ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 1997
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαρχή νέων αγώνων

Ο Θανάσης Γκεσούλης,μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ όπου εκπροσωπεί τη "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) δήλωσε στο "Ρ":

"Αυτό το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ολόκληρο σχεδόν το πακέτο των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας την 1η Αυγούστου και που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.

Ο υπουργός Παιδείας φοβούμενος τις απεργιακές χιονοστιβάδες που θα ακολουθήσουν από τη μεριά όλων των εκπαιδευτικών φορέων, μετά τόσο από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο των αδιορίστων εκπαιδευτικών στις 20 Αυγούστου, όσο και της ευρύτατης απήχησης που είχε η προχτεσινή μαζικότατη σύσκεψη όλων ανεξαιρέτως των φορέων στα γραφεία της ΟΛΜΕ, όπου αναδείχτηκε η αναγκαιότητα και αποφασίστηκε η παραπέρα κλιμάκωση του κοινού συντονισμένου αγώνα όλων των φορέων, απαιτώντας την απόσυρση των συγκεκριμένων μέτρων και τονίστηκε η ανάγκη για αγώνα, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, ο υπουργός Παιδείας βιάστηκε να καταθέσει το σχέδιο νόμου γρήγορα γρήγορα, ελπίζοντας ότι θα τα περάσει με όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις. Το συλλαλητήριο της Πέμπτης θα είναι απαρχή νέων μεγάλων αγώνων, που αν δεν αναγκάσουν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση του απαράδεκτου νομοσχεδίου, με τους κλιμακούμενους αγώνες τους αυτά τα μέτρα θα τα καταργήσουν στην πράξη. Παρότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ελπίζουν ότι με την τυχόν ψήφισή του θα δημιουργήσει στην κοινή γνώμη ένα κλίμα ηττοπάθειας και ότι πια είναι ένα τετελεσμένο γεγονός, να είναι σίγουροι ότι θα ακολουθήσει βαρύς χειμώνας αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ηδη το ΔΣ της ΔΟΕ συνεδριάζει τη Δευτέρα για να αποφασίσει, σε συντονισμό και με την ΟΛΜΕ, το πρόγραμμα δράσης αμέσως με το άνοιγμα των σχολείων".

Συσπείρωση του λαού

Ο Σάββας Σάββας,οργανωτικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, τόνισε στο "Ρ":

"Η κατάθεση του νομοσχεδίου συνδέεται και με την προχτεσινή μαζική ευρεία και πετυχημένη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΟΛΜΕ και τη διάθεση από όλους τους συμμετέχοντες για την από κοινού πραγματοποίηση κινητοποιήσεων έτσι ώστε να μην εφαρμοστούν τα νεοφιλελεύθερα αντιεκπαιδευτικά μέτρα στην παιδεία" επισήμανε ο Σάββας Σάββας,οργανωτικός γραμματέας της ΟΛΜΕ. Και συνέχισε: "Θέλει να προλάβει η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις που αρχίζουν να ξεδιπλώνονται από τους ευρύτερους κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς φορείς. Ομως η κυβέρνηση και το υπουργείο δε θα τα καταφέρει, ούτε απογοήτευση θα καλλιεργήσει. Αντίθετα αυτό που απαιτείται τώρα είναι οι φορείς που συμμετείχαν στην προχτεσινή σύσκεψη και που όλοι απέρριψαν τα μέτρα, αλλά και ο κάθε φορέας ξεχωριστά, όπως η ΟΛΜΕ, θα πρέπει να επιταχύνουν τις κινητοποιήσεις και τη συσπείρωση του λαού για τη μη ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου. Πιστεύω ότι μετά και τη χτεσινή εξέλιξη θα πρέπει το ΔΣ της ΟΛΜΕ να συντομεύσει κάποιες διαδικασίες που έχουν ήδη αποφασιστεί και δρομολογηθεί".

Σχολιάζοντας ο Σ. Σάββας το νομοσχέδιο, είπε: "Το νομοσχέδιο περιέχει μέτρα τα οποία είναι σε χειρότερη κατεύθυνση από τις εξαγγελίες, που τότε ο υπουργός Παιδείας τις είχε αποκρύψει. Η κριτική που κάναμε ότι με την κατάργηση της επετηρίδας και με τα διάφορα συστήματα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, στοχεύουν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (όπως προβλέπονται και στη ΛΒ για την παιδεία) επαληθεύονται. Στη σελίδα 45, συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα θα καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών. Εδώ αποδεικνύεται ότι η μονιμότητα είναι στην ευχέρεια του κάθε υπουργού Παιδείας, παρά και τη δέσμευση που υπάρχει και από το Σύνταγμα. Είμαστε σίγουροι ότι η διαδικασία μονιμοποίησης θα υπάρχει ως εκκρεμότητα πάνω από το κεφάλι του εκπαιδευτικού για να μπορούν έτσι να τον χειραγωγήσουν, να τον υποτάξουν στις απαιτήσεις και τις επιδιώξεις της κάθε κυβέρνησης".

ΚΕΡΚΥΡΑ
Δυναμική συγκέντρωση αδιόριστων

Συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Κέρκυρας, οι οποίοι και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα αντιλαϊκά, αντιεκπαιδευτικά μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, της ΔΟΕ, του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ.

Στη συγκέντρωση εκφράστηκε η ανάγκη για τη συγκρότηση ενός πλατιού λαϊκού μετώπου παιδείας με τη συμμετοχή των αδιόριστων, των εκπαιδευτικών, των φορέων των εργαζομένων, των φοιτητών, των γονέων και μαθητών, για την απόκρουση των αντιλαϊκών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

Την Πέμπτη οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί στην Κέρκυρα θα προχωρήσουν σε κατάληψη των Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών εκφράζει την αντίθεσή της στα νέα μέτρα, σημειώνοντας μάλιστα ότι η "εκπαιδευτική συσπείρωση αντίστασης που εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα ως απάντηση στις εξαγγελίες Αρσένη δείχνουν πόσο εκτός πραγματικότητας ήταν οι κυβερνητικοί υπολογισμοί για έναν μαύρο Σεπτέμβρη της παιδείας. Οσον αφορά την κατάργηση της επετηρίδας τονίζεται ότι "αν το ζήτημα της επετηρίδας το απομονώσουμε από τα υπόλοιπα, αν το αντιμετωπίσουμε μονόπλευρα, τότε τους διευκολύνουμε, τότε πέφτουμε στο δόκανο".

"Τίποτα δεν κρίθηκε ακόμα. Το μεγάλο κύμα της εκπαίδευσης δεν το είδαν φουσκωμένο ακόμα. Την ορμή του δεν μπορούν να την αντέξουν οι ψευτοοχυρώσεις και οι παρακαμπτήριοι του συντηρητισμού. Ολοι στον αγώνα", καταλήγει η ΔΕΕ στην ανακοίνωση.

Ολοι στο συλλαλητήριο της Πέμπτης

Συνεδρίασε χτες το συντονιστικό όργανο των εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων

Με παλλαϊκό συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος, θα απαντήσει στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα Αρσένη το συντονιστικό των εκπαιδευτικών και συνδικαλιστικών φορέων, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά την προχτεσινή ευρεία σύσκεψη.

Οι φορείς που συμμετέχουν στο συντονιστικό είναι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ), Εργαζόμενοι στα Φροντιστήρια, των Ομοσπονδιών Γονέων - Κηδεμόνων Αθήνας και Πειραιά, της ΕΦΕΕ, της ΕΣΕΕ, του Συντονιστικού Οργάνου Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του το συντονιστικό των φορέων, αποφασίστηκε το πλαίσιο δράσης του, που είναι: Συναντήσεις της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με τα προεδρεία των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, μόνιμη συνεργασία και συντονισμός της δράσης των φορέων, ενημέρωση των μελών των σωματείων πανελλαδικά, έκδοση ενημερωτικού υλικού (αφίσα, φυλλάδιο). Μάλιστα, την ερχόμενη Τετάρτη στις 10 πμ θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, στα γραφεία της ΔΟΕ, με σκοπό το συντονισμό της κοινής δράσης τους, ενώ την ίδια μέρα στις 12 μ όλοι οι φορείς θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΔΟΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη συνεδρίαση αναφέρεται ότι εκτέθηκαν αναλυτικά οι θέσεις των φορέων και εκφράστηκε η καθολική αντίθεσή τους στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ολοι οι συνδικαλιστικοί φορείς υποστήριξαν την ανάγκη να υπάρξει άμεση και συστηματική ενημέρωση της κοινής γνώμης, των εργαζομένων και των γονιών για τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας και να οργανωθούν με τον καλύτερο τρόπο αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Επίσης, στη σύσκεψη τονίστηκε ότι το νέο σχέδιο νόμου κατεδαφίζει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, εντείνει τις ανισότητες και τους ταξικούς φραγμούς, ανατρέπει το εργασιακό καθεστώς με την κατάργηση της επετηρίδας, υποβαθμίζει το συνολικό μορφωτικό επίπεδο του ελληνικού λαού, εμπορευματοποιεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της γνώσης με την επιβολή διδάκτρων. Επίσης, υπογραμμίστηκε με έμφαση πως οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα δε δίνουν λύσεις στα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης.

Το συντονιστικό απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα της παιδείας με βάση τις προτάσεις των εκπαιδευτικών φορέων και καλεί τους εργαζόμενους, μαθητές, εκπαιδευτικούς να συσπειρωθούν σ' ένα ευρύ μέτωπο αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Παλλαϊκό μέτωπο

Συνάντηση με το Σύλλογο Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Νομού Τρικάλων είχε χτες το απόγευμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που προκύπτουν με την κατάργηση της επετηρίδας.

Αμέσως μετά ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους, ώστε να μην περάσει η κατάργηση της επετηρίδας αλλά και η αντιεκπαιδευτική επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας των εκπαιδευτικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι χρειάζεται να γίνουν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών για να μην υπάρχουν τα κενά που παρατηρούνται κάθε χρόνο, μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα όπως προτείνει η ΟΛΜΕ.

Στη συνέχεια τόνισε ότι τα εκσυγχρονιστικά μέτρα της κυβέρνησης που προωθούνται αποτελούν ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα της νέας γενιάς. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συγκροτηθεί άμεσα ένα "παλλαϊκό μέτωπο για την παιδεία". Είναι ανάγκη να υπάρξει συντονισμός δράσης όλων των φορέων που εμπλέκονται με την εκπαίδευση αλλά και των μαζικών φορέων του ευρύτερου λαϊκού κινήματος.

Χρειάζεται οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι νέοι άνθρωποι και όλοι οι εργαζόμενοι να συστρατευτούν και να στείλουν μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής, αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Καταλήγοντας ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι "το Κόμμα μας πιστεύει ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο, με τους αγώνες, μπορούν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της παιδείας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ