Παρασκευή 28 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εξέλιξη ο πόλεμος των τσιμεντοβιομηχανιών

Κέρδη ύψους 7,4 δισ. παρουσίασε για το 1994 η ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες για το μοίρασμα των αγορών και βρίσκεται σε εξέλιξη, εκφράστηκε και στη χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ. Της μεγαλύτερης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, που το 1992 - με ευθύνη της τότε κυβέρνησης της ΝΔ - πέρασε από τα χέρια του δημοσίου στα χέρια του ομίλου "Φερούτζι - Καλτσεστρούτζι" αντί πινακίου φακής. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας έκαναν λόγο για σκληρή πίεση του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά, εξαιτίας της καταστρεπτικής συμπεριφοράς των "Τσιμέντων Χαλκίδος", σύμφωνα με όσο ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Massimo Giudici.

H διοίκηση της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ όπως προσφάτως και ο ΤΙΤΑΝ, κατηγόρησε την εταιρία "Τσιμέντα Χαλκίδος" για αθέμιτο ανταγωνισμό και έθεσε θέμα άμεσης επίλυσης των ζητημάτων της προβληματικής εταιρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκα, η ΑΓΕΤ είχε το 1994 μείωση των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά κατά 9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, την οποία η διοίκηση απέδωσε στον αθέμιτο ανταγωνισμό των "Τσιμέντων Χαλκίδος", στο χαμηλό επίπεδο της οικοδομικής και βιομηχανικής δραστηριότητας, καθώς και στην καθυστέρηση κατασκευής των μεγάλων έργων υποδομής. Στις αγορές του εξωτερικού οι πωλήσεις της εταιρίας σημείωσαν το 1994 κάποια ανάκαμψη παρά τις, όπως εκτιμά η διοίκηση, δυσμενείς συνθήκες εξαιτίας κυρίως της οικονομικής ύφεσης που επικρατεί στις ευρωπαϊκές χώρες, που αποτελούν τη βασική αγορά των εξαγωγών με ποσοστό 64%

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρίας το 1994 οι επενδύσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 5,1 δισ. δρχ. και τα καθαρά κέρδησε 7,4 δισ. δρχ. έναντι 7,3 δισ. δρχ. το 1993. Βελτίωση υπήρξε και στο πρώτο τρίμηνο του 1995. Τα κέρδη αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς κατά 13 δισ. δρχ. έναντι 12,8 δισ. δρχ. του αντίστοιχου τριμήνου του 1994.

Στη χθεσινή συνέλευση των μετόχων της ΑΓΕΤ μίλησε και εκπρόσωπος των εργαζομένων, ο οποίος τόνισε την προσπάθεια των εργαζομένων για την εξυγίανση της επιχείρησης, αφού όπως είπε οι ίδιοι έχουν επενδύσει σ' αυτή το μέλλον τους. Τέλος, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέλευσης οι μέτοχοι ζήτησαν απ' τη διοίκηση αναφορά για τα 1.353 έργα που αριθμεί η πινακοθήκη της εταιρίας και για την απώλεια των 47 πινάκων το 1990.

Σε σχετική ερώτηση για του πίνακες ζωγραφικής, που κληρονόμησε μαζί με την εξαγορά της ΑΓΕΤ η "Καλτσεστρούτζι", η διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει ανοιχτές εκθέσεις για το κοινό σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, όπου θα παρουσιάζονται τα έργα και δήλωσε άγνοια για το θέμα της εξαφάνισης των 47 πινάκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ