Παρασκευή 28 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Νέα περίοδος χάριτος στις αφερέγγυες

Τελεσίγραφο σε εννέα ασφαλιστικές εταιρίες, από τις 23 που ελέγχθηκαν συνολικά, έστειλε το υπουργείο Εμπορίου, προκειμένου να συμμορφωθούν μέχρι τις 10 Μάη, όπως ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορίου, Κ. Σημίτης

Νέα "περίοδο χάριτος" μέχρι τις 10 Μάη αποφάσισε να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου στις εννιά ασφαλιστικές εταιρίες, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης που συνεδρίασε χτες, οι οποίες, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο που διενήργησαν πρόσφατα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, δεν πληρούν τους όρους φερεγγυότητας που προβλέπει η ασφαλιστική νομοθεσία, αφήνοντας ακάλυπτους τους πελάτες τους. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εμπορίου, Κ. Σημίτης,κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι το επόμενο βήμα μετά τις 10 Μάη θα είναι η ανάκληση αδειών για όσες εταιρίες δεν έχουν συμμορφωθεί.

Ας σημειώσουμε, όμως, ότι τη στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου "τρίζει τα δόντια" μπροστά στις παρατυπίες των ασφαλιστικών εταιριών σε βάρος των πελατών τους, αφού "ο κόμπος έφτασε στο χτένι", "διαπιστώνοντας" "μη άσκηση του εποπτικού ρόλου του υπουργείου σε ικανοποιητικό βαθμό", όπως δήλωσε χτες ο Κ. Σημίτης, αποσιωπά το γεγονός ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνονται αποκλειστικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που με τις πολιτικές τους ευλογούσαν την "ελεύθερη" αγορά και στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, με όλες τις παρενέργειες σε βάρος της προστασίας των πολιτών.

Από τον έλεγχο που πραγματοποίησε το υπουργείο Εμπορίου σε 23 ασφαλιστικές εταιρίες στον κλάδο αυτοκινήτου, με βάση τα στοιχεία που διέθετε για τη χρήση του 1993, διαπιστώθηκαν μια σειρά από παρατυπίες που τις καθιστούν αφερέγγυες απέναντι στις απαιτήσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να μείνουν ακάλυπτοι οι πελάτες τους. Από τις εταιρίες αυτές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, ενόψει του κινδύνου ανάκλησης της άδειας λειτουργίας τους, έσπευσαν να καλύψουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους. Για μιά, όμως, εταιρία ο έλεγχος θα συνεχιστεί, δεδομένου ότι έχει διασπαστεί σε δύο (κλάδο αυτοκινήτου και ζωής), ενώ σε μία εταιρία που παρουσίαζε ελάχιστη παραγωγή, ουσιαστικά υπολειτουργούσε, δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή της. Ο έλεγχος θα συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες εταιρίες.

Ο υπουργός Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η επιτροπή που συστάθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη για την αναμόρφωση της ασφαλιστικής νομοθεσίας έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική σύμβαση για την προστασία του καταναλωτή από τυχόν "ασάφειες" που δε διευκρινίζονται όταν υπογράφει, ενώ μέσα στο Μάη αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το έργο της. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί και θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την εναρμόνιση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς με τις κοινοτικές οδηγίες τρίτης γενιάς.

Τέλος, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα περιορίζονται οι εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεως που θα μπορούν να παρουσιάζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στα τεχνικά αποθεματικά τους στο 10% των συνολικών ακινήτων στα οποία υποχρεούνται να επενδύουν, από 50% που είναι σήμερα.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ