ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 1995
Σελ. /26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΡΙΣΜΑ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
Ξέχασαν ... τους εμποροβιομήχανους

Το σχέδιο πορίσματος για τις φοροαπαλλαγές, που διέρρευσε στις εφημερίδες, κρύβει σενάρια διαιώνισης του αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος. Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι "δεν αποτελούν στόχο οι φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα"

Μπαράζ αντιδράσεων, προκάλεσε το πόρισμα για την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών φυσικών προσώπων - με την προοπτική την κατάργησή τους - που διέρρευσε κατά περίεργο τρόπο και δημοσιεύτηκε χτες στις περισσότερες εφημερίδες, καθώς η πλειοψηφία αυτών των φοροαπαλλαγών αφορούν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις πολύτεκνες μητέρες, κλπ. Η διαρροή του πορίσματος, ίσως κρύβει προθέσεις της κυβέρνησης, να προλειάνει το έδαφος, για την κατάργηση πολλών από αυτές τις φοροαπαλλαγές. Αν και ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος,διαβεβαίωσε ότι "δεν αποτελούν στόχο οι φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα", κανείς δεν είναι σε θέση σήμερα να προδικάσει την τελική τύχη αυτών των φοροαπαλλαγών, αν δεν αντισταθούν στην κατάργησή τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο πόρισμα αγνοούσαν ακόμα και μέλη της επιτροπής αξιολόγησης, γεγονός που δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά. Με χτεσινή του δήλωση ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή αξιολόγησης των φοροαπαλλαγών, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι "παρόλο που είμαι μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των φοροαπαλλαγών, πληροφορήθηκα το πόρισμα από τις εφημερίδες". Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για "απαράδεκτη διαρροή" και στη συνέχεια για "φρικαλεότητα η οποία υπονομεύει το κύρος των εργασιών της επιτροπής" χωρίς όμως να διευκρινίσει αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τις προτάσεις του συγκεκριμένου πορίσματος. Επίσης, ο πρόεδρος της επιτροπής για την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών Ν. Τάτσης,με δήλωσή του στο "Ρ", εξηγεί ότι "το κείμενο αυτό δεν είναι το τελικό πόρισμα αλλά ημιτελές σχέδιο. Το σχέδιο αυτό, συντάχτηκε με συνισταμένη τις θέσεις που διατύπωσαν στις συνεδριάσεις τα μέλη της επιτροπής, που μετείχαν στις συνεδριάσεις με θέμα τις φοροαπαλλαγές και σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζει τις δικές μου προσωπικές απόψεις".

Ανεξάρτητα όμως από την πηγή διαρροής του πορίσματος, τα ερωτηματικά παραμένουν αμείλικτα. Γιατί διέρρευσε μόνο το πόρισμα για τη φορολογία των φυσικών προσώπων, όταν στο έργο της επιτροπής περιλαμβάνεται επανεξέταση των προκλητικών προνομίων των βιομηχάνων, εφοπλιστών και των μεγάλων εισοδηματιών, τα οποία συνειδητά έχουν εξοβελιστεί από την επικαιρότητα; Μήπως, η διαρροή αυτή προδίδει τον μονόπλευρο προσανατολισμό της κυβέρνησης και μελών της επιτροπής να πλήξουν και με τον τρόπο αυτό τα λαϊκά εισοδήματα;

Το πόρισμα

Με το πόρισμα, επιχειρείται μία θεωρητική προσέγγιση των φοροαπαλλαγών φυσικών προσώπων η οποία σε γενικές γραμμές κινείται στις αντιλήψεις της κυβέρνησης. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι "η επιδίωξη οικονομικών ή κοινωνικών στόχων μέσω των φορολογικών απαλλαγών και άλλων προνομιακών ρυθμίσεων πρέπει γενικά να αποφεύγεται γιατί παρουσιάζει σημαντικά μειονεκτήματα".

Ειδικότερα αναφέρει ότι με την πληθώρα φοροαπαλλαγών που ισχύουν, "καταστρατηγείται η αρχή της φορολογικής δικαιοσύνης, δημιουργούνται προβλήματα στη διαχείριση των φόρων και εμποδίζεται ο δημοσιονομικός έλεγχος". Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνεται "οι φορολογικές απαλλαγές και οι άλλες ειδικές ρυθμίσεις πρέπει σταδιακά να περιοριστούν εκεί που η παροχή τους είναι απολύτως απαραίτητη".

Οι φορολογικές απαλλαγές, οι οποίες κρίνονται ότι έχουν τη μορφή των έμμεσων οικονομικών ενισχύσεων, κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες.

  • Απαλλαγές που έχουν χορηγηθεί σε μισθωτούς αντί για αύξηση μισθού. Προτείνεται η κατάργησή τους και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ισόποση αύξηση του μισθού. Επισημαίνεται δε, ότι ετεροχρονισμοί ανάμεσα στις δύο αυτές ενέργειες δεν είναι αποδεκτοί.
  • Απαλλαγές σε κατηγορίες εισοδηματικών ενισχύσεων που υποκρύπτουν κάποια στοιχεία κινήτρου (π. χ. υποτροφίες, βραβεία, επιδόματα πολύτεκνων μητέρων). Ειδικά για τα επιδόματα προς τις πολύτεκνες μητέρες αναφέρει ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας δεν αντιμετωπίζεται με τα χαμηλού επιπέδου επιδόματα που χορηγούνται σήμερα. Δεν προτείνει όμως άλλες λύσεις που θα αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.
  • Απαλλαγές σε άτομα που έχουν ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης από την πολιτεία (άτομα με ειδικές ανάγκες). Εκτιμά κατ' αρχάς ότι για τις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να προτείνει την κατάργησή τους, στη συνέχεια όμως αναφέρει ότι πολλές από τις φορολογικές αυτές απαλλαγές αυξάνουν αντί να περιορίζουν τις αδικίες του φορολογικού συστήματος...
  • Απαλλαγές οι οποίες χαρακτηρίζονται ότι υπήρξαν αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων κλπ. Πρόκειται για απαλλαγές βουλευτών, δικαστικών, δημοσιογράφων, η κατάργηση των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για να χρυσώσει το χάπι του νέου αντιλαϊκού κατήφορου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Δηλώσεις Παπαδόπουλου

Για υπονόμευση του έργου της επιτροπής αξιολόγησης των φοροαπαλλαγών, έκανε λόγο χτες ο υπουργός Οικονομικών, με αφορμή τη διαρροή του πορίσματος. Ανέφερε επίσης ότι το τελικό πόρισμα, ενδέχεται να εξεταστεί και από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), ενώ αρνήθηκε να απαντήσει αν πρόκειται να ισχύσουν το 1996 τα αποτελέσματα των εργασιών της επιτροπής, όπως θα αξιολογηθούν από το υπουργείο Οικονομικών. Ανέφερε επίσης ότι οι κοινωνικού χαρακτήρα φορολογικές απαλλαγές δεν αποτελούν στόχο του υπουργείου Οικονομικών, αν και ο ίδιος υπεραμύνθηκε της πολιτικής λιτότητας την οποία χαρακτήρισε μονόδρομο και δέσμευση του προγράμματος "σύγκλισης".

  • Το τελικό χτύπημα στη στενάζουσα ελληνική οικογένεια θα δώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αν υλοποιηθούν, για κατάργηση των επιδομάτων και των φορολογικών ελαφρύνσεων των πολύτεκνων οικογενειών. Αυτό αναφέρει σε χτεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Οικογενειών Ελλάδας. Για εμπαιγμό των εργαζομένων κάνει λόγο η ΝΔ, με αφορμή το πόρισμα για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Το ΚΚΕ καλεί σε αντίσταση στα κελεύσματα λιτότητας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Την ανάγκη συγκρότησης ενός πανεργατικού μετώπου αντίστασης και πάλης, κόντρα στις λογικές της συναίνεσης και της υποταγής, υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τον επικείμενο ερχομό στη χώρα μας των "επιθεωρητών" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Με την παρότρυνση διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων και οργανισμών, η κυβέρνηση έσπευσε (διά στόματος Παπαντωνίου) να προαναγγείλει νέα παράταση της σκληρής λιτότητας και για το 1996. Φαίνεται πως, ενόψει της άφιξης στη χώρα μας των επιθεωρητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έκρινε σκόπιμο να "τιμήσει" πρωτομαγιάτικα την εργατική τάξη, υποσχόμενη παραπέρα αφαίμαξη του ήδη ισχνού εισοδήματός της. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι εμποροβιομήχανοι (σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ICAP) βλέπουν νέα αύξηση των υπερκερδών τους μέσα σε συνθήκες επενδυτικής απραξίας τους!

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει για πολλοστή φορά ότι η πολιτική τυφλής προσαρμογής της χώρας μας στις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου και των υπερεθνικών πολιτικών στηριγμάτων του, που εδρεύουν στις Βρυξέλλες, μόνο δεινά μπορεί να "προσφέρει" στους εργαζόμενους και στα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Η "Λευκή Βίβλος" και τα άλλα παρεπόμενα της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που τόσο πρόθυμα αποδέχτηκαν και διαφημίζουν οι συνεταίροι του δικομματισμού μαζί με τα πολιτικά τους συμπληρώματα, προδιαγράφουν ένταση των αντεργατικών επιθέσεων και δραματική επιδείνωση των όρων αμοιβών, απασχόλησης και ασφάλισης.

Απάντηση σ' αυτή τη σκληρή πραγματικότητα μπορεί και επιβάλλεται να δοθεί άμεσα με τη συγκρότηση ενός πανεργατικού μετώπου αντίστασης και πάλης, κόντρα στις λογικές της συναίνεσης και της υποταγής. Αυτό ακριβώς το μήνυμα πρέπει να προβληθεί και με την ευκαιρία του γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς".

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Νέα περίοδος χάριτος στις αφερέγγυες

Τελεσίγραφο σε εννέα ασφαλιστικές εταιρίες, από τις 23 που ελέγχθηκαν συνολικά, έστειλε το υπουργείο Εμπορίου, προκειμένου να συμμορφωθούν μέχρι τις 10 Μάη, όπως ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορίου, Κ. Σημίτης

Νέα "περίοδο χάριτος" μέχρι τις 10 Μάη αποφάσισε να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου στις εννιά ασφαλιστικές εταιρίες, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης που συνεδρίασε χτες, οι οποίες, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο που διενήργησαν πρόσφατα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, δεν πληρούν τους όρους φερεγγυότητας που προβλέπει η ασφαλιστική νομοθεσία, αφήνοντας ακάλυπτους τους πελάτες τους. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εμπορίου, Κ. Σημίτης,κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι το επόμενο βήμα μετά τις 10 Μάη θα είναι η ανάκληση αδειών για όσες εταιρίες δεν έχουν συμμορφωθεί.

Ας σημειώσουμε, όμως, ότι τη στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου "τρίζει τα δόντια" μπροστά στις παρατυπίες των ασφαλιστικών εταιριών σε βάρος των πελατών τους, αφού "ο κόμπος έφτασε στο χτένι", "διαπιστώνοντας" "μη άσκηση του εποπτικού ρόλου του υπουργείου σε ικανοποιητικό βαθμό", όπως δήλωσε χτες ο Κ. Σημίτης, αποσιωπά το γεγονός ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνονται αποκλειστικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που με τις πολιτικές τους ευλογούσαν την "ελεύθερη" αγορά και στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, με όλες τις παρενέργειες σε βάρος της προστασίας των πολιτών.

Από τον έλεγχο που πραγματοποίησε το υπουργείο Εμπορίου σε 23 ασφαλιστικές εταιρίες στον κλάδο αυτοκινήτου, με βάση τα στοιχεία που διέθετε για τη χρήση του 1993, διαπιστώθηκαν μια σειρά από παρατυπίες που τις καθιστούν αφερέγγυες απέναντι στις απαιτήσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να μείνουν ακάλυπτοι οι πελάτες τους. Από τις εταιρίες αυτές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, ενόψει του κινδύνου ανάκλησης της άδειας λειτουργίας τους, έσπευσαν να καλύψουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους. Για μιά, όμως, εταιρία ο έλεγχος θα συνεχιστεί, δεδομένου ότι έχει διασπαστεί σε δύο (κλάδο αυτοκινήτου και ζωής), ενώ σε μία εταιρία που παρουσίαζε ελάχιστη παραγωγή, ουσιαστικά υπολειτουργούσε, δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή της. Ο έλεγχος θα συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες εταιρίες.

Ο υπουργός Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η επιτροπή που συστάθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη για την αναμόρφωση της ασφαλιστικής νομοθεσίας έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική σύμβαση για την προστασία του καταναλωτή από τυχόν "ασάφειες" που δε διευκρινίζονται όταν υπογράφει, ενώ μέσα στο Μάη αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το έργο της. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί και θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την εναρμόνιση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς με τις κοινοτικές οδηγίες τρίτης γενιάς.

Τέλος, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα περιορίζονται οι εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεως που θα μπορούν να παρουσιάζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στα τεχνικά αποθεματικά τους στο 10% των συνολικών ακινήτων στα οποία υποχρεούνται να επενδύουν, από 50% που είναι σήμερα.

Μ. Ζ.

Δήλωση του Σπ. Στριφτάρη

Σχολιάζοντας την τροπή που πήρε το θέμα των φοροαπαλλαγών, με τη διαρροή του σχεδίου πορίσματος στις εφημερίδες, ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Παρ' όλο που είμαι μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Φοροαπαλλαγών, πληροφορήθηκα το πόρισμα από τις εφημερίδες.

Τίποτα δεν αναφέρεται στο πόρισμα για τις μεγάλες φοροαπαλλαγές, που απολαμβάνουν τραπεζίτες, ασφαλιστές, μεγαλέμποροι, βιομήχανοι και εισοδηματίες, που είναι πολλών δισ. κάθε χρόνο και είναι οι πρώτες που πρέπει να καταργηθούν.

Οι περιπτώσεις που αναφέρονται είναι αυτές που δεν πρέπει να καταργηθούν, γιατί αφορούν άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους και ορισμένες ομάδες μισθωτών, που αντί για αυξήσεις στους μισθούς τους έχουν κάποιες μικροπαροχές".

Αλυτα τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών

Ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ

Κανένα από τα άμεσα αιτήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων δεν έχει ικανοποιηθεί, ενώ την ίδια στιγμή η κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχώς επιδεινώνεται, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Πάσχα. Αυτό διαπίστωσαν από κοινού προχτές οι τοπικές και κλαδικές ομοσπονδίες - μέλη της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησαν για να εξετάσουν την καλύτερη ανάπτυξη δράσης για την επιτυχία των κινητοποιήσεων της 10 και 11 Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ