ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 1997
Σελ. /20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο ... δρόμο ακόμα 1.220.000 εκκαθαριστικά

Περίπου 370.000 θα αποσταλούν την επόμενη βδομάδα

Περίπου 370.000 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1996 πρόκειται να αποσταλούν για εκκαθάριση τις επόμενες μέρες από τις εφορίες προς το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ), προκειμένου στη συνέχεια να σταλεί η ένατη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογούμενους. Ετσι, αφού ολοκληρωθεί και η συγκεκριμένη εκκαθάριση, θα έχουν εκκαθαριστεί περίπου 3.300.000 φορολογικές δηλώσεις από το σύνολο των 4.150.000 δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος και θα υπολείπονται άλλες 850.000 περίπου.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 2.910.000 δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί ήδη μέχρι στιγμής, εντοπίστηκαν λάθη σε 320.000 δηλώσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περίπου 10.000 φορολογούμενοι που εντοπίστηκαν σοβαρά λάθη στις δηλώσεις τους θα κληθούν από τις εφορίες να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, ενώ οι υπόλοιπες θα διορθωθούν από τις ίδιες τις υπηρεσίες.

Αξιοσημείωτη είναι ωστόσο η σημαντική καθυστέρηση που σημειώθηκε φέτος στην εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, με αποτέλεσμα πάνω από 400.000 φορολογούμενοι, που θα παραλάβουν στο επόμενο διάστημα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, να κληθούν να εξοφλήσουν τον επιπλέον φόρο εισοδήματος σε δύο δόσεις, αντί σε τρεις δόσεις που θα είχαν δικαίωμα αν έπαιρναν νωρίτερα το εκκαθαριστικό τους. Επίσης, στην προκειμένη περίπτωση, αν οι φορολογούμενοι επιλέξουν εφάπαξ καταβολή του πρόσθετου φόρου, θα δικαιούνται έκπτωση 3% αντί 5%.

Πάντως, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τη μέχρι στιγμής εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα πριν λίγες βδομάδες, κατέδειξαν για άλλη μια φορά τους μισθωτούς και συνταξιούχους ως υποζύγια του ισχύοντος άδικου φορολογικού συστήματος. Πρόκειται για μία πάγια κατάσταση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την περίοδο 1993 - 1997 (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία), το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα των μισθωτών να παρουσιάσει ονομαστική αύξηση 43,76%,ενώ ο μέσος κατά κεφαλή φόρος να παρουσιάσει αύξηση κατά 145,4%,δηλαδή να υπερτριπλασιαστεί! Ανάλογη είναι και η εικόνα που εμφανίζεται για τους συνταξιούχους: το συνολικό ονομαστικό εισόδημα των συνταξιούχων στην παραπάνω περίοδο αυξήθηκε κατά 25,14%,ενώ ο μέσος φόρος αυξήθηκε κατά 50,6%.

"Πλώρη" για κατάργηση και ενοποίηση των εφοριών

Στην κατάργηση και ενοποίηση μιας σειράς Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) της χώρας, προχωρά η κυβέρνηση στα πλαίσια της λογικής για "λιγότερο κράτος", που θα επιδιώξει να υλοποιήσει με ιδιαίτερη ένταση τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ήδη έτοιμο και προωθείται για υπογραφή το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που φέρει τον τίτλο "Ενοποίηση - Κατάργηση Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών", στο οποίο προσδιορίζονται επακριβώς οι ΔΟΥ, που θα μπουν στο επόμενο διάστημα στη διαδικασία κατάργησης και ενοποίησής τους.

Η παραπάνω κίνηση εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια της κυβερνητικής πολιτικής μείωσης των κρατικών δαπανών, τα οποία αποτυπώθηκαν στο νόμο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: "Περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών". Η Διαρκής Γνωμοδοτική Επιτροπή Φορέων Δημοσίου, που συστάθηκε βάσει των διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου, βρίσκεται στην τελική ευθεία κατάρτισης του πορίσματος με συγκεκριμένες προτάσεις για κατάργηση και συγχώνευση μιας σειράς φορέων του δημοσίου (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου) με το πρόσχημα ότι έχει εκλείψει πλέον ο λόγος, για τον οποίο συστάθηκαν στο παρελθόν.

Αλλωστε, η συνέχιση με ακόμη μεγαλύτερη ένταση των κρατικών δαπανών ιδιαίτερα δε αυτών που διατηρούν κοινωνικό χαρακτήρα, αποτελεί την κεντρική κατεύθυνση του υπό κατάρτιση προϋπολογισμού του 1998. Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,μετά την προχτεσινή ευρεία σύσκεψη για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα είναι ένας προϋπολογισμός "λιτότητας στο κράτος".

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Απαιτούν πλήρη ασυδοσία στις εμπορικές μισθώσεις

Στο γνωστό αίτημα της καθιέρωσης της πλήρους ασυδοσίας των ιδιοκτητών στο θέμα των εμπορικών μισθώσεων, επανέρχονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αφορμή την επικείμενη απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων που έχουν συμπληρώσει 12ετία στις 31 Αυγούστου. Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) χαρακτηρίζει ψευτοαπελευθέρωση, την επερχόμενη απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων, υποστηρίζοντας ότι οι προϋποθέσεις της είναι από ασύμφορες έως εξοντωτικές για τους ιδιοκτήτες. Απαιτούν την τροποποίηση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, ενώ στρέφονται συνολικά κατά των αιτημάτων των ενοικιαστών, για παράταση των μισθώσεων που έληξαν, αύξηση της αποζημίωσης σε 36 μισθώματα και καθιέρωση αποκλειστικής εξάμηνης προθεσμίας άσκησης της καταγγελίας από τον ιδιοκτήτη και την αυτόματη ανανέωση της μίσθωσης μετά την πάροδό της. Επιπλέον, χαρακτηρίζουν ανήθικη και άδικη την υποχρέωση του ιδιοκτήτη να καταβάλει αποζημίωση για την άυλη εμπορική αξία" του μισθωτή.

Οι νέες απαιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων τροφοδοτούνται από την κυβερνητική αδράνεια στο όλο θέμα που αφήνει στο έλεος των εκβιασμών των ιδιοκτητών χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ, έχουν επανειλημμένως εκθέσει τις θέσεις τους στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, καλώντας τους να προχωρήσουν άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματά τους, χωρίς μέχρι στιγμής να βρουν ανταπόκριση, αφήνοντας έτσι το έδαφος πρόσφορο στους ιδιοκτήτες για εκβιασμούς.

Υποσχέσεις χωρίς πράξη

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων

Σταθερά προσανατολισμένοι σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των εισαγωγικών εξετάσεων, που θα διεξαχθούν τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη,παραμένουν οι εργαζόμενοι των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων,αφού οι αρμόδιοι του υπουργείου Ανάπτυξης, με τους οποίους πραγματοποίησε μια σειρά επαφών τις τελευταίες μέρες το Σωματείο, αναλώθηκαν σε υποσχέσεις, χωρίς ωστόσο να αναλάβουν καμία ουσιαστική δέσμευση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Συγκεκριμένα, τόσο η Διευθύντρια του υπουργείου Ανάπτυξης, όσο και οι σύμβουλοι με τους οποίους συναντήθηκε το Σωματείο, παρότι δέχονται ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια δε δεσμεύονται χρονικά για την ικανοποίησή τους, κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί και ως προσπάθεια αναστολής των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί. Την ερχόμενη Δευτέρα το Σωματείο θα συνεδριάσει, προκειμένου να εκτιμήσει τα αποτελέσματα των συναντήσεων, όμως προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υποσχέσεων που απέσπασε θα προχωρήσει στις κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι των Σχολών διεκδικούν τη νομοθέτηση σύγχρονου κανονισμού λειτουργίας, καθώς και την καταβολή του επιδόματος διεξαγωγής των εισαγωγικών εξετάσεων όπως γίνεται με τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας. Το πρώτο όμως είναι και το κυριότερο αίτημά τους, μια και η λειτουργία της Σχολής διέπεται από Βασιλικά Διατάγματα, που - όπως καταγγέλλεται - έχουν ατονήσει και ουσιαστικά καταργηθεί, ενώ οδηγούν τη Σχολή στη διάλυση.

Η έλλειψη σύγχρονου κανονισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου, προκαλεί: Την πλήρη απομόνωση της Σχολής από τις ισχύουσες περί δημοσίων υπαλλήλων διατάξεις. Την ύπαρξη διατάξεων που αντίκειται στο υφιστάμενο Σύνταγμα (δικαίωμα απεργίας, καθεστώς μεταθέσεων κλπ.). Την έλλειψη κλαδολογίου, προσοντολογίου, δικαίου και αντικειμενικού συστήματος προαγωγών. Αδυναμία τοποθέτησης των υπαλλήλων σε ανάλογους κλάδους. Αδυναμία εφαρμογής των διαδικασιών προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων που ισχύουν για το δημόσιο τομέα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των περιφερειακών εκπαιδευτικών μονάδων, αφού δε συμπληρώνονται τα κενά που δημιουργούνται με τη συνταξιοδότηση των υπαλλήλων. Την αδυναμία καθορισμού κλάδου απ' όπου θα προέρχονται οι Προϊστάμενοι τμημάτων ή Διευθύνσεων κ. α.

Δεν αποπροσανατολίζει

Η Αγροτική Τράπεζα, όταν ανακοινώνει τα επιτόκια για τη χορήγηση διαφόρων δανείων, ακολουθεί την τακτική να αναφέρεται "στα τελικά επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται τα δάνεια που χορηγεί, χωρίς να υπάρχουν άλλες προσαυξήσεις".

Αυτό αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε προς το "Ρ" η διοίκηση της Αγροτικής, με αφορμή σχόλιο της εφημερίδας μας, σύμφωνα με το οποίο αποτελεί τακτική των τραπεζών να σημειώνουν τις επιπλέον επιβαρύνσεις των διαφόρων υπηρεσιών και επιτοκίων στα... ψιλά γράμματα.

Για την αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας, και σύμφωνα πάντα με την επιστολή της ΑΤΕ, σημειώνουμε πως η πάγια τακτική αποπροσανατολισμού των πελατών των τραπεζών, με τη δημοσιοποίηση ελλιπών στοιχείων για τα επιτόκια χορηγήσεων που κάθε φορά ισχύον, είναι μια τακτική που αφορά τις περισσότερες - εκτός της Αγροτικής - τράπεζες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ