Παρασκευή 28 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΡΙΣΜΑ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
Ξέχασαν ... τους εμποροβιομήχανους

Το σχέδιο πορίσματος για τις φοροαπαλλαγές, που διέρρευσε στις εφημερίδες, κρύβει σενάρια διαιώνισης του αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος. Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι "δεν αποτελούν στόχο οι φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα"

Μπαράζ αντιδράσεων, προκάλεσε το πόρισμα για την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών φυσικών προσώπων - με την προοπτική την κατάργησή τους - που διέρρευσε κατά περίεργο τρόπο και δημοσιεύτηκε χτες στις περισσότερες εφημερίδες, καθώς η πλειοψηφία αυτών των φοροαπαλλαγών αφορούν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις πολύτεκνες μητέρες, κλπ. Η διαρροή του πορίσματος, ίσως κρύβει προθέσεις της κυβέρνησης, να προλειάνει το έδαφος, για την κατάργηση πολλών από αυτές τις φοροαπαλλαγές. Αν και ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος,διαβεβαίωσε ότι "δεν αποτελούν στόχο οι φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα", κανείς δεν είναι σε θέση σήμερα να προδικάσει την τελική τύχη αυτών των φοροαπαλλαγών, αν δεν αντισταθούν στην κατάργησή τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο πόρισμα αγνοούσαν ακόμα και μέλη της επιτροπής αξιολόγησης, γεγονός που δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά. Με χτεσινή του δήλωση ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή αξιολόγησης των φοροαπαλλαγών, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι "παρόλο που είμαι μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των φοροαπαλλαγών, πληροφορήθηκα το πόρισμα από τις εφημερίδες". Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για "απαράδεκτη διαρροή" και στη συνέχεια για "φρικαλεότητα η οποία υπονομεύει το κύρος των εργασιών της επιτροπής" χωρίς όμως να διευκρινίσει αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τις προτάσεις του συγκεκριμένου πορίσματος. Επίσης, ο πρόεδρος της επιτροπής για την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών Ν. Τάτσης,με δήλωσή του στο "Ρ", εξηγεί ότι "το κείμενο αυτό δεν είναι το τελικό πόρισμα αλλά ημιτελές σχέδιο. Το σχέδιο αυτό, συντάχτηκε με συνισταμένη τις θέσεις που διατύπωσαν στις συνεδριάσεις τα μέλη της επιτροπής, που μετείχαν στις συνεδριάσεις με θέμα τις φοροαπαλλαγές και σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζει τις δικές μου προσωπικές απόψεις".

Ανεξάρτητα όμως από την πηγή διαρροής του πορίσματος, τα ερωτηματικά παραμένουν αμείλικτα. Γιατί διέρρευσε μόνο το πόρισμα για τη φορολογία των φυσικών προσώπων, όταν στο έργο της επιτροπής περιλαμβάνεται επανεξέταση των προκλητικών προνομίων των βιομηχάνων, εφοπλιστών και των μεγάλων εισοδηματιών, τα οποία συνειδητά έχουν εξοβελιστεί από την επικαιρότητα; Μήπως, η διαρροή αυτή προδίδει τον μονόπλευρο προσανατολισμό της κυβέρνησης και μελών της επιτροπής να πλήξουν και με τον τρόπο αυτό τα λαϊκά εισοδήματα;

Το πόρισμα

Με το πόρισμα, επιχειρείται μία θεωρητική προσέγγιση των φοροαπαλλαγών φυσικών προσώπων η οποία σε γενικές γραμμές κινείται στις αντιλήψεις της κυβέρνησης. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι "η επιδίωξη οικονομικών ή κοινωνικών στόχων μέσω των φορολογικών απαλλαγών και άλλων προνομιακών ρυθμίσεων πρέπει γενικά να αποφεύγεται γιατί παρουσιάζει σημαντικά μειονεκτήματα".

Ειδικότερα αναφέρει ότι με την πληθώρα φοροαπαλλαγών που ισχύουν, "καταστρατηγείται η αρχή της φορολογικής δικαιοσύνης, δημιουργούνται προβλήματα στη διαχείριση των φόρων και εμποδίζεται ο δημοσιονομικός έλεγχος". Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνεται "οι φορολογικές απαλλαγές και οι άλλες ειδικές ρυθμίσεις πρέπει σταδιακά να περιοριστούν εκεί που η παροχή τους είναι απολύτως απαραίτητη".

Οι φορολογικές απαλλαγές, οι οποίες κρίνονται ότι έχουν τη μορφή των έμμεσων οικονομικών ενισχύσεων, κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες.

  • Απαλλαγές που έχουν χορηγηθεί σε μισθωτούς αντί για αύξηση μισθού. Προτείνεται η κατάργησή τους και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ισόποση αύξηση του μισθού. Επισημαίνεται δε, ότι ετεροχρονισμοί ανάμεσα στις δύο αυτές ενέργειες δεν είναι αποδεκτοί.
  • Απαλλαγές σε κατηγορίες εισοδηματικών ενισχύσεων που υποκρύπτουν κάποια στοιχεία κινήτρου (π. χ. υποτροφίες, βραβεία, επιδόματα πολύτεκνων μητέρων). Ειδικά για τα επιδόματα προς τις πολύτεκνες μητέρες αναφέρει ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας δεν αντιμετωπίζεται με τα χαμηλού επιπέδου επιδόματα που χορηγούνται σήμερα. Δεν προτείνει όμως άλλες λύσεις που θα αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.
  • Απαλλαγές σε άτομα που έχουν ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης από την πολιτεία (άτομα με ειδικές ανάγκες). Εκτιμά κατ' αρχάς ότι για τις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να προτείνει την κατάργησή τους, στη συνέχεια όμως αναφέρει ότι πολλές από τις φορολογικές αυτές απαλλαγές αυξάνουν αντί να περιορίζουν τις αδικίες του φορολογικού συστήματος...
  • Απαλλαγές οι οποίες χαρακτηρίζονται ότι υπήρξαν αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων κλπ. Πρόκειται για απαλλαγές βουλευτών, δικαστικών, δημοσιογράφων, η κατάργηση των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για να χρυσώσει το χάπι του νέου αντιλαϊκού κατήφορου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Δηλώσεις Παπαδόπουλου

Για υπονόμευση του έργου της επιτροπής αξιολόγησης των φοροαπαλλαγών, έκανε λόγο χτες ο υπουργός Οικονομικών, με αφορμή τη διαρροή του πορίσματος. Ανέφερε επίσης ότι το τελικό πόρισμα, ενδέχεται να εξεταστεί και από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), ενώ αρνήθηκε να απαντήσει αν πρόκειται να ισχύσουν το 1996 τα αποτελέσματα των εργασιών της επιτροπής, όπως θα αξιολογηθούν από το υπουργείο Οικονομικών. Ανέφερε επίσης ότι οι κοινωνικού χαρακτήρα φορολογικές απαλλαγές δεν αποτελούν στόχο του υπουργείου Οικονομικών, αν και ο ίδιος υπεραμύνθηκε της πολιτικής λιτότητας την οποία χαρακτήρισε μονόδρομο και δέσμευση του προγράμματος "σύγκλισης".

  • Το τελικό χτύπημα στη στενάζουσα ελληνική οικογένεια θα δώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αν υλοποιηθούν, για κατάργηση των επιδομάτων και των φορολογικών ελαφρύνσεων των πολύτεκνων οικογενειών. Αυτό αναφέρει σε χτεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Οικογενειών Ελλάδας. Για εμπαιγμό των εργαζομένων κάνει λόγο η ΝΔ, με αφορμή το πόρισμα για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ