξυπηρετούν 1.400.000 καταναλώσεις όλων των κατηγοριών και συνολικά οι χρήστες του φυσικού αερίου θα ξεπεράσουν τα 2,5 εκ. άτομα. Σκοπός των εταιριών είναι να προετοιμάσουν την υποδομή και τη λειτουργία των δικτύων χαμηλής πίεσης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν το καύσιμο το οποίο επιθυμούν.

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ: Προνόμια και "διευκολύνσεις" στην καταβολή του ΦΠΑ αξιώνουν οι εμποροβιομήχανοι, τη στιγμή που η πολιτική μονόπλευρης λιτότητας για τους εργαζόμενους αγριεύει, στο όνομα της αύξησης των εσόδων του δημοσίου. Αυτό προκύπτει από σχετική επιστολή του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γ. Παπαθανασίου προς τον υπουργό Οικονομικών. Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ζητά εκ μέρους των εμποροβιομηχάνων αποσύνδεση της ημερομηνίας δήλωσης του ΦΠΑ από την ημερομηνία καταβολής του. Επίσης, κάνει λόγο για εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις που πραγματικά... αδυνατούν (!) να καταβάλουν το ΦΠΑ και ζητά το διαχωρισμό τους από εκείνες που τον αποκρύπτουν σκόπιμα. Επίσης, με ανακοίνωσή του, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά τις γιορτές του Πάσχα, που όπως υποστηρίζει έφτασε στο 50%, και ζητάει από την κυβέρνηση νέα "κίνητρα" και "ευκαιρίες" για τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου, στο όνομα, όπως πάντα, της αναθέρμανσης της οικονομίας.

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ: Εκδήλωση με θέμα "Οι Διεθνείς Δραστηριότητες των Ελληνικών Τραπεζών: Η Εμπορική Τράπεζα στα Βαλκάνια και στις Παρευξείνιες Χώρες", διοργανώνει το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, με ομιλητή τον Π. Πουλή, πρόεδρο του ΔΣ της Εμπορικής Τράπεζας. Οπως διευκρινίζεται σε χτεσινή ανακοίνωση του Ινστιτούτου, θα πραγματοποιηθεί την 4η Μάη 1995, ημέρα Πέμπτη και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιριών και ΕΠΕ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Αύξηση κατά 16,7% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της "Phillip Morris" κατά το πρώτο τρίμηνο του 1995 και ανήλθαν στο 1,4 δισ. δολ. (322 δισ. δρχ.), ενώ το κέρδος ανά μετοχή αυξήθηκε κατά 19,4%. Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση της εταιρίας, στην οποία επισημαίνεται ακόμη ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρίας έφτασε στα 16 δισ. δολ. και τα μεικτά έσοδα στα 2,9 δισ. δολ., σημειώνοντας αντίστοιχες αυξήσεις 12,2% και 10% σε σύγκριση με το 1994.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Στην Ελλάδα 10,3%, στην Ευρωπαϊκή Ενωση 3,3%!

Την πρώτη θέση με μεγάλη απόσταση από το μέσο όρο όλων των χωρών - μελών της Κοινότητας και την κάθε χώρα ξεχωριστά, κατέχει σταθερά η Ελλάδα στον πληθωρισμό και το Μάρτη του 1995. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT, τον περασμένο Μάρτη ο πληθωρισμός για τις 15 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης "έτρεχε" σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο με ρυθμό 3,3%. Τον ίδιο μήνα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα "έτρεχε" με ρυθμό 10,3%, που είναι ο υψηλότερος από όλες τις χώρες - μέλη της Κοινότητας. Οπως φαίνεται και από τα αναλυτικά στοιχεία της EUROSTAT, ο ρυθμός πληθωρισμού στην Ελλάδα ήταν 6 φορές μεγαλύτερος από του Βελγίου και της Φιλανδίας και 3,5 φορές μεγαλύτερος του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τη δεύτερη χειρότερη θέση μετά την Ελλάδα κατέχει η Ισπανία, με ρυθμό πληθωρισμού 5,1%. Ωστόσο, ο ρυθμός πληθωρισμού στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιος της Ισπανίας.

Αναλυτικά, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού σε κάθε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης φέτος το Μάρτη, συγκριτικά με το Μάρτη του 1995, ήταν: στο Βέλγιο και τη Φιλανδία 1,7%, στη Γαλλία 1,8%, στη Γερμανία, την Ολλανδία και Λουξεμβούργο 2,3%, στην Αυστρία 2,4%, στη Δανία και Ιρλανδία 2,5%, στη Σουηδία 3%, στη Βρετανία 3,5%, στην Πορτογαλία 4,5%, στην Ιταλία 4,8%, στην Ισπανία 5,1% και στην Ελλάδα 10,3%.

Τα αντίστοιχα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού σε ορισμένες άλλες χώρες ήταν: ΗΠΑ 2,9%, Καναδάς 2,2%, Ιαπωνία -0,3%, Ελβετία 1,5%, Νορβηγία 2,7%, Ισλανδία 1,4%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ